Vineri, 28 februarie 2020, începând de la ora 15.00, în Studioul BZI LIVE este programată o emisiune cu puternic impact şi de interes în rândul elevilor, părinţilor şi nu numai. Invitat este prof. dr. Laura Maria Cârstea, managerul Liceului Tehnologic Economic Virgil Madgearu Iași. Dialogul acestei producții media va fi axat pe două domenii cheie din România! Despre situaţia şi realitatea din învăţământul preuniversitar, despre alegerile elevilor după terminarea liceului, o meserie de viitor vor fi elementele abordate cu directorul institutei educaţionale din municipiu. Având în vedere toate acestea, profesorul şi managerul Laura Cârstea se va referi și la proiectele pe care le dezvolta unitatea educaţionala pe care o coordonează, atât pe plan naţional dar mai ales european, care sunt specializările pe care le oferă unitatea educațională. Despre toate acestea, alături de acţiuni concrete pe zona angajabilitatii absolvenţilor, practica acestora şi parteneriate cu mediul privat respectiv agenții economici se va mai discuta.
Implicată în campanii de comunicare publică pentru promovarea învățământului profesional și tehnic, precum și a meseriilor
De precizat că managerul de la Madgearu este implicată, alături de, alți colegi, în perioada 11 februarie – 11 martie 2020 în proiectul Inspectoratului Școlar Județean Iași cu unitățile de învățământ profesional și tehnic din județ, dar și cu operatori economici ce vizează organizarea unei campanii de comunicare publică pentru promovarea învățământului profesional și tehnic, precum și a meseriilor.
Evidențierea priorităților privind dezvoltarea învățământului profesional și dual.
Campania de promovare a învățământului profesional și tehnic, cu tema: „Meseria face diferența. Priorități în școala ieșeană” pune în evidență exemplele de bune practici întâlnite în școlile ieșene, elementele de noutate privind prioritizarea dezvoltării învățământului profesional, precum și aspecte privind implicarea operatorilor economici în viața școlii. Participă peste 30 de reprezentanți ai operatorilor economici și 40 de directori și directori adjuncți ai liceelor tehnologice și școlilor profesionale din județ, care vor avea în atenție aspecte legate de armonizarea formării competențelor profesionale la nivelul școlii cu necesarul de forță de muncă de pe piața muncii. Reprezentanții operatorilor economici din domeniul Mecanică, Industrie textilă și pielărie, Alimentație publică, Comerț au înțeles necesitatea unei strânse colaborări școală-operator economic, în vederea formării unor competențe profesionale specifice și au solicitat unităților de învățământ școlarizarea elevilor pentru anumite calificări, în sistem dual.
„Meseria face diferența”
În această perioadă în județul Iași vor fi organizate peste 60 de activități în cadrul campaniei „Meseria face diferenţa!”, activități în care vor fi implicate toate școlile profesionale și liceele tehnologice, având drept scop prezentarea oportunităților de parcurgere a unui traseu profesional, pentru elevii claselor a VIII-a. Menționăm că activitățile au loc și în contextul Zilei Naționale a Meseriilor, instituită prin Legea nr. 66/2019, în data de 11 martie. Astfel, se dorește ca această zi să fie o ocazie pentru a promova învățământul profesional și tehnic, cu accent pe învățământul dual.
Toți cei care doresc să adreseze întrebări o pot face la rubrica de comentarii, accesând www.bzi.ro sau în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi.