National

Epavele aeronavelor militare prăbuşite au format „Triunghiul Bermudelor” din Munţii Parâng – FOTO/ VIDEO

Publicat: 13 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Epavele aeronavelor militare prăbuşite au format Triunghiul Bermudelor din Munţii Parâng - FOTO VIDEO
Epavele aeronavelor militare prăbuşite din Munții Parâng

Un cimitir al epavelor aeronavelor militare prăbuşite s-a format în Munţii Parâng din România. De-a lungul timpului s-au produs numeroase accidente aviatice, iar rămăşiţele au fost împrăştiate de-al lungul stâncilor.

Cimitirul aviatic din Munţii Parâng. Epave din Al Doilea Război Mondial

O zonă din Munţii Parâng a luat locul unui „cimitir al aeronavelor”. Au fost găsite printre stânci rămăşiţe ale mai multor avioane militare prăbuşite cu zeci de ani în urmă, unele dintre ele din anii celui De-al Doilea Război Mondial.

Munții Parâng sunt cunoscuți de foarte mult timp drept ca un loc de veci aviatic. În această zonă au avut loc mai multe accidente aviatice, unde unii localnici l-au asemănat cu „Triungiul Bermudelor”. Acest triunghi al Bermudelor este cunoscut ca fiind un perimetru foarte periculos în care sunt prezente o mulţime de poveşti despre dispariţii şi accidente misterioase.

„Am urcat într-o drumeţie de duminică pe traseul Refugiul Agăţat spre Căldarea Roşiile şi Zănoaga Stânii de la poalele vârfului Parângul Mare şi, la circa 2.000 de metri altitudine, pe lângă splendoarea acestui ţinut şi a lacurilor glaciare care îl împodobesc, mi-au atras atenţia şi numeroasele resturi de avioane vechi, împrăştiate pe pajiştile alpine: de la bucăţi destul de mari din scheletul unei aeronave vechi şi din fuselaje, la obiecte mici, metalice, unele mâncate de rugină, pe care nu le-am putut identifica. Cel mai mult m-a captivat vederea unui rotor de avion despre care am aflat ulterior că s-a prăbuşit în anii ´60 – o adevărată piesă de muzeu care străjuieşte peste căldările masivului”, spune Lucian Ignat, un tânăr fotograf din Hunedoara.

Au vrut să ducă piesele la muzeu

Ruinele aparatelor de zbor prăbuşite în masivul Parâng au atras atenţia turiştilor, salvamontiştilor, dar şi a muzeografilor din Deva. Resturile unuia dintre avioane au rămas pe munte din anul 1965, în urma unui accident aviatic în care ar fi murit cinci oameni, susține un salvamontist.

„Aparatul efectua un zbor secret pe ruta Timişoara – Craiova, dar a fost prins de furtună, deasupra Parângului, iar pilotul ar fi încercat să aterizeze forţat însă nu a reuşit. Aeronavă militară s-a zdrobit de stânci, iar o avalanşă a ucis şi îngropat în zăpadă întregul echipaj. Dumitru Bârlida a relatat că, la scurt timp după prăbuşire, împreună cu alţi alpinişti a urcat pe munte, în ajutorul victimelor, însă după două zile de căutări, autorităţile le-au interzis echipei de alpinişti să continue acţiunea. Au fost aduşi militari de la o unitate din Braşov, care au continuat căutările timp de aproape trei luni, până la găsirea epavei şi a cadavrelor. Trupurile celor cinci ofiţeri au fost înfăşurate în paraşute şi coborâte de pe munte, împreună cu echipamentele militare.”, a declarat salvamontistul Dumitru Bârlida.

Accident aviatic în Munții Parâng

În 2010, salvamontiştii şi angajaţi ai Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva au urcat din nou în „cimitirul aviatic” pentru a recupera motorul şi o parte din fuselaj, însă restul pieselor au rămas pe munte sau au fost luate de turişti şi de ciobanii care au avut nevoie de ele la amenajarea unor stâne.

În același an au fost descoperite rămășite dintr-un  avion militar de vânătoare, german. Acesta s-a prăbuşit în Al Doilea Război Mondial în Masivul Parâng. În 1941, în Cimitirul Eroilor din Petroşani au fost înmormântaţi patru aviatori germani, victime ale unui accident aviatic în Masivul Parâng, susțin specialiștii.

Pe data de 18 februarie 2005 a avut loc cea mai recentă tragedie aviatică din Parâng. Un elicopter care transporta furaje pentru animalele din zona montană, s-a prăbuşit la numai 15 minute de la decolare. Aparatul de zbor a pierdut din echilibru și a căzut de la joasă înălţime. În urma impactului cu pământul au decedat doi dintre cei patru membrii ai echipajului, ceilalţi fiind grav răniţi.

Marian Mustaţă, unul dintre persoanele rănite, a reuşit să iasă din elicopter, eliberându-l pe pilot din centura de siguranţă şi târându-l într-un adăpost din vecinătate. Urmele de sânge rămase pe zăpadă au fost cele care au ajutat echipajele de salvare să ajungă la supravieţuitori.

Adauga un comentariu