Luni, 20 iunie 2022, elevii de clasa a XII-a au susținut proba scrisă la Limba și literatura română, la examenul de BAC. Aceștia au avut 3 ore în care au avut de rezolvat 3 subiecte. Subiectul al III-lea, cel mai de temut subiect pentru candidați, i-a lăsat cu gura căscată pe elevii ieșeni. Liceenii nu se așteptau să le pice comedia lui I. L. Caragiale, „O scrisoare pierdută”. Și elevii care învață la profilul real, și cei de la uman au avut de furcă cu opera acestui mare scriitor.
Luni, 20 iunie 2022, a avut loc prima probă, de Limba și literatura română, la examenul de BAC. Elevii de clasa a XII-a din liceele ieșene au stat cu sufletul la gură, până au aflat ce operă le-a picat la Subiectul al III-lea. La ultimul subiect, aceștia au trebuit să redacteze un comentariu bazat pe una dintre operele literare studiate în timpul anilor de studiu. După ce a pornit cronometrul și au întors foaia, mulți dintre elevi au rămas surprinși în mod neplăcut. Foarte puțini dintre aceștia s-au pregătit pentru „O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale, bazându-se mai mult pe poeziile învățate.
Elevii ieșeni, luați prin surprindere de al treilea subiect la Limba română
Pe data de 20 iunie 2022, liceenii din Iași au mers cu mari emoții să susțină prima probă a examenului de Bacalaureat, la Limba și literatura română. În acele 3 ore, de care depinde viitorul elevilor, aceștia au avut de rezolvat toate cele 3 părți ale examenului. Cerințele pentru cel de-al III-lea subiect, care este unul de sinteză, i-a demoralizat pe mulți dintre viitorii absolvenți de liceu.
„Dacă îți spun ce mi-a picat la primul subiect, rămâi proastă! Noroc că am știut că e despre o scrisoare… A fost penal! Nu am știut nici măcar un personaj. Am scris vreo 3 pagini, totuși. Nimeni nu se aștepta să pice comedie. E inadmisibil așa ceva. Celelalte două subiecte au fost ușoare. Dar cu BAC-ul ăsta chiar că nu mai dau la nicio facultate aici. Mă duc în Anglia! Dau examenul de engleză și mă înscriu la o facultate de acolo, la unele nu se cere nota de la BAC. Vreau să fac ceva în domeniul antreprenorial. Mie nu îmi place școala, nu de alta… Sunt foarte nervos acum, îmi vine să bat pe cineva!”, explică Cristi Zimțoiu, un elev care a susținut examenul la Liceul Tehnologic „Petru Poni”.
Același lucru îl relatează și unii dintre elevii de la Colegiul Tehnic de Electronică și Telecomunicații.
„Bacul a fost șmecher! Destul de greu. Dacă iau 5, e bine. Nimeni nu a învățat comedia. Toți s-au pregătit pentru «Testament sau «Luceafărul», au pus accent pe poezii”, spune Sebastian, un licean ieșean.
Subiectul al III-lea nu a intimidat pe toată lumea, unii fiind chiar încântați.
„A fost bine. A picat ce am vrut, sunt mulțumită. Mă aștept să iau un 8. M-am pregătit bine pentru examen, mai ales pentru posibilele subiecte cu poezii. Când a văzut că a picat comedie, toată sala s-a revoltat. Am văzut mulți băieți supărați pe aici”, spune Andrada, o liceancă ce a susținut proba la Liceul Tehnologic „Petru Poni”.
Viitorii absolvenți de liceu, cu planuri mari de viitor după examenul de BAC
Elevii mai multor unități de învățământ din Iași au susținut examenul de Bacalaureat la Colegiul Național „Emil Racoviță”. Mulți dintre aceștia au ieșit emoționați de pe porțile liceului și ușurați că au scăpat de prima probă.
„A fost bine, ne-a picat fix ce ne doream. Nu cred că se putea mai bine. Eu sunt la filologie, am avut «O scrisoare pierdută» de I. L Caragiale și a trebuit să caracterizăm un personaj. Mă aștept să iau un 9,50. Mai departe, vreau să fac Facultatea de Medicină Veterinară”, explică Teofan Țibulcă, un elev de la Colegiul Național „Emil Racoviță”.
Cătălina Iosub, o elevă de la Liceul Tehnic „Vasile Alecsandri”, spune că s-a pregătit suficient pentru a susține acest examen și că se așteaptă să ia o notă mare.
„M-a luat prin surprindere faptul că ne-a picat comedie. Am învățat și această operă, dar mă bazam pe alte posibile subiecte. Mă aștept, totuși, să iau un 9. Vreau să dau mai departe la Facultatea de Informatică, la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza». M-am gândit să plec în străinătate la facultate, dar încă nu mă simt pregătită. Ar fi o experiență pe care nu aș găsi-o în România”, susține Cătălina.
Mulți dintre viitorii studenți aleg să rămână în Iași și să-și continue studiile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
„A fost destul de ușor la limba română. M-am pregătit, am învățat și am repetat în perioada de dinainte de examen. Nu credeam că se va da acel subiect, dar l-am repetat și m-am descurcat. Vreau să dau la Contabilitate, la «Cuza»”, spune Cristina, o liceancă de la „Vasile Alecsandri”.
Acum, adolescenții urmează să susțină a doua probă la examenul de BAC, aceasta diferind în funcție de profilul la care au studiat.
Ăștia sunt fanii lui Dani Mocanu și Tzanca Uraganu… Viitor de kkt țara asta are!
‘ Ramai proast-o” ! Nu are nimeni nevoie de analfabeți . Nici acum nu v ați trezit ?
Dragi absolveniti, voi sinteti ca echipa defotbal a Romaniei! Nu sinteti in stare sa bateti echipa de pinguini a Antarticii …Cit despre cultura si cunostinte, multumiti refermelor facute de politicieni!
fanii lui katalintalent