E important să știi ce efecte adverse are tratamentul cu statine, pentru că milioane de oameni iau acest medicament pentru a-și reduce nivelul colesterolului. Ele împiedică organismul să producă colesterol, dar totodată, ajută corpul să reducă placa ateromatoasă sau depozitele de colesterol formate în interiorul arterelor.
Statinele sunt o clasă de medicamente folosite pentru a reduce valorile colesterolului seric. În urma studiilor clinice randomizate, s-a demonstrat beneficiul statinelor atât în prevenția primară, cât și secundară, prin reducerea numărului evenimentelor cardiovasculare fatale sau non-fatale.
Efectele adverse ale tratamentului cu statine
Statinele sunt cele mai puternice medicamente care scad colesterolul LDL, adică colesterolul „rău”. Există dovezi extinse care sugerează că terapia cu statine are un beneficiu semnificativ în ceea ce privește mortalitatea și morbiditatea atât pentru prevenirea primară, cât și pentru cea secundară a bolilor cardiovasculare.
Totuși, se pare că terapia cu statine are și câteva efecte adverse de care este bine să știi. Înainte de a începe să iei aceste medicamente, ia în considerare sfatul medicului și reține că pot să apară aceste efecte adverse.
Cel mai frecvent efect secundar al statinelor sunt problemele digestive. Diareea, greața, gazele intestinale și arsurile la stomac sunt probleme asociate cu folosirea medicamentelor pentru colesterol. Aceste efecte se pot ameliora după câteva săptămâni de tratament.
Aproape toate medicamentele cu statine sunt asociate cu efecte secundare musculo-scheletice. Mialgia este cel mai frecvent simptom, iar miozita este mai puțin frecventă și asociată cu o creștere a creatinkinazei.
Rabdomioliza este cea mai severă formă musculo-scheletică observată, cu o creștere a creatinkinazei mai mare de 10 ori față de limina superioară a normalului, cu caracteristici asociate, inclusiv mioglobinurie, insuficiență renală și anomalii ale electroliților serici.
Toate studiile majore cu statine, inclusiv meta-analize mari, au concluzionat că efectele secundare grave musculo-scheletice ale utilizării de statine sunt rare și că beneficiile generale ale terapiei cu statine depășesc acest risc mic (cu recomandările actuale pentru monitorizarea clinică atentă a pacienților).
Dacă aceste efecte adverse te îngrijorează sau îți afectează stilul de viață, discută cu medicul despre soluții sau alternative la statine, atât în ceea ce privește senzația de oboseală pe care o ai de pe urma acestui tratament, cât și în ceea ce privește substanțele cu efecte hipolipemiante cu care poți înlocui statinele.
Măsuri alternative pentru intoleranța la statine
Intoleranța la statine este foarte serioasă, așa că discută întotdeauna cu medicul dacă apar efecte nedorite. Nu întrerupe tratamentul după ureche, lasă medicul să facă modificările necesare și să îți vină în ajutor cu un alt plan de tratament, mai ales că există și măsuri alternative de tratament, pentru cazul în care se dovedește că suferi de intoleranță la statine.
O măsură pentru a regla intoleranța la aceste medicamente poate fi ca medicul să îți recomande să utilizezi alternativ aceste medicamente. De exemplu, el îți poate reduce numărul de zile din săptămână în care trebuie să iei statinele, astfel încât să le iei alternativ.
O altă măsură care poate fi încercată dacă ai intoleranță la statine este ca medicul să schimbe statina pe care o iei cu alta, de asemenea există și alte medicamente înlocuitoare. Este posibil să ai o reacție mai bună la altă statină decât cea oferită în tratamentul inițial.
În unele cazuri, medicul poate indica o scurtă pauză de la terapia cu statine, mai ales că uneori este greu să îți dai seama dacă durerile musculare sau celelalte probleme pe care le ai sunt efecte adverse ale statinelor sau doar o parte normală a procesului de îmbătrânire.