Actualitate

Efectul erupției vulcanice din Tonga: Cablul de electricitate a fost avariat și a pierdut conexiunea cu restul lumii

Publicat: 19 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Efectul erupției vulcanice din Tonga Cablul de electricitate a fost avariat și a pierdut conexiunea cu restul lumii
Tonga face cu greu față unei erupții a unui vulcan

Un cablu submarin cheie care a fost distrus într-o erupție vulcanică din Tonga ar putea dura cel puțin patru săptămâni pentru a fi reparat, a declarat Ministerul de Externe al Noii Zeelande.

Cablul a fost rupt în timpul unei erupții vulcanice de sâmbătă, paralizând comunicațiile și depărtând insula Pacificului de lumea exterioară.

Un vulcan a erupt în Tonga și cablul de telecomunicații a fost avariat

Erupţia vulcanică din Tonga a fost una extrem de mare iar acest lucru a dus la mai multe distrugeri. Cablul de telecomunicații de pe insulă a fost avariat. În urma erupţiei, mai multe case au fost distruse şi cel puţin trei oameni au murit – inclusiv un cetăţean britanic .

Echipele au lucrat non-stop pentru a aduce provizii vitale în regiune.

„Compania de cablu din SUA SubCom recomandă că va dura cel puțin patru săptămâni pentru ca conexiunea prin cablu din Tonga să fie reparată”,  arată un comunicat al Ministerului de Externe al Noii Zeelande.

Tonga nu a reușit să stabilească contact extern, deoarece erupția violentă de sâmbătă a tăiat singurul cablu subacvatic al țării în două locuri. Comunicarea slabă a fost stabilită de atunci, activată prin câteva telefoane prin satelit deținute în principal de ambasadele străine din capitala Nuku’alofa. Mulți tongani din străinătate au așteptat de atunci să audă vești de la cei dragi.

Va fi stabilită o conexiune 2G în Tonga

Este de aşteptat ca firma de telecomunicații Digicel să înființeze astăzi o conexiune 2G interimară care să acorde prioritate comunicațiilor vocale și SMS, se mai arată în comunicat. Cu toate acestea, conexiunea este de așteptat să fie „limitată și neregulată”, acoperind aproximativ 10% din capacitatea așteptată.

Nu este prima dată când singurul cablu submarin din Tonga este deteriorat. O criză de vreme rea a provocat daune neașteptate cablului, provocând o întrerupere aproape totală a serviciilor mobile și de internet pentru cei 100.000 de locuitori ai națiunii insulare.  Erupția – descrisă de guvernul tongan drept un „dezastru fără precedent” – a făcut ca zone largi din Tonga să fie acoperite cu cenușă groasă, împiedicând aterizarea avioanelor de ajutor și să livreze alimente și apă potabilă atât de necesare.

Autoritățile din Noua Zeelandă spun că pistă principală a aeroportului din Tonga va fi curățată miercuri, după ce echipele de salvare și voluntarii au lucrat cu disperare pentru a curăța cenușa de pe asfalt folosind roabe și lopeți.

Au fost făcute progrese pentru curățarea cenușei de pe insulă

Miercuri dimineață, la Tonga, un reprezentant al ONU pentru regiune a declarat că, deși curățarea cenușii de pe insula principală Tongatapu s-a dovedit mai dificilă decât se aștepta, s-au făcut progrese bune și se speră că zborurile ar putea fi reluate în curând.

„Ne-am gândit că va fi operațional [marți], dar încă nu a fost complet curățat pentru că a căzut mai multă cenușă”, a declarat Jonathan Veitch reporterilor.

Veitch a lăudat răspunsul rapid al Noii Zeelande și Australiei în eforturile de a trimite ajutoare prin intermediul navelor marine, despre care a spus că au capacitatea de a desaliniza apa de mare și de a furniza provizii proaspete pentru populația locală.

Guvernul Tonga a aprobat sosirea HMNZS Wellington și HMNZS Aotearoa, care au plecat ieri din Noua Zeelandă, precum și a unui avion C130 Hercules odată ce pistă aeroportului este liberă. Acestava ajunge în Tonga până vineri, în funcție de condițiile meteorologice.

 

Tonga este o insulă în aproprierea Noii Zelande, fiind o monarhie. Actualul rege este Tupou al VII-lea după ce fostul rege, George Tupou V a murit în 2012.

În altă ordine de idei, fenomenele meteo extreme nu sunt o noutate. Recent, în SUA, trei state au declarat stare de urgență după ce iarna și-a întrat în puteri. Vorbim despre zeci de mii de locuințe care au rămas fără electricitate din cauza furtunilor de zăpadă din regiune.

Adauga un comentariu