Prima pagină » Culinar » Dulceață de gutui rase: Aromată și vanilată, numai bună de mâncat!

Dulceață de gutui rase: Aromată și vanilată, numai bună de mâncat!

18 aug. 2021, 14:47,
în Culinar

Dulceața poate fi mâncată ca atare sau folosită la prăjituri sau pentru a umple cătătiele. Indiferent de varianta pe care o alegeți, dulceața este una dintre bunătățile care ne aduc aminte de gustul copilăriei, iar ducleața de gutui rase este cu siguranță favorita multora.

Rețeta de dulceață de gutui rase este pe cât de simplă, pe atât de rapidă, naturală și fără conservanți.

Cu siguranță mulți vă aduceți aminte de dulceața de gutui rase făcută de bunica. Acea dulceață avea o culoare vie și o aromă naturală, cum nu poți găsi la dulcețurile ce pot fi achiziționate acum din super-market-uri.

Marele avantaj al dulceții de gutui rase este că aceste fructe tari au un conținut scăzut de apă, multă pectină, iar dulceața se „leagă” bine, nu rămâne apoasă și nu are nevoie de agent de gelifiere.

borcan cu dulceață de gutui

Dulceață de gutui rase: Gust și culoare la un loc

Pentru dulceața de gutui rase, care ar trebui să aibă la final o culoare oranj-corai și o consistență perfectă puteți folosi mai mult sau puțin zahăr, în funcție de cât de dulce vreți să fie. Astfel, la un kilogram de fructe după curățarea de cotoare, puteți pune între 500 g și 1 kg de zahăr. Prepararea acestei dulceți este una extrem de simplă: se face un sirop de zahăr cu lămâie care se fierbe până se leagă iar apoi se adaugă în el gutuile rase prin răzătoarea mare.

De obicei, bunica nu făcea foarte multă dulceață de vreun anumit fel deoarece anul următor făcea alta și nu avea rost să păstreze din anii anteriori.

Pentru 3 borcane de dulceață de gutui rase de 320 ml, bunica folsoea ca ingrediente 500 g gutui rase, 500 g zahăr și jumătate de lămâie. Dacă avea la îndemână, bunica mai punea 1 plic de zahăr vanilat și niște scorțișoară.

castron cu dulceață de gutui

Cum se face dulceata de gutui

Gutuile, după ce curăța de puf și le spăla foarte bine, bunica le lăsa la uscat și se apuca de făcut siropul. Bunica nu rădea gutuile până ce nu era gata siropul deoarece, spunea ea, risca să se înnegrească fructele și să nu mai aibă culoarea pe care și-o dorea.

Pentru dulceață, bunica folosea o cratiță largă pentru a accelera vaporizarea apei și pentru ca furctele să nu se sfărâme prin fierbere multe minute.

Pentru sirop, bunica punea în cratiță 3 felii de lămâie și storcea zeama din restul jumătății de lămâie, zahărul și 100 ml apă. Bunica lăsa la fiert până ce totul se lega un pic și avea grijă să nu se caramelizeze siropul.

Între timp, bunica rădea gutuile cu tot cu coajă. Acesta era secretul ei, bunica spunând că acea coajă este gustoasă, sănătoasă și conține o mare parte din pectină, agentul natural de gelifiere.

Fiecare gutuie rasă o adăuga imediat în sirop și amesteca bine. Tot atunci punea și zahărul vanilat și scorțișoara.

borcan cu dulceață de gutui

Dulceața fiartă de 4 ori

La fiert, bunica lăsa fix un minut din momentul în care începea să fiarbă. După ce închdiea focul, peste cratiță bunica punea un ștergar umed și o lăsa la răcit aproximativ 15 minute.

După ce s-a răcit, bunica pornea din nou focul și mai fierbea pentru încă minut. Pe urmă proceda la fel ca prima dată lăsând la răcit. Repeta această procedură de 4 ori în total. Făcea asta deoarece spunea că așa dulceața devine tot mai legată.

Bunica nu fierbea dulceața mai mult de atât deoarece spunea ea că se va întări în borcane. După ce se răcea, bunica punea dulceața în borcane, pe care le săpla și le steriliza în prealabil.

După ce le punea capacul, bunica punea borcanele pe rafturile din cămara.

castron cu dulceață de gutui

Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
redactia.ro
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
Bugetul.ro
Ciudatul produs de la Kaufland făcut din deșeuri e cumpărat pe bandă rulantă. Prețul cerut de retailerul german nu este deloc unul foarte mic
a1.ro
Iulia Albu, prima reacție după despărțirea de Mike. Ce spune despre povestea lor de dragoste: „Se întâmplă în multe cupluri”
Playtech.ro
Momentul în care a izbucnit incendiul în clubul din Macedonia de Nord. Artificiile au aprins totul în câteva secunde VIDEO
observatornews.ro
Zborurile lui Iohannis, desecretizate de Bolojan. 3.5 mil de lei cheltuiţi doar pe călătoria în Africa
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Conturi bancare comune, o soluție eficientă. În ce condiții sunt înghețate
realitatea.net
Ce să faci când îţi rămâne un os de peşte în gât. Soluții care te pot scoate din încurcătură
SportpeSurse
Pentru că l-a susținut pe Călin Georgescu, Anca Alexandrescu plătește prețul suprem. Ce a pățit în toiul nopții prezentatoarea TV
Playtech.ro
Trucul folosit de supermarketuri pentru a menţine fructele şi legumele proaspete mai mult timp. Acasă se strică imediat
Dailybusiness.ro
Moment de groază pentru un cățel blocat pe stânci în timp de furtună. Pompierii au acționat de urgență
RomaniaTV
Amalia Năstase a pierdut lupta cu kilogramele. Fosta soție a lui Ilie Năstase slăbise 30 de kilograme, dar le-a pus la loc. Cum arată acum
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Despărțire BOMBĂ în showbiz! Iulia Albu și Mike s-au despărțit! Au fost împreună 8 ani. De ce i-a dat vedeta papucii iubitului ei
redactia.ro
BREAKING Gigi Becali îl distruge pe George Simion și anunță că va face un nou partid suveranist. Ce cadouri i-ar fi făcut patronul FCSB
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`