Titlurile zilei

Eroii invizibili din spitale! De ei nu vorbește nimeni, dar sunt lângă pacienții Covid-19 în stare critică, zi și noapte. Liliana Scopos: „Când intrăm în secție, nu bem apă 6 ore și unii colegi poartă pampers”

Publicat: 01 dec. 2021
Cele două infirmiere de la Spitalul de Neurochirurgie, Violeta Pascariu și Liliana Scopos, și pacienți ATI
Violeta Pascariu și Liliana Scopos, infirmiere în secția ATI-Covid-19 a Spitalului de Neurochirurgie vorbesc despre ce înseamnă îngrijirea pacienților

Ascunși sub combinezoanele albe, eroii din spitale povestesc ce înseamnă timp de 6 ore să nu poți să bei apă. Două infirmiere din Iași spală și îngrijesc pacienții Covid-19 din secția de anestezie și terapie intensivă, zi de zi, de aproximativ 2 ani. Violeta Pascariu și colega sa Liliana Scopos lucrează ca infirmiere la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași. Au trecut prin momente critice și au fost alături de pacienți în cele mai grele clipe

Două infirmiere din secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași au povestit ce înseamnă să petreci 6 ore fără nicio pauză printre pacienții Covid-19, unii dintre ei fiind inconștienți. După ce medicii termină vizita, iar asistentele le administrează medicamentele, rămân infirmierii, care trebuie să-i spele, să le schimbe așternuturile, să le schimbe pampersul, din două în două ore. Violeta Pascariu, în vârstă de 49 de ani, și Liliana Scopos, în vârstă de 40 de ani, sunt doar două dintre infirmierele care de aproximativ doi ani îngrijesc pacienții Covid-19 în stare foarte gravă din secția ATI. Teama de infectare a dispărut pentru cei care au trecut prin toate momentele grele și mai puțin grele alături de pacienți.

„De 23 de ani lucrez doar în secția ATI a spitalului, am trecut prin toate, nu știu ce ar mai putea să mă uimească, iar de aproximativ doi ani lucrez doar cu pacienții Covid-19, tot în ATI. Am început de când a pornit pandemia, mi-a fost frică la început, mai ales când foarte mulți dintre colegii noștri s-au îmbolnăvit. Nici nu știu cu ce să încep, dar vreau să vă spun un singur lucru, este extrem de greu să lucrezi cu astfel de pacienți. Am o experiență destul de mare în a îngriji pacienți în stare gravă, unii inconștienți, dar mereu e la fel de greu. Cu pacienții Covid este și mai dificil să lucrezi, pentru că ei obosesc foarte, foarte repede și trebuie să fii extrem de atenți cu ei. Obosesc și după ce abia reușesc să bea o lingură cu apă, care și pe aia cu greu o înghit”, a declarat Violeta Pascariu, infirmier secția ATI a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”.

În edițiile anterioare ale cotidianului BZI, reporterii au prezentat povestea a doi medici primari în medicina de urgență din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași și de mai bine de 20 de ani luptă în prima linie.

Infirmieră: „Din două în două ore trebuie schimbați și mișcați să nu facă escare”

Infirmierele au precizat că pacienții imobilizați în pat, cei mai mulți inconștienți, intubați și ventilați mecanic, trebuie întorși de pe o parte pe alta pentru a nu face escare. Unii dintre pacienți, chiar dacă sunt conștienți și cooperanți, sunt nevoiți să poarte pampers și trebuie schimbați cât de des se poate. Ifirmierii care le sunt alături cel mai mult sunt considerați deja ca fiind cele mai apropiate persoane din întreg spitalul. Ei îi hrănesc, îi mângâie, le dau apă și când este nevoie le spun și câte o vorbă bună să îi încurajeze. Liliana Scopos este infirmieră la Spitalul de Neurochirugie din anul 2008.

„Sunt pacienți foarte grei, pe care nu reușești să-i miști să-i schimbi de unul singur. Din două în două ore trebuie neapărat mișcați și schimbați să nu facă escare, pentru că așa spune în cărți, dar de cele mai multe ori trebuie să facem aceste lucruri mult mai devreme. Sunt pacienți conștienți care plâng că amorțesc și vor să se miște. Nu este deloc ușor, noi îi spălăm, le schimbăm lenjeriile și toate lucrurile acestea trebuie făcute în grabă pentru că ei sunt niște pacienți care obosesc foarte repede.

