Titlurile zilei

Drama unei tinere mame diagnosticată cu o boală rară! După ce și-a pierdut casa, nu și-a mai permis să meargă la tratament! În orice moment își poate pierde viața! – FOTO

Publicat: 23 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

O tânără din Iași a căutat 13 ani de zile să-și afle diagnosticul. A ajuns la paralizie, s-a operat pe inimă, a cerut disperată ajutorul, iar medicii au dat neștiutori din umeri. A aflat că în urma unei mușcături de căpușă are boala Lyme, o boală extrem de gravă, care poate duce la deces. Acum, tânăra și-a pierdut casa și nu are bani de tratament.

După ce a fost mușcată de o căpușă, o tânără din Iași, trăiește, de 13 ani, cel mai urât coșmar. A umblat pe la zeci de medici care nu au reușit să-i pună un diagnostic, și astăzi, când l-a primit, nu are bani de tratament. După ani de zile de la mușcătura de căpușă, aceasta a fost diagnosticată cu boala Lyme, o boală pentru care medicii români par să nu aibă prea multe studii. Se chinuie de luni de zile să strângă 10.000 de euro pentru a merge la o clinică specializată din Germania. La sfârșitul anului trecut a rămas și fără casă, iar acum plătește chirie, fapt pentru care nu reușește să strângă suma necesară.

A consultat zeci de medici și nu a primit răspuns

Alina Manuela Popa, o ieșeancă în vârstă de 28 de ani, a fost diagnosticată cu boala Lyme, o boală datorată infecției cu Borrelia Burgdorferi, transmisă de căpușă. Mai bine de 13 ani de zile, Alina a cerut disperată ajutorul a zeci de medici care nu au găsit un răspuns pentru simptomele ei. În anul 2014, ca o agravare a simptomelor, femeia a ajuns de urgență la spital după ce i-a paralizat o mână. Atunci a aflat despre boala mută care o chinuia de ani de zile.

„După ce toți medicii care m-au consultat mi-au spus că simptomele mele sunt un mister, în 2014 am fost trimisă de la Unitatea de Primiri Urgențe Iași, la Spitalul de Neurochirurgie. Am ajuns la spital cu mâna paralizată. Fiindcă nici medicii de acolo nu au putut găsi o explicație a paraliziei mele și a simptomelor asociate, aceștia au chemat un medic neurolog de la București. În timpul consultului, acesta a observat o pată pe piciorul meu. M-a întrebat ce este și i-am răspuns că nu știu, dar că-mi apare des”, povestește tânăra.

După 13 ani de investigații, i s-a pus diagnosticul

Medicul neurolog adus din București a făcut imediat conexiunea și i-a recomandat tinerei să meargă la Spitalul de Boli Infecțioase să-și facă testul pentru boala Lyme. După ce testul a ieșit pozitiv, Alina a stat internată în spital timp de două săptămâni, unde i s-au administrat antibiotice.

„După două săptămâni de internare, medicii m-au trimis acasă, spunându-mi ca sunt vindecată. Am plecat acasă simțindu-mă extrem de rău. În schimb, paralizia a cedat. Luni de zile după, am stat imobilizată la pat. Luam tot felul de medicamente și leșinam de fiecare dată când mă dădeam jos din pat. După ce am născut, boala s-a agravat. Începeam să am șocuri anafilactice, aveam tensiunea foarte scăzută și îmi pierdeam cunoștința o dată la două zile”, adaugă Alina.

Un medic român, depășit de situație, o trimite în Germania

A ajuns într-un final la o clinică privată din Târgu Mureș, unde l-a întâlnit pe medicul Bogdan Cristian Ion, care i-a recomandat un tratament pe bază de antibiotic pe o perioadă de trei ani. În urma tratamentului, Alina a dezvoltat o alergie la antibiotic, ajungând la șoc anafilactic.

„După ce am început să am complicații din cauza tratamentului, medicul mi-a spus că situația îl depășește și nu se mai bagă. Ulterior, mi-a scris o trimitere la o clinică specializată din Germania. În Germania am fost diagnosticată cu Boala Lyme și alte infecții și am ținut un tratament pentru stabilizarea imunității. Mi-a făcut foarte bine vizita acolo. Cu ajutorul unor fonduri strânse, am ajuns să fac tratament acolo”, spune tânăra.

