Prima pagină » Actualitate » Efectele nesimţirii lui Vlad Voiculescu se văd şi acum! Pacienţii dependenţi de citostatice, lăsaţi pe dinafară în timp ce fostul ministru poza în luptătorul împotriva mafiei din sistem
Efectele nesimţirii lui Vlad Voiculescu se văd şi acum! Pacienţii dependenţi de citostatice, lăsaţi pe dinafară în timp ce fostul ministru poza în luptătorul împotriva mafiei din sistem

Efectele nesimţirii lui Vlad Voiculescu se văd şi acum! Pacienţii dependenţi de citostatice, lăsaţi pe dinafară în timp ce fostul ministru poza în luptătorul împotriva mafiei din sistem

22 apr. 2021, 12:50,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Cadrele medicale de la Institutul Oncologic din Capitală fac un apel şi cer cu disperare medicamentele care sunt necesare salvarii vieţilor celor care îşi pun ultima speranţă în ei. Situația este cu atât mai gravă cu cât citostaticile nu mai sunt în spital deja de zece zile.

Cezar Irimia, reprezentant al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, îl acuză pe fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, despre faptul că acesta știa de o lună și jumătate de această situație, dar nu a făcut nimic deşi acesta poza în luptătorul împotriva mafiei din sistem. Noul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a transmis joi, 22 aprilie 2021, că abia miercuri seară a aflat despre problemă și încearcă să o rezolve cât mai rapid.

„Aseară am vorbit cu dl. manager de la IOB (Institutul Oncologic București – n.r.) și m-a anunțat că există o problemă cu medicamentele de cancer. Acum, dimineață, am deja o întâlnire programată cu doamna director de la Politica medicamentului și sper să rezolvăm cât de curând”, a declarat Ioana Mihăilă.

Bogdan Tănase, managerul IOB: „Sperăm că această criză să fie rezolvată”

Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic București, a menţionat faptul că este vorba despre un „hiatus” în aprovizionare, în achiziționarea de citostatice, cauzată de politica de achiziții care a fost condusă în ultimul an în unitatea medicală și care nu a ținut de el sau de echipă pe care o conduce în momentul de fată.

„Practic, noi începem să remediem această situație, din păcate, constrângerile date de legea achizițiilor publice există și trebuie să le luăm în seamă. Ce pot să vă asigur este că astăzi și mâine se desfășoară negocierile pentru achizițiile acestor citostatice și săptămâna viitoare, această criză, în ghilimele, va fi rezolvată”, a spus Bogdan Tănase.

10 transferuri din alte farmacii pentru a acoperi lipsa medicamentelor

În această perioadă s-au făcut nu mai puţin de 10 transferuri din alte unităţi farmaceutice pentru a acoperi aceste medicamente care lipsesc. De asemenea, s-au făcut și achiziții directe, potrivit declaraţiei lui Bogdan Tănase. Reprezentantul institutului a fost interpelat ce au făcut bolnavii în aceste condiții. Acesta a menţionat că noul ministru l-a asigurat că vor fi găsite resurse din alte transferuri care să asigure medicamentele vitale pentru pacienții bolnavi de cancer.

„Este o metodă extraordinară pentru a rezolva o situație extraordinară”, a subliniat managerul. „Trebuie luat în seamă și faptul că Institutul a preluat pacienți din multe unități care s-au închis în această criză COVID”, a adăugat Bogdan Tănase. El a estimat că săptămâna viitoare lucrurile ar putea reintra pe făgașul normal în ceea ce privește aprovizionarea cu citostatice.

Cezar Irimia, reprezentant al bolnavilor de cancer: „Domnului Voiculescu chiar nu i-a păsat de noi, pacienții”

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, îl învinovățește pentru situație şi pe fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu.

„Sunt mai mult de zece zile (de când citostaticele lipsesc – n.r.), sunt 12-13 zile de când au dispărut aceste medicamente și este o problemă la administrativ, la cei care fac comenzi. E un viespar în acel Institut, care văd că nu mai poate fi domolit cumva și avem de suferit noi, pacienții. Chiar dacă doctorul Tănase este bine intenționat și nu avem nimic cu dr. Tănase, îl apreciem foarte mult, lucrurile stau foarte prost în Institut, pentru că lipsa medicamentelor poate face diferența între viață și moarte. Este condamnabil că fostul ministru al sănătății s-a dus imperativ să ia 5 paturi de la ATI pentru COVID și ne-a lăsat fără medicamente, cunoscând situația de cel puțin o lună și jumătate în urmă.

Deci, pe declarația dumnealui, care a spus aseară, postat pe Facebook, că ‘managerul știa de o lună și ceva și că ne-a promis că se rezolvă situația’, dl. Voiculescu chiar nu s-a interesat de situație și chiar nu i-a păsat de noi, pacienții. Și nu sunt singurele probleme cu care ne confruntăm”, a acuzat la Digi24 Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

„Mă întreb de ce de o lună de zile, de când se știa de aceste lipsuri, nu s-a făcut nimic pentru pacienții cu cancer. A trebui doctorii noștri să nu mai suporte situația și să reacționeze și să facă ceva pentru noi”, a adăugat Cezar Irimia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *