Local

Elevii revin astăzi la școală! Care sunt majorările salariale de care vor beneficia profesorii și personalul nedidactic – GALERIE FOTO

Publicat: 13 iun. 2023
_____ Vizualizări 8 Comentarii
Elevii revin astăzi la școală Care sunt majorările salariale de care vor beneficia profesorii și personalul nedidactic  GALERIE FOTO
Greva profesorilor a fost suspendată

Profesorii au suspendat ieri greva generală, după aproape patru săptămâni de proteste. Decizia a fost luată după consultarea liderilor organizațiilor sindicale FSLI și „Spiru Haret”. Majoritatea elevilor din România, cu excepția absolvenților claselor a VIII-a și a XII-a, revin astăzi la școală

Ordonanță de urgență vizează că salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar trebuie fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, care reprezintă aproximativ 25 la sută din maximul grilei de salarizare din sistemul public. Mai departe, o altă tranșă de majorare salarială (50 la sută din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de care se vor bucura toți angajații din învățământ va fi acordată de la 01.01.2024.

Mesajul profesorilor din Iași, după ce greva generală a fost suspendată

Greva profesorilor a fost suspendată momentan. Profesorii au acceptat ultima ofertă a Guvernului care vizează ca salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, care reprezintă aproximativ 25 la sută din maximul grilei de salarizare din sistemul public, dar și acordarea primei tranșe de majorare salarială de la 01.01.2024.

„Greva s-a suspendat, noi așteptăm ordonanța de urgență, acolo unde trebuie specificate exact cele două revendicări extrem de importante. Este vorba de salariul debutantului. Să fie la nivelul mediu brut pe economie, concomitent și la celelalte categorii. Practic, în luna iulie se vor primi salariile cu primele majorări de acum, din iunie, de aproximativ 25 la sută și diferența până la 50 la sută se va acorda în ianuarie 2024. Un exemplu, în momentul de față, un debutant sau un profesor cu 2.500 de lei salariu…

Prin majorarea de aproape 25 la sută va primi aproape 3.000 de lei. Se face calculul la fiecare în parte. Salariile personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior vor majorate cu 400 de lei brut pe fiecare funcţie, adică peste 200 de lei net. De asemenea, în luna octombrie, personalul didactic va primi o primă în valoare de 1.500 de lei, astfel încât să facă cursuri de perfecționare, să-și cumpere cărți, iar personalul nedidactic va primi suma de 500 de lei pentru măsurile de igienă”, a declarat prof. Ionuț Ivașcu, vicepreședinte USLIP Iași.

Toată lumea beneficiază de majorări

Deși nu toți angajații din învățământ au ieșit în stradă, majorările salariale nu îi vor ocoli.

„Așa au crezut de cuviință, respectăm alegerea fiecăruia. Nu este vreo problemă”, a menționat prof. Ionuț Ivașcu, vicepreședinte USLIP Iași.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva profesorilor va fi reluată, potrivit unui comunicat comun al celor două sindicate.

Comentarii
  • In primul rand a contat „banuțul” profesorilor.La copii s-a gândit cineva?Profesorii vehementi din fata prefecturii de ce nu au solicitat la pachet și dublarea alocației copiilor?Ar fi arătat empatie cu situația milioanelor de copii saraci din Romania.Bine macar că și-au văzut ei sacii în căruță.

  • Astept protestele in fata ministerului educatiei pt recuperarea celor PATRU saptamani de scoala pierdute. Sau revenirea la scoala din 15 august. Ca ministra a spus ca nu se recupereaza nimic.
    Asta ce inseamna. Ca PATRU saptamani de scoala nu valoareaza nici cat o ceapa degerata? Daca 4 valoareaza atat,,,cat valoreaza 8? Sau un modul…sau un trimestru/semestru?
    Ne dam seama de valoarea efectiva a profesorilor/educatiei in acest moment…cand PATRU saptamani de scoala sunt sterse cu buretele fara nici o tresarire…in sistemul educational cu CELE MAI PUTINE ZILE de scoala/an din Europa.
    Dar hei…profesorii nu au vacante.
    Sa vedem la ce plan de lectii au lucrat in astea patru saptamani…sa vedem exact strategia de recuperare a lectiilor de viata si de moarte pe care le-au pierdut copiii.
    Putregai peste tot.
    Daca se anuleaza 4-8 ani scolari…garantat nu se va simti nici o diferenta in pregatirea elevilor care ajung sa intre la facultate doar cu dosar cu sina.
    Gata, domnilor profesori, verificati-va conturile si rezervarile de concediu 3 luni de vara.
    Ati invins.
    Sictir

  • Dle vaidenoi,scoala s-a facut,dar acasa la grevistii profesori de matematica ,lb romana ,chimie si biologie,lb engleza.
    La disciplinele unde se sustin probe de examene
    EN,BAC.
    Pe bani,bani multi.
    Cate 4,6 elevi simultan
    Si- au scos ,2,3 salarii in ,,greva”.
    De plans sunt grevistii sinceri.

  • ANAFul nu vede, nu aude, nu constata nimic legat de meditatii, after school, achizitii extrem de disproportionate in raport cu veniturile declarate de catre saracii profesori.
    Doar nu o sa superi pe domnul/doamna care te-a invatat si pe tine sa iti numeri banii primiti din….”salariu.

  • Trebuie sa ne fie clar un lucru. Inainte de 90, statul iti dadea gratuit 6 zile de scoala pe saptamana. Acum iti da 5 zile, desi cerintele pe piata muncii nu au scazut. Ai deci 3 variante:
    A. A sasea zi o face copilul tau in mod autodidact. Daca ai norocul sa ai un astfel de copil, fa-i statuie.
    B. Platesti meditatii. Daca vrei, si daca iti permiti.
    C. Nu-ti bati capul. Ce-o fi, o fi.
    Eu am aplicat o combinatie intre A si B. Rezultatele sunt super. Am doi copii reusiti, si trei nepoti de gradinita.

    Parerea mea fata de profesori si scoala este ca statul ar trebui sa asigure gratuit a sasea zi, macar la materiile de examen, fara prezenta obligatorie. Sunt parinti care ar vrea sa plateasca meditatii, dar nu au din ce.

  • si eu vreau elicopter la cer dar nu pot si atunci fac doar ce pot.NU toata lumea trbuie sa fie egala .Fiecare trebuie sa se multumeasca cu ce are sau sa faca ceva sa aiba mai mult.Toti ciofligarii vor meditatii de pomana si ei sa se plimbe peste tot sa faca petreceri continu si statul sa le dea pomana.La munca trantorilor care asteptati pomana de peste tot !

  • @vaidenoi, au fost exact 13 zile de greva, nu 4 saptamani (adica 4×5 = 20 de zile), dar poate tu ai fost cel care a ratat 4-8 ani de scoala (sau mai mult ca in primara inveti sa numeri si sa efectuezi inmultirea)
    Cat despre recuperare, intreab-o pe prea iubita ta doamna Deca, ea e singura care da din umeri si nu ofera un raspuns la intrebarea profesorilor desprr cum si cand s-ar putea recupera aceste ore.
    E bine ca toate liberele oferite de Guvern in acest an scolar nu te deranjeaza si nu vrei sa fie recuperate, spune multe despre tine.

Adauga un comentariu