Actualitate

Economistul Adrian Câciu vorbește despre momentul în care își va reveni economia României după pandemie

Publicat: 10 sept. 2020
economistul Adrian Caciu
Economistul Adrian Câciu vorbește despre momentul în care își va reveni economia României după pandemie

Economistul Adrian Câciu vorbește despre momentul în care își va reveni economia României după pandemie. Adrisn Câciu susține că în 2022 România va avea valoarea PIB-ului din 2019.

„Închiderea economiei din România ne costă ca, în 2022, să avem aceeași valoare a PIB-ului ca în 2019. Această criză ne-a întors cu 3 ani de zile: două luni de închidere a economiei și restul de luni în care măsurile nu au fost unele stimulatoare. La acestea adaug șocul extern, pentru că am recesiunea europeană”, a declarat Adrian Câciu.

Economistul Adrian Câciu vorbește despre momentul în care își va reveni economia României după pandemie

Analistul economic este de părere că probleme sunt la nivel global și că țările au încercat să se descurce prin supra îndatorare.

„Observați că suntem aproape de luna octombrie, planul Next Generation EU nu e încă adoptat, țările s-au descurcat cum au putut, prin supra îndatorare. Să nu uităm că totuși economia europeană este o economie supraîndatorată. Am discutat ultima dată de cum a fost evoluția datoriilor suverane, am spus că Europa în loc să-și scadă datoria, și-a multiplicat-o”, a precizat Adrian Câciu.

Economistul menționează că neacordarea de bani de la nviel european va crea o nouă presiune recesionistă pe România.

„Acum, în context de criză, Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană nedând bani direct către state, datoria suverană a crescut. O să ne trezim cu Italia care ajunge la 160% datorie. Ce se întâmplă? Toate aceste elemente vor crea o nouă presiune recesionistă pe România. Este șoc comercial, încep să scadă comenzile, cererea de forță de muncă din România. Când se întorc iarăși românii în țară, sper să nu mai fie ca în acest an. Un milion de oameni, era o șansă istorică să-i ai în casă și să îi pui la treabă”, a adăugat Adrian Câciu.

Deficit comercial de 10 miliarde de euro

România a ajuns la un deficit comercial uriaș de 10 miliarde de euro, probabil cel mai mare din ultimii 10 ani, care își păstrează trendul crescător.

În aceste condiții, ministrul de Finanţe, Florin Cîțu, se laudă cu noile date economice despre care spune că sunt o veste bună pentru România. În mod voit, Florin Cîțu omite să spună că investiţiile au fost mari în timpul pandemiei, iar acestea au scăzut, de fapt, în trimestrul doi faţă de primul trimestru. Iar deficitul comercial este unul uriaş.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică cu privire la investițiile care au fost făcute în al doilea trimestru al acestui an și pe tot semestrul 1 al 2020 și date foarte importante cu privire deficitul comercial, cât de mult se bazează România pe importuri, pe produse și materii prime din exterior și cât reușește să mai exporte.

Florin Cîțu vorbește despre investiții

În condițiile în care probleme economice sunt la nivel european, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu ignoră toate semnalele venite din mediul financiar-bancar. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Florin Cîțu scrie că investițiile au avut o contribuție pozitivă la creșterea economică de 0.4 puncte procentuale.

„Vești bune din economie, în contextul celei mai mari crize economice din ultima sută de ani. În trimestrul II economia a fost afectată de aproape două luni de stare de urgență. Totuși, investițiile au avut o contribuție pozitivă la creșterea economică de 0.4 puncte procentuale. Nu cred că sunt multe țâri care pot arata o astfel de performanță“, scrie Florin Cîțu pe pagina lui de Facebook.

Adauga un comentariu