Titlurile zilei

Ei sunt membrii comisiei care decid soarta proiectelor imobiliare din Iași! Președinte a fost numit un diriginte de șantier cu 1,4 milioane de euro în contracte. Și fiica unui medic celebru va avea putere de decizie – FOTO

Publicat: 19 aug. 2022
Ei sunt membrii comisiei care decid soarta proiectelor imobiliare din Iași Președinte a fost numit un diriginte de șantier cu 14 milioane de euro în contracte. Și fiica unui medic celebru va avea putere de decizie FOTO
Dezvoltatorii imobiliari din Iași vor avea nevoie de avizele unei comisii recent numită de Ministerul Culturii

O nouă componență a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice a fost avizată de Ministerul Culturii. Au fost nominalizați 8 membri, printre care și președintele comisiei. Timp de 2 ani vor decide soarta proiectelor imobiliare din municipiul Iași și nu numai

Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI), organizată la nivelul Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Iași, are o nouă structură. Recent, au fost numiți 8 membri ai comisiei, printre care și președintele. De precizat că această structură decide dacă proiectele imobiliare inițiate de dezvoltatori se încadrează în diferite zone din oraș. Fără avizul comisiei, proiectele rămân blocate, urmând ca beneficiarii să vină cu modificări majore sau, pur și simplu, să renunțe la investiție. Ministerul Culturii a emis un nou ordin, prin care președinte al comisiei a fost desemnat Sebastian Petercă, inginer-constructor și specialist în domeniul protejării monumentelor istorice. Totodată, se află și în registrul diriginților de șantier, autorizați de Inspectoratul de Stat în Construcții. Nu în ultimul rând, noul președinte CZMI controlează societatea Medos Construct & Consulting SRL, unde Cecilia Petercă, soția bărbatului, apare ca unic asociat. Firma este implicată în activități de inginerie și consultanță tehnică, fix de ce au nevoie dezvoltatorii imobiliari. În 2021, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 3,8 milioane de lei, un profit de 716.857 de lei, datorii de 445.986 de lei și un număr de 6 angajați.

În perioada 2020-2021, societatea a înregistrat contracte în valoare de 7,1 milioane de lei, adică 1,4 milioane de euro. Contactat telefonic, Sebastian Petercă a precizat că nu crede că va fi suspus unor presiuni de către beneficiarii cu care a avut contracte în trecut.

„Nu cred că este o problemă, eu nu intervin la partea de proiectare sau autorizare. Rolul meu este în timpul execuției. Nu am ceva ca un program de guvernare, orice documentație va fi analizată din punct de vedere legal. Fiecare documentație va primi o decizie. Nominalizarea este din partea Ministerului Culturii, este a treia oară când trimit pentru această comisie”, a precizat Sebastian Petercă, în vârstă de 63 de ani.

Ei sunt membrii comisiei care decid soarta proiectelor imobiliare. Schimbările sunt radicale

Pe lista membrilor au fost numiți arhitecta Cristina Andrei, șef lucrări la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, prezentă și în comisia trecută, Marius Constantin Chelcu, cercetător și istoric la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”, Alexander Rubel, director al Institutului de Arheologie și al Centrul Cultural German din Iași și Mădălin Cornel Văleanu, arheolog și cercetător la Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași. Lista este completată de arhitecții Ladislau Mihael Lăcătușu și Bogdan Ionuț Mihul, fiul patronului Mihul SRL, societate cunoscută pentru mai multe contracte de proiectare semnate cu instituțiile statului. Cel din urmă a declarat pentru BZI că a fost nominalizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR), filiala Iași.

„Am fost propus de OAR. Sper ca lucrurile să meargă mai bine ca până acum, în sensul în care comisia trebuie să fie mult mai clară cu beneficiarii și proiectanții. Cunosc asta pentru că am fost de cealaltă parte, când trebuia să obțin avize”, a declarat Bogdan Mihul.

Mandatul membrilor CZMI are o durată de 2 ani.

Sora doctoriței Anca Zbranca completează lista

Ultimul membru din cadrul CZMI este Ioana Zbranca, sora Ancăi Zbranca , cunoscut medic dermatolog în Iași. Cele două sunt moștenitoarele profesorului Eusebie Zbranca, fostul șef al Clinicii de Endocrinologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”, care a încetat din viață la vârsta de 72 de ani, în 2010.

