International

Emmanuel Macron promite intensificarea acţiunilor guvernului împotriva islamului radical, după decapitarea unui profesor

Publicat: 20 oct. 2020

Marți, 20 octombrie 2020, Emmanuel Macron, președintele Franței, a făcut o promisiune referitoare la intensificarea acţiunilor guvernului împotriva islamului radical după atentatul de vineri împotriva lui Samuel Paty, profesor de istorie şi geografie.

„Nu este vorba despre a face noi declaraţii (…); sunt acţiuni care sunt aşteptate de concetăţenii noştri. Aceste acţiuni se vor intensifica”, a spus şeful statului într-o scurtă alocuţiune la prefectura din Bobigny, la nord de Paris.

Colectivul pro-palestinian Sheikh Yassin, dizolvat miercuri în Consiliul de miniștri

Chiar de luni, o largă operaţiune a poliţiei a fost lansată împotriva mişcării islamiste.

Astfel, președintele francez a anunțat că miercuri, colectivul pro-palestinian Sheikh Yassin, „direct implicat” în atentat va fi dizolvat în Consiliul de miniştri. În cadrul anchetei, se află în arest fondatorul colectivului, Abdelhakim Sefrioui.

La începutul lunii octombrie, el l-a însoţit pe tatăl unei eleve, cu scopul de a solicita concedierea lui Paty, deoarece a arătat caricaturile cu profetul Mahomed în timpul unui curs referitor la libertatea de expresie. Potrivit unei surse ce are cunoștință de dosar, părintele în cauză, cel care a difuzat două înregistrări video care făceau apel la mobilizare împotriva profesorului înainte de atentat, s-a aflat și el în contact cu atacatorul. Cu toate acestea, nu a fost dezvăluită discuția în integralitatea ei.

După ce a avut loc asasinatul de vineri, 16 octombrie, autoritățile din Franța au promis un „război împotriva duşmanilor Republicii”. După ce înregistrările video au fost difuzate, Samuel Paty a fost decapitat în plină stradă de către un rus cecen de 18 ani, care a fost apoi împuşcat mortal de poliţie. În cadrul anchetei antiteroriste, sunt în continuare în arest preventiv șaisprezece persoane.

„Decizii de acest tip împotriva unor asociaţiilor, grupuri de indivizi, vor urma în zilele şi săptămânile următoare”, a adăugat Emmanuel Macron.

Ar putea fi dizolvate cincizeci şi una de asociaţii apropiate de „islamismul radical”

De consecințe va răspunde și moscheea din Pantin, o suburbie din nordul Parisului, care va fi închisă. Acesteia i se atribuie partajarea de către responsabili pe pagina lor de Facebook, videoclipul realizat de părintele care făcea apel la pedepsirea lui Paty. Moscheea va fi închisă pe o perioadă de șase luni, locul de cult fiind frecventat de 1.300 de credincioși.

Totodată, sunt luate în vizor de autorități și ar putea fi dizolvate cincizeci şi una de asociaţii apropiate de „islamismul radical”.

Multe dintre ele nu sunt de acord cu această decizie, astfel că fie vor contesta acțiunea în justiție, așa cum intenționează ONG-ul BarakaCity, sau fie vor nega orice înclinaţii extremiste, cum este Colectivul împotriva islamofobiei în Franţa.

Poliția franceză face raiduri în casele suspecţilor de radicalism islamic

Poliția franceză a efectuat raiduri în casele a zeci de suspecți de radicalism islamic în urma decapitării unui profesor care le-a arătat elevilor săi desene animate controversate ale profetului Muhammad.

Unii dintre cei percheziţionaţi se crede că au postat mesaje de sprijin pentru ucigașul lui Samuel Paty. Guvernul a mai spus că investighează 51 de asociații musulmane franceze.

Adauga un comentariu