Singura șansă: o clinică din Germania

Singura șansă pentru Alina Manuela Popa este de a merge la tratament la clinica BCA Borelioseklinik din Ausburg Germania. Prietenii ei au organizat o campanie de strângere de fonduri pentru a o ajuta pe prietena lor dragă să ajungă la tratament. Aceasta are nevoie de 10.000 de euro până în primăvară și a reușit să strângă doar 2.000.

„Am nevoie de bani ca să ajung acolo. Cei 10.000 de euro m-ar ajuta să-mi plătesc tratamentul, drumul până acolo, dar și cazarea. În acest moment mă confrunt cu o boală grea, o boală care mă face să mă simt în permanență dependentă de cineva. Eu totuși sper că mă voi trata și că voi ajunge să-mi cresc sănătoasă copilul. Noi nu ne permitem să strângem acești bani, pentru că soțul meu, pentru a avea grijă de mine și de copil, și-a luat concediu prenatal. Plus de asta, stăm în chirie”, mai spune Alina.

Fără venit, trebuie să-și plătească tratamentul

Tânăra care în urma unei mușcături de căpușă a petrecut 13 ani închisă în casă și alergând din cabinet în cabinet pentru a afla un diagnostic spune că în România nu a găsit suport pentru boala ei. O boală care te aduce la pat și te face să te simți efectiv paralizat. Medicii i-au spus că gravitatea bolii ei îi depășește și că nu se pot ocupa de caz. A ajuns să facă și o operație pe inimă din cauza tahicardiei cu care a fost diagnosticată, simptom aferent bolii Lyme, dar pe care nu îl primise atunci.

„În România, diagnosticul mi-a fost pus foarte greu. Există dispute în privința tratamentului și nu există susținere de la Ministerul Sănătății, eu fiind nevoită să-mi plătesc singură tratamentul și medicamentul Epipen. Nu am niciun venit, pentru că din cauza bolii nu am putut să am un loc de muncă. M-am simțit abandonată. La Iași se face un tratament doar pentru boala Lyme în faza acută, nu și pentru cea cronică”, încheie Alina.

Tânăra susține că medicii cu care a discutat au spus că în facultate se discută foarte puțin despre această boală, fapt pentru care, în România, se poate trata doar în stadiul incipient.

Medicii ieșeni susțin că există tratament în România

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase susțin că există tratament pentru pacienții diagnosticați cu Lyme cronic și că pacienții au susținerea lor pe perioada tratamentului. Contrar a ceea ce susține Alina, aceștia spun că la Iași există posibilități de vindecare.

„Faza incipientă a bolii Lyme se tratează cu 30 de zile de antibiotic. La boala cronică, apar complicații și sechele pe care noi le tratăm. Toate cazurile care au existat la Iași le-am tratat. Antibioticele specifice se găsesc în spital și boala Lyme cronică se dispensarizează. În ceea ce privește tratarea în alte clinici din afara țării, am rezerve”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Cum se întâmplă totuși că această tânără a fost trimisă acasă după două săptămâni, deși nu se simțea deloc bine? Cum este posibil să fie nevoită, ca fără venit, să își cumpere singură medicamentele destul de costisitoare fără a primi ajutor?

Cum o puteți ajuta pe Alina?

Pentru a ajuta o mamă să-și vadă copilul crescând și să se vindece de o boală care-i poate aduce decesul în orice moment, puteți contribui la strângerea de fonduri. Acești bani o vor ajuta pe Alina să ajungă la clinica din Germania pentru a primi un tratament corespunzător. Donațiile se fac țn contul de UK, de la HSBC Bank pe numele:
Ramona-Maricica Bogos

IBAN: GB21HBUK40271575155568
SWIFT/BIC: HBUKGB4105B

Donațiile se pot face și direct, în conturile deschise special pentru Alina la BRD (lei sau euro) pe numele soțului:

Popa Tudor-Dumitru
IBAN: RO67BRDE240SV66840352400 (cont în lei)
IBAN: RO04BRDE240SV23224592400 (cont în euro)
SWIFT: BRDEROB

Adauga un comentariu