Îi ducem la tomograf, la radiologie, vorbim cu ei, îi liniștim, nu facem doar treaba unui infirmier. Am avut o pacientă din Galați, care într-o zi, în care se simțea rău, m-a rugat să o așez într-o poziție în care zicea ea că respiră mai bine, iar câteva zile mai târziu mi-a mulțumit și mi-a spus că mă recunoaște după ochi și voce, noi fiind mereu echipați. Suntem cumva anonimi, dar mereu alături de ei. Pacienții ne mulțumesc în fiecare zi și pentru noi înseamnă enorm. Avem o legătură specială cu pacienții”, a precizat Liliana Scopos, infirmieră în secția ATI-Covid-19.

Infirmieră în Secția ATI Covid-19: „Nu bem apă câte 6 ore”

Pe lângă faptul că zilnic trebuie să spele și să îngrijească pacienții în stare critică din secțiile ATI, infirmierii au avut de suportat temperaturi de 40 de grade în timpul verii, îmbrăcați în combinezoane. Cele două infirmiere au precizat că secția se află la etajul 6 al spitalului și temperaturile erau greu de suportat și mai dificil era, și este și în prezent, că nu pot bea apă timp de 6 ore.

„Imaginați-vă că vara, când erau câte 40 de grade afară, noi eram îmbrăcate în combinezoane, secția este la etajul 6, aveam apă în cizme și pielea se încrețea de la transpirații. Când intrăm pe ușă, nu mai avem voie să bem apă timp de 6 ore, fără pauză, cât stăm în secție. De frică să nu trebuiască să mergem la baie, nu bem nici înainte de a intra în tură. Sunt niște momente foarte grele. La început, când abia începuse toată nebunia asta, unii dintre colegii noștri purtau pampers sau absorbante de alea mari și groase, în caz de orice. Este foarte, foarte greu, tot”, au povestit cele două infirmiere.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile trecute povestea unei infirmiere de la Spitalul de Boli Infecțioase internată cu Covid-19.
Comentarii
 • Alooo care eroi?!?așteaptă atenții și nici nu baga bolnavul in seama. vor numai sa le dai atât.eroi pe naiba sunt niste hoți …vorbesc despre pacienți că despre animale .

 • Felicitări doamnelor infirmiere, lucrez cu ele și pot confirma cele scrise, modul în care se poarta cu pacienții… Comentariile negative sunt doar generalizări vechi ale unui sistem greșit și parțial apus.. Felicitări și spor pe mai departe!

 • Aveti salarii de cate 5000 RON+shpagi.
  Asta nu spuneti !
  De bine ce ingriti nenorocitii care va cad in gheare,mor 98% dintre ei.
  Nici asta nu spuneti !
  Cat despre scoala,pregatire de specialitate???
  ZERO!
  Nerusinatelor ,furati banii asiguratilor CASS!

 • Tariful spaga la angajare ca asistent medical erou cica ar fi 5000 de euro !, puteti verifica va rog mercurialul spagilor la zi de la infirmiere pana la dom profesor doctor ? de exemplu ala de la Brasov prins cu spaga avea tariful 10.000 lei (2.000 euro) pe operatie

 • Infirmiere= satrap….fara suflet,empatie etc..de studii ce sa mai spun! P/s….am stat cu tatal meu (dzeu sa l ierte) 30 de nopți una dupa alta ziua stateau surorile mele cu el…asta pt ca infirmierele,asistentele isi faceau treaba bine !!! Ce i drept era pe timpul prof aldea….un spagar notoriu !…de spitalul neuro vb….

 • Băi voua chiar nu va este rușine ? mai lasati prostiile astea doar cine nu a avut de a face cu jigodiile astea poate sa creada asemenea minciuni

 • În lume sunt peste 5 milioane de morți..Nu există încă un tratament anticovid specific.
  Pentru creierul tău de moluscă… Nu infirmierele tratează bolnavii..

  Nu ne mai facem bine ca popor… Pe de alta parte… Este bine că vine valul 5 cu Omicron.. Poate se mai răresc din tâmpiții care se găsesc să comenteze aiurea în tramvai…

 • Biete suflete chinuite.. Plătite mai puțin ca un angajat Salubris..
  Multe dintre ele abia suflă sub echipament după marea lor majoritate au trecut prin covid…
  Dacă mai muncesc.. O fac pentru că au familii acasă de întreținut….

