Prima pagină » Economic Local » Elena Știrbu, coafeză din Iași: „În Italia, eram tratați aproape ca sclavii pentru că eram români” – FOTO/VIDEO

Elena Știrbu, coafeză din Iași: „În Italia, eram tratați aproape ca sclavii pentru că eram români” – FOTO/VIDEO

20 mai 2024, 02:00, 7 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Elena Știrbu, o tânără care a muncit în Italia timp de 13 ani, povestește într-un nou episod de #PodcastBZI despre experiențele din străinătate, mai bune sau mai puțin bune, dar și de ce a ales să se întoarcă acasă, în România, și s-a făcut coafeză. A plecat în Italia când avea 18 ani. A ajuns acolo și s-a trezit fără loc de muncă, dar și fără un acoperiș deasupra capului. Ce a urmat pare desprins din filme. În povestea ei de viață se regăsesc mulți români care au plecat din țară pentru un trai mai bun, furați de mirajul străinătății. Interviul îl puteți urmări AICI:

Tânăra din Iași își începe povestea.

„Mi-am dorit să am mai multe lucruri în viață și de aceea am decis să plec în străinătate la 18 ani. Eu provin din mediul rural și știți cum plecau, pe rând, rudele la muncă, în străinătate. Așa s-a întâmplat și în cazul meu. Când am ajuns la locul de muncă din Italia, care trebuia să fie sigur, s-a anulat acel loc de muncă și am ajuns să nu mai am chiar nici unde să locuiesc.

Până la urmă, am găsit ajutor la o moldoveancă, am stat la ea o perioadă. Practic, era o baracă la ea, unde avea mai mulți chiriași. Ușor-ușor, mi-am găsit un loc de muncă, ca menajeră. Apoi am lucrat la un restaurant, iar spre finalul perioadei în care am stat în Italia, am lucrat la un salon. De aici a plecat pasiunea mea pentru coafură și de aceea acasă m-am perfecționat în acest domeniu”, povestește Elena.

Elena Știrbu, coafeză din Iași: „În Italia, eram tratați aproape ca sclavii pentru că eram români”

Nu toți italienii erau deschiși când venea vorba de români. Elena chiar a avut parte de o experiență neplăcută când a muncit în Italia, ca menajeră.

„În Italia, eram tratați aproape ca sclavii pentru că eram români. Eu am pățit asta cu proprietara unei case, care mă punea să șterg pe jos cu cârpa de mai multe ori, pentru că eram româncă. Eu îmi făceam treaba pentru care eram plătită. Iar situații asemănătoare ca ale mele se întâmplau și altor persoane. Nu vreau să generalizez, dar nu era roz pentru toată lumea în străinătate. Nici acum nu este”, mai spune tânăra din Iași.

S-a întors în Iași și lucrează într-un salon de înfrumusețare

După 13 ani de muncă în Italia, s-a întors acasă și a făcut cursuri, iar ulterior s-a angajat într-un salon din Iași. Spune că are cliente de toate vârstele, dar acum este la modă să te vopsești chiar de la 13 ani, ceea ce nu i se pare normal.

„Am cliente care vin cu mămicile. Vor să își facă o culoare, chiar dacă au 13 ani. Aici este o problemă! Decolorat, balayage, nuanțe de gri. Sunt fetițe și nu le-aș recomanda lucrul acesta pentru că e prea mult și e prea devreme. Când ajungi la 20 de ani, îți pui peruci. E prea mult! Contează foarte mult să fii serios în această meserie, să te implici foarte mult, să le zâmbești clienților, aici e problema cu treaba asta, pentru că sunt saloane unde, când intri, te resping prin comportamentul lor și atunci e cu semnul întrebării. A doua oară, nu mai vine acea persoană”, mai spune Elena.

Un alt episod de #PodcastBZI este cu Angela Achitei, cea care fondat „Alături de Voi”.

Comentarii
  • Cand ajungi printre straini, parca mergi prin spini si maracini. O spun din experienta. Nasol e ca uneori simti asta si in tara ta. Mai ales din cauza patronului. Patronul roman e sub orice critica. E un vechil care nu stie decat sa dea in angajat. De la el n-are nicio pretentie, dar ar vrea ca angajatul sa-i munceasca 12 ore pe zi pe salariul minim. Afara, patronul romana ar da faliment in 3 luni. Insa aici ii merge.

  • Asta e! Cand nu ai prea multa scoala, ce poti face? Stergi babe la fund in Italia, sau vii acasa si devii coafeza, manichiurista….

  • Felicitari Raluca! Pentru utilizatea corecta a limbii romane si pentru vocabular adecvat. I-ai spus correct: e coafeza, nu „hair stilist”. Sa o tii tot asa.

  • tunde coada boilor la oras madam stilista, asta nu e meserie

  • Fie pâinea cât de rea, chiar aici în țara ta, tot ți-o fură cineva!

  • Din cauza slugilor, suntem tratati ca sclavi la noi acasa; ce pretentii sa ai in strainatate?

  • Voteaza SOS Romania

    Daca nu vrei sa mai ajungi printre straini, voteaza SOS Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *