Boli si tratamente

Epididimita, boala care te poate lasa fara testicule

Publicat: 27 ian. 2011
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Epididimita boala care te poate lasa fara testicule
7

Epididimita reprezinta inflamatia epididimului, un tub lung si rasucit pozitionat deasupra si posterior de fiecare testicul si care are rolul de a colecta si de a depozita sperma. De multe ori, aceasta inflamatie se poate extinde si asupra testiculelor din cauza apropierii anatomice a organelor.

Simptomele epididimitei

Afectiunea apare, de regula, brusc, pacientul acuzand durere la nivelul jumatatii scrotului in care se afla epididimul afectat. Durerea creste rapid si se resimte pana la nivelul zonei cuprinse intre coapsa si sold. Jumatatea de scrot afectata isi mareste volumul, iar pielea devine intinsa, tensionata si rosie.

Pe masura ce boala evolueaza, inflamatia se poate extinde si la nivelul testiculelor, iar la nivelul scrotului se acumuleaza puroi. De asemenea, pacientul are febra, frisoane, dureri la urinare.

Factori care favorizeaza aparitia epididimitei

Cauzele difera in functie de varsta. La copii, inflamatia este cauzata de infectiile tractului urinar; la tineri, se asociaza cu bolile transmisibile sexual (mai ales cu gonoreea) intrucat germenii bolii venerice netratate pot ataca si tesutul testicular si al epididimului; in cazul adultilor, epididimita apare fie din cauza infectiilor virale (precum pneumonia cauzata de virusii ECHO sau Coxsackie), a tuberculozei renale, fie poate aparea in urma unor accidente, hemoragii sau contuzii. Si bolile tropicale, precum staza limfatica (cauzata de un parazit numit Filaria) poate genera epididimita.

Tratamentul epididimitei

Daca nu este tratata corespunzator, boala poate duce la sterilitate si chiar la indepartarea testiculului afectat. Antibioticele si antiinflamatoarele sunt medicamentele administrate in astfel de cazuri. In paralel pot fi folosite ceaiurile din plante care au efect antiinflamator precum busuiocul, musetelul, coada-soricelului sau nalba cu care se vor face spalaturi. Obligatoriu, pacientul va trebui sa stea cateva zile in pat si va evita contactele sexuale.

Adauga un comentariu