„Am fost nominalizată de Institutul Național al Patrimoniului București, acolo unde lucrez de mai bine de 3 ani. Încă nu am apucat să-i cunosc personal pe ceilalți membri din comisie. Am terminat Facultatea de Arhitectură din Lyon, Franța, dar și Centrul de studii avansate din Chaillot care formează arhitecți specializați în domeniul monumentelor”, a precizat Ioana Zbranca pentru BZI.

Ei sunt membrii comisiei care decid soarta proiectelor imobiliare din Iași într-o perioadă de blocaj din punct de vedere urbanistic.
Comentarii
 • Peterca–zis omul stampila….eu nu stiu cum face omul asta de are dirigentii pe toate domeniile,cu toate ca nu are studii in domeniile respective. Nici unu nu poate face ceva ca intervine Peterca 8 stampile

 • Sper sa aiba o viziune de dezvoltare si sa nu blocheze investitii cu viziuni moderne doar de dragul trecutului. Sunt multe monumente istorice si zone care arata degradabil. Trebuie incurajate investitiile ci nu taraganate sau blocate, asta daca vrem dezvoltare si nu saracie.

 • Deci astia continua „misiunea” de distrugere a istoriei orasului Iasi, care vor aproba blocuri intre cladiri monument istoric? Un exemplu: sa vedem daca se aproba m!zeria de cladire de 3 etaje si peste 18 metri inaltime de pe stradela Sf. Atanasie 1A, la cel mult 50 de metri de 4 (patru) monumente istorice (biserica Vulpe si 3 case cu cel mult parter si un etaj – cele de la Sf. Atanasie 13, stradela Sf. Atanasie 1 si strada Eminescu 4)! Astia se sterg undeva cu Legea 422/2000, care stabileste o raza de protectie de 100 de metri in jurul monumentelor istorice…

 • @Ioan, Iasul a fost stricat tocmai de asa-zisele viziuni moderne. Cladiri cu arhitectura mediocra, amplasate fortat si inutil in zona monumentelor istorice, care au creat mult mai multe probleme decat au rezolvat. Hiperaglomeratie, trafic blocat, poluare, retele edilitare suprasolicitate. Cel mai bun exemplu este Palas, care nu este nimic altceva decat kitsch cu sclipici. Acolo era prevazut un parc.

 • Daca nu era Palasul Iasul ramanea in subdezvoltare. Priveste la orasele dezvoltate din occident si vezi ca nu au ramas blocate in trecut

 • A reinceput minciuna cu ”dezvoltarea” – praf in ochii naivilor. De fapt, nu este vorba de dezvoltarea orasului, ci de dezvoltarea portofelului ”dezvoltatorului”. Daca privim din acest unghi, se explica toate. ”Dezvoltatorul” supraaglomereaza centrul pentru ca acolo metrul patrat construit se vinde / inchiriaza mai scump. Acelasi ”dezvoltator” construieste inghesuit la periferie – daca iesi in balcon poti da mana cu vecinul de visavis – pentru ca sa scoata mai multi bani de pe acelasi teren.
  Sa zicem ca mizeria numita Palas era construita pe locul fostei uzine Nicolina. Era o solutie acceptabila dpdv edilitar. Dar ar mai fi putut Dascalu sa ceara chiriile pe care le cere acum? Nu.

 • Va explic eu de ce desi sunt monumente arata in paragina. pt. ca in Iasi sunt doar 3 arhitecti avizati pe monumente istorice la care ajungi extraordinar de greu si au niste preturi de nu_ti poti permite sa faci nimic. In consecinta desi esti bine intentionat si vrei sa faci ceva, renunti pentru ca nu ai nici o sansa sa faci ceva. Si atunci astepti sa se darame sandramaua si construiesti apoi f. simplu. Vezi Trei Sarmale. Ceea ce ma bucura este ca l-au scoa pe Ciobanasu junior din comisie ca se credea grozav, el fiind in realitate un retardat cu parafa lui tatsu, dar l-au bagat pe Mihul care e la fel de ticalos .

 • Nici o speranta de la aceasta comisie ca va fi obiectiva. Spagi mai departe, intrajutorare intre arhitecti, niste istorici care vor fi luati pe sus de mafia dezvoltatorilor imobiliari. Peterca este pragmatic nu este un erou in folosul binelui comun.

Adauga un comentariu