Toți proprietarii de case și terenuri vor primi notificare! Este vorba despre cetățenii din statul american Georgia. Legea presupune ca orice proprietar să fie notificat atunci când altcineva depune la notariat un document legat de proprietatea sa. Noua regulă are ca scop prevenirea fraudelor cu case și terenuri. Iată ce trebuie de făcut.
Toți proprietarii de case și terenuri vor primi notificare!
S-a schimbat legea pentru proprietarii de case și terenuri din Georgia. Deținătorul unei case sau a unui teren trebuie notificat atunci când altcineva depune la notariat un act legat de respectiva proprietate. Deținătorul de drept al proprietății va trebui înștiințat în termen de 15 zile de la demersul făcut de un terț în legătură cu respectiva proprietate imobiliară. Acest demers poate însemna depunerea unui act notarial, a unei ipoteci sau a unui drept de proprietate.
Potrivit legii în vigoare, actele de identitate nu sunt necesare atunci când este depus un act de proprietate la biroul unui funcționar. Nu este necesară nici dovada dreptului de proprietate, ceea ce înseamnă că oricine poate depune un act asupra oricărei proprietăți. Din acest motiv, proprietarii de terenuri și case vor primi notificare dacă altcineva depune un act legat de proprietatea sa. Noua măsură legislativă are ca scop protejarea proprietarilor de locuințe și terenuri contra furtului de proprietăți și a altor infracțiuni. Noua lege mărește și sancțiunile în cazul unor falsuri dovedite și are ca scop prevenirea fraudelor cu case și terenuri.
Lege pentru proprietarii din România
Mai multe legi au intrat în vigoare la nivel internațional și național și îi vizează pe proprietarii de terenuri și case. De exemplu, în România proprietarii de clădiri și terenuri care nu au grijă de ele și le abandonează vor avea de plătit o taxă de paragină. Taxa pe paragină creşte cu până la 500% din ianuarie 2025. Noua lege a intrat deja în vigoare în anumite zone ale țării.
„Consiliul local poate majora impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan.”, se precizează în actul normativ.
Dacă în București și în alte zone ale țării proprietarii de clădiri degradate vor avea de plătit un impozit mult mai mare, proprietarii de apartamente din Craiova vor beneficia de 50% reducere la impozitul pe clădiri, dar în anumite condiții. Proprietarii clădirilor rezidențiale care investesc în reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei blocurilor vor beneficia de această reducere. Reducerea se aplică începând cu 1 ianuarie 2025, pentru solicitările depuse până la 31 martie 2025.
2025 vine cu majorarea mai multor taxe și impozite. Taxele şi impozitele pe proprietăţi (imobile şi terenuri), colectate şi utilizate de autorităţile locale, vor creşte în 2025. Cert este că, proprietarii de clădiri vechi și terenuri lăsate în paragină, vor avea de plătit un impozit mult mai mare din ianuarie 2025, așa numita taxă de paragină.
Mai multe legi pentru proprietarii de terenuri și case au fost elaborate și la nivel internațional. De exemplu, o lege recentă îi vizează pe proprietarii de imobile din statul Georgia. Deținătorul unei case sau a unui teren va fi notificat atunci când altcineva depune la notariat un act legat de respectiva proprietate.