 • Ar trebui că accesul la internet să fie condiționat de un test de inteligență…
  În felul acesta mai scăpăm de părerile tuturor frustraților de tip Șoșoacă.. ce sub forma anonimatului găsesc de cuviință să arunce cu noroi în oamenii ce încearcă să își facă treaba..
  Statul român timp de 30 de ani :
  -a plătit polițistul și procurorul cu 1000 de lei… Și îi cere să se bată cu Cordunenii
  -a plătit învățătorul și profesorul cu 1000 de lei și îi cere să plângă lângă copilul tău ce nu știe să scrie
  -a plătit doctorul, asistenta, infirmiera cu 1000 de lei și îi cere să plângă lângă mă-ta bolnavă.. ce zace

  Acum, o gașcă de comentatori idioți se găsesc să arunce cu rahat în 2 suflete făcându-le vinovate de toate neajunsurile din sănătate…
  Ar trebui ca accesul la internet să fie condiționat de un test de inteligență.. Scăpăm de unii retardați…

 • Nu vreau sa generalizez si nu vreau sa cred ca chiar toti sunt la fel dar in 40 de ani de viata nu am fost nici o data la spital si platesc in jur de 1000 lei pe luna doar pt sanatate. Am avut ghinionul sa calc intr-un cui si s-a infectat. Dupa cateva ore de asteptare m-a preluat un brancardier cu un carut ca nu puteam merge si mi-a cerut bani de un pachet de tigari, iar apoi iar am asteptat si a venit o asistenta sau infirmiera sa-mi recomande sa dau ceva daca nu vreau sa astept mult… asta e sanatatea la noi. Mai bine privatizeaza tot sistemul de sanatate ca nu ajungem nicaieri asa.

 • Și privatizarea este o soluție… Dar în străinătate plătesc cam 1000 de EUR asigurări…
  Avem și spitale private.. 200 de EUR Cash un panarițiu, 2000 de EUR Cash o naștere naturală, 2000 de EUR Cash o apendicită…

  De câte ori îți permiți pe an?

 • Eroi?!?in fisa postului au trecut cafea,barfa si tigara? Nu se intelege exact de ce au ajuns la gradul de erou,sau in Ro primesti decoratii daca iti respecti serviciul?

 • Covidescu…. Nu ai fost la școală sau ai jucat jocuri în timpul școlii on- line ..Se citește cum scrii tu…. Se scrie pampers..

  Dar ai dreptate…. Și cei ce îngrijesc pacienții au problemele și bolile lor. Sunt oameni în vârstă cu diferite afecțiuni.. Oameni chinuiți ce pentru o mână de bani fac lucruri ce sunt cum spui tu… Scârboase…
  După ce schimbă pampers-ul bolnavilor… Se schimbă și ei…
  Dar nu pe sub halat, sub combinezon…

  Asta este realitatea….
  .. Iar poporul român, prin comentatorii agramați și nesimțiți găsesc de cuviință să le critice…..
  Iar unii dintre ei…. Nu au făcut niciodată nimic util în viață…

 • „Problema omenirii este ca oamenii inteligenti multe indoieli, in timp ce oamenii prosti au numai certitudini” – Charles Bukovski .
  Vazand aroganta cu care-ti etalezi idiosincraziile, si cum le prezinti ca fiind certitudini – dubii se pare ca nu ai – te intreb daca esti sigur(a) ca ai trece testul de inteligenta pe care-l ceri pentru ceilalti?

 • Toti suntem prosti, dar mai prosti ca oamenii inteligenti, foarte rar…” Andrei Pleșu . Cumetre tu ai fost vreodată internat în spital sau ai fost vreodată în UPU? dacă ai fi fost te asigur ca opinia ta era diferită

 • Ar trebui un test de inteligență și pt Facebook….
  Să nu mai copie unii citate celebre apoi să le posteze pe pagina unei fițuici de cartier …
  Să pară că au citit ceva…

 • Fratilor astazi sarbatoriti, nu va convine si dati cu noroi in infirmiere ?
  Aveti de unde alege. Mergeti la privat si decartati acolo caruta de bani. Primiti si bon fiscal cel mai ades. Apoi privatul mai ia o data banii si de la CAS$, ca doar toti au contracte cu Casa. Sau la fel de bine puteti boli acasa, sa va schimbe, spele, hraneasca si intoarca rudele sau firmele de asistenta la domiciliu. Care e problema ?
  Pentru cine a fost in ATI si a scapat cu bine poate infirmierele sunt eroi. Sau poate reporterul a pus un titlu care vinde. Dar cati dintre voi ati sterge la cur bolnavi de covid, zilnic, pentru salariul lor ? Mergeti si incercati experienta. Nu veti fi mai putin eroi decat ele, dar poate veti manca mai putin cacat despre ceva la care -ca de obicei- pretindeti ca va pricepeti blana. Hai, care merge primul ? Vreun ITist scutit de impozit cumva ???

