National

Dumitru Costin, liderul BNS, lansează acuzații grave! Sunt firme care au beneficiat de ajutor de stat în energie și ele erau furnizori

Publicat: 13 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dumitru Costin liderul BNS lansează acuzații grave Sunt firme care au beneficiat de ajutor de stat în energie și ele erau furnizori
Dumitru Costin, liderul BNS face declarații extrem de dure

În aceste momente, liderul Blocului Național Sindical, Dumitru Costin a lansat mai multe acuzații extrem de dure. Acesta susţine că au fost mai multe firme care au beneficiat de o schemă de ajutor din partea statului dar care livrau în acel moment şi energie.

Acesta a menţionat faptul că trebuie ieşit public şi să se recunoască faptul că statul român a capitulat şi că nu a reuşit să facă față tranziției către piața liberă de energie. Vă aducem aminte faptu că există, în acest moment un scandal național din cauza faptului că românii primesc facturi uriașe la energia electrică și la gaze naturale.

 

Dumitru Costin, liderul BNS, susține că sunt furnizori de energie care au beneficiat de o schemă de ajutor de stat

Așadar, la ieșirea de la Guvern, Dumitru Costin a menționat faptul că a sesizat Consiliul Concurenței asupra unui aspect deloc de neglijat. Liderul BNS susține că au fost firme care au beneficiat de ajutor de la stat și care erau în același timp furnizori de energie. Costin mai menționează faptul că statul ar trebui să recunoască faptul că a capitulat și că nu a reușit să facă tranziția către o piață liberă a energiei:

Am cerut să se recunoască public că statul a capitulat, nu am reusit să facem față acestei tranzitiei către un mediu de pe o piată concurentială. Securitatea Energiei a României nu mai există. Sunt zeci de ani in care au fost viziuni superficiale, politici rele. I-am comunicat premierului că voi inregistra la Consiliul Concurenței o verificare a unei scheme de ajutor de stat pe care au avut-o mai multe societăti. Am descoperit că acești agenti economici, care au beneficiat de sprijin, unii dintre ei sunt inregistrati si ca furnizori si au beneficiat de ajutor de la bugetul de stat. Sunt firme care au beneficiat de energie ieftină, pe baza unei scheme de ajutor de stat din 2014, aprobată de Guvernul Ponta. a precizat Dumitru Costin.

Românii primesc facturi uriașe la energie electrică și la gaze naturale

Pe de altă parte, în ultimele săptămâni, pe agenda publică se află facturile românilor. Mulți dintre cetățeni primesc facturi extrem de mari și se află în incapacitatea de a plăti. Întreg scandalul a izbucnit în momentul în care mai mulți furnizori nu au aplicat plafonarea prețurilor. De exemplu, ANRE a emis un comunicat de presă în care i-a sfătuit pe români ce să facă dacă primesc facturi mari.

„Clienţii finali care au neclarităţi privind facturarea energiei electrice şi a gazelor naturale trebuie să se adreseze furnizorului care a emis factura în discuţie pentru clarificări, acesta având obligaţia transmiterii unei explicaţii clare şi uşor de înţeles a modului în care este calculată valoarea facturii, în special în cazul în care aceasta nu este bazată pe consumul real. În măsura în care apreciază că prin răspunsul formulat nu au fost aduse clarificările necesare, clientul final are posibilitatea să se adreseze ANRE sau altor instituţii care au atribuţii în acest sens, chiar şi instanţei de judecată”, spun reprezentanţii ANRE.

În schimb, ministrul Energiei, Virgil Popescu a precizat faptul că românii pot să se adreseze instanțelor de judecată dacă observă faptul că nu există înțelegere de la furnizorul de energie electrică. Acesta a mai precizat faptul că lupta cu furnizorii este una inegală. Totuși, o altă măsură pe care social democrații o vor luată pentru a mai reduce din costurile din ce în ce mai ridicate la energie și la alimente este TVA 0 pentru acestea.

Adauga un comentariu