Local

DSP Iași desfășoară o campanie axată pe prevenirea consumului de alcool la tineri – FOTO

Publicat: 08 iun. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
DSP Iași desfășoară o campanie axată pe prevenirea consumului de alcool la tineri - FOTO
Luna iunie este dedicată informării despre efectele consumului de alcool

Luna iunie este dedicată informării despre efectele consumului de alcool. De aceea, Direcția de Sănătate Publică Iași desfășoară campania de informare-educare-conștientizare „Dacă ai sub 25 ani, chiar și o cantitate mică de alcool consumat îți poate afecta sănătatea! Nu risca! Informează-te!”

Anul acesta, campania se axează pe prevenirea consumului de alcool și a efectelor acestuia la tineri. Adolescența este o perioadă critică de dezvoltare, când riscurile asociate abuzului de substanțe este ridicat. Pentru a preveni expunerea la pericolele pentru sănătate, precum și alți factori care scad calitatea vieții consumatorilor de alcool, adolescenții trebuie să fie informați, astfel încât să evite alcoolul înainte de vârsta de 18 ani.

 mai multe pahare cu alcool
Anul acesta campania se axează pe prevenirea consumului de alcool și a efectelor consumului de alcool la tineri

„Dacă ai sub 25 ani, chiar și o cantitate mică de alcool consumat îți poate afecta sănătatea! Nu risca! Informează-te!”, o campanie desfășurată pentru prevenirea consumului de alcool la tineri

o tanara sub influenta bauturilor alcoolice
Adolescenții trebuie să știe că nu există o cantitate “sigură” de alcool pe care să o poată consuma

Iunie este luna națională a informării despre efectele consumului de alcool. De aceea se dorește informarea populației, în special a tinerilor și adolescenților, despre efectele consumului de alcool, pentru a contribui la formarea unor valori și atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos și la stimularea schimbărilor pozitive în comportament. Trebuie știut că, din cauza consumului excesiv de băuturi alcoolice, la nivel mondial sunt înregistrate circa 3 milioane de decese.

Acesta cauzează, în proporție de 100 la sută, afecțiunile determinate de dependența de alcool, 48 la sută din cazurile de ciroză hepatică, 27 la sută din accidentele rutiere, 26 la sută din cazurile de cancer al gurii, 26 la sută din cazurile de pancreatită, 20 la sută din cazurile de tuberculoză, 18 la sută din sinucideri și 18 la sută din cazurile de violență interpersonală. Totodată, consumul excesiv de alcool cauzează 13 la sută din cazurile de epilepsie, 11 la sută din cazurile de cancer colorectal, 5 la sută din cazurile de cancer la sân și 7 la sută din cazurile de hipertensiune arterială.

Ce efecte are consumul de alcool asupra adolescenților

DSP Iasi
Direcția de Sănătate Publică Iași desfășoară campania de informare-educare-conștientizare „Dacă ai sub 25 ani, chiar și o cantitate mică de alcool consumat îți poate afecta sănătatea! Nu risca! Informează-te!”

Adolescenții trebuie să știe că nu există o cantitate „sigură” de alcool pe care să o poată consuma. Consumul de alcool la copii și adolescenți afectează regiunea creierului care controlează gândirea, emoțiile și comportamentul. Acesta este asociat cu afectarea memoriei, atenției, judecății, capacității de a lua decizii și coordonarea scăzută a mișcărilor.

Consumul de alcool în perioada de creștere și dezvoltare rapidă poate perturba echilibrul hormonal critic necesar pentru dezvoltarea normală a organelor, mușchilor și oaselor. Totodată, alcoolul consumat în timpul pubertății afectează negativ maturizarea sistemului reproducător. Consumul de alcool frecvent și în cantitate crescută este asociat scăderii stimei de sine, depresiei, anxietății, tulburărilor de comportament și riscului de sinucidere.

Adolescenții care consumă alcool au un risc de 4 ori mai mare de a deveni dependenți la vârstă adultă. De asemenea, aceștia pot fi tentați să încerce și alte substanțe care pot produce dependență (droguri, tutun), ceea ce crește riscul consecințelor negative asupra sănătății mintale și dezvoltării somatice.

Campania axată pe prevenirea consumului de alcool la tineri este finanțată de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică.Adauga un comentariu