National

Dușurile sunt interzise în timpul furtunilor de vară! Iată avertismentul IGSU

Publicat: 21 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dușurile sunt interzise în timpul furtunilor de vară Iată avertismentul IGSU
IGSU a mai precizat că, în cazul unei furtuni, este necesar să ne adăpostim imediat fie în casă, fie în autoturism, la nevoie. De asemenea, este important să închidem ușile și ferestrele și să deconectăm aparatele electronice, pentru a nu risca să fie defectate.

Luni, 21 iunie 2021, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a avertizat, pe o rețea de socializare, că furtunile de vară pot fi periculoase, din cauza descărcărilor electrice. De aceea, în tot acest timp, dușurile și sălile de baie ar trebuie evitate.

IGSU a mai precizat că, în cazul unei furtuni, este necesar să ne adăpostim imediat fie în casă, fie în autoturism, la nevoie. De asemenea, este important să închidem ușile și ferestrele și să deconectăm aparatele electronice, pentru a nu risca să fie defectate.

”Deseori neașteptate, furtunile de vară pot fi periculoase, fiind, de multe ori, însoțite de descărcări electrice. Iată cum ne putem proteja în timpul unei furtuni:

– Ne adăpostim în casă, sau la nevoie, în autoturism
– Închidem ușile și ferestrele
– Evităm dușurile și sălile de baie – conductele instalațiilor pot conduce electricitate
– Deconectăm aparatele electronice pentru a nu risca să fie defectate”, scriu reprezentanții IGSU pe o rețea socială.

După ce ai văzut un fulger, începi să numeri până la 30. Dacă între timp tună, adăposteşte-te în interiorul unei clădiri pentru că un fulger ar putea lovi foarte aproape de tine.

Aşa sună o altă recomandare menită să ne salveze viaţa dacă suntem surprinşi de furtună. Cum? Regula celor 30 de secunde ne ajută să apreciem cât de aproape suntem de locul descărcărilor electrice.

Avertismentul lui Raed Arafat: „O să asistăm la vijelii serioase, cu vânt puternic, care să apară brusc”

Duminică, 20 iunie, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat la Antena 3 că zilele următoare vor fi marcate de vijelii şi caniculă, după apariția inundaţiilor şi a ciclonului. De aceea, el avertizează populația să nu ignore avertizările Ro Alert.

„Ce nu s-a auzit este că împreună cu canicula care va veni, fiind şi umiditate mare, o să asistăm la vijelii serioase, cu vânt puternic, care să apară brusc, oriunde în ţară, aşa cum a fost şi în 2017”, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, duminică, la emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.

Raed Arafat: „Dacă se emite o alertă, să asculte şi să se adăpostească oamenii”

Raed Arafat sfătuiește oamenii să țină cont de mesajele Ro Alert și să se adăpostească imediat, pentru că există riscul prăbușirii de pomi, stâlpi sau alte obiecte.

„Dacă se emite o alertă, să asculte şi să se adăpostească oamenii.

La urban, riscul la vijelii e să cadă obiecte, pomi, stâlpi şi să lovească oameni. De aceea, când primesc mesaj Ro Alert, oamenii să se adăpostească undeva şi apoi pot pleca să circule în siguranţă.

Rog să nu-şi dezactiveze aplicaţia Ro Alert”, a transmis, duminică, medicul Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul de Interne.

După zile cu inundații, urmează zile caniculare. Cum se produce efectul de saună

Potrivit meteorologilor, după aceste ultime zile cu inundaţii, mai urmează câteva zile de ploi şi vijelii, apoi vine canicula, cu temperaturi de circa 36 de grade.

După ploile din ultimele zile, este așteptat un val de caniculă, iar acest lucru va duce la crearea unui efect de saună în România, spun specialiștii.

Directorul Meteorologiei Operaționale din cadrul ANM, Gabriela Băncilă, a vorbit la Antena 3 despre „efectul de saună” și cum va fi resimțit de către populație.

„Vor fi unele județe care vor fi expuse în același timp la apariția disconfortului termic accentuat și a temperaturilor caniculare pentru ca, ulterior, după atingerea acestora, să își facă apariția fenomenele de instabilitate atmosferică puternică.

La început, vor fi resimțite aceste influențe ale unei mase de aer cald în partea de vest a țării. Mai precis, începând de mâine, în Banat și Crișana termometrele vor arăta la umbră 36, posibil 37 de grade, pentru ca ulterior, mai ales joi și vineri, să înregistrăm temperaturi de peste 35 de grade la umbră și în celelalte zone din țară.

Dar, pentru că această masă de aer are un conținut ridicat de umezeală, este foarte probabil ca, pe deoparte, să resimțim un disconfort termic accentuat, dat de această combinație între temperatura ridicată și gradul ridicat de umezeală din masa de aer, dar, tot aceste două elemente reprezintă ingredientele pentru dezvoltarea norilor de furtună, pentru dezvoltarea super celulelor care să determine apariția unor vijelii și rafale ale vântului puternice.”, a spus Gabriela Băncilă pentru Antena 3.

 

Adauga un comentariu