 • Românii fac parte dintr – un popor foarte exigent…
  Cer de la infirmiere să salveze toți pacienții covid… Chiar dacă în lumea întreagă nu s-a reușit…
  Cer de la infirmiere să facă ordine într – un sistem de sănătate mafiot…. ce este așa de 30 de ani!!
  Cer de la infirmiere să rezolve corupția din spitale… Chiar dacă marea corupție aparține altei categorii profesionale..
  Etc

  Este Ziua Națională… Oameni buni!!!
  Apreciați munca lor… cu bune și cu rele…
  Mulțumiți celor ce au putut îngriji pacienții aflați în situații grele..

  Și da… Avem nevoie de eroi.. Mici, mari, invizibili, vizibili…
  Sunt eroi pentru că :
  De doi ani, au fost împinși înainte, la sacrifici u… De multe ori fără echipamente, din cauza unor birocrați incompetenți
  De doi ani au suportat injurii din partea bravului popor român…. Ce i-au făcut inclusiv ,, criminali,,
  De doi ani își văd colegii și membrii familiilor decimați de această boală mizerabilă
  De 2 ani, mulți dintre ei bolnavi… Încearcă să ajute pe alții…
  De 2 ani, bravul popor român, a preferat să – și infecteze familiile, rudele… Decât să respecte câteva lucruri elementare de igienă…. Apoi au urlat din toți ranunchii că le mor în spitale…pasând vina și responsabilitatea asupra altora.
  Din această cauză sunt eroi…. Și poate merită încurajați și lăudați…

 • Ma intrebi de opinie … Da, am una, bazata pe experienta. Ambii parinti au fost internati in spitale. Nicaieri nu am vazut mai multa nepasare si dispret pentru viata omului. Cel putin Neuro ar trebui ras de pe fata pamantului, si toti trantorii si spagarii de acolo ar trebui trimisi la munca in privat. Dau eu 50% din pretul dinamitei.

  Btw, corect este copieze, nu „copie”.

 • Nu te-a întrebat nimeni nimic….

  Înțelegi acum de ce trebuie test??

  Unii nu fac decât să,, copie,, de pe FB citate..
  Arta copiatului este mai elaborată…
  Părerile sunt împărțite, unii sunt mulțumiți alții au fost puțin norocoși și sunt nemulțumiți… Au motivele lor..
  Dar să atunci cu dejecții asupra tuturor de ziua națională…AR TREBUI SĂ,, COPIEZI,, un citat și despre ce înseamnă asta…

 • Bugetarii din sanatate, in special doctorii, traiesc cu iluzia ca sunt platiti regeste pentru ca sunt mai destepti decat toti ceilalti. Eu nu-i contrazic, dar le iau cu minim 50% mai mult pe lucrare.

 • Bravo domnule citesc și eu un comentariu care corespunde cu realitatea așa este jegurile aste pe care naivii le spun eroi în realitate își bat joc de oameni tratează cu indiferenta, superficialitate și preferențial bolnavii

 • Pt autorul commentului de la 12.17 pm :
  Le spui bine, si sunt de acord cu ce spui, mai putin cu ideea ca bugetarii de la Neuro si-ar putea gasi loc in privat. Pai coane, cine-i ia? Nu-s invatati cu munca.
  Si daca e de demolat Neuro din Tatarasi, atunci contribui si eu la pretul dinamitei. Si cred ca si vecinu’, ca-i pornit pe ei mai ceva ca tine.

 • De cand si pana cand eroi daca isi fac treaba? Sa le ridicam statui si la cei de la salubris, electricieni, vanzatori, profesori etc ptr simplul motiv ca isi fac treaba pentru care SUNT PLATITI. Nu le convine acasa cu ei!!!!

 • Și oamenii de la sate, persoane mai in vârstă sunt eroi, creșteau câte 7-8 copii, ii dădeau la scoli si mergeau si munceau la CAP de dimineața până seara si-și lucrau si pământul de-acasă! Si nu se mai plângeau atâta! Nu stăteau mamele pe scările Primăriilor sa ceara complementara, suplimentara, ajutoare sociale, de căldură etc. cum e acuma!N-am stiut ca dacă mergi la locul de munca ești erou!

 • Popor de mârlani ce nu au considerație pentru nimeni și pentru nimic…
  Dar au pretenția să fie respectați..
  O adunătură de ghiolbani, ce știu doar să ceară de la alții….
  Mi-aș dori să vă cunosc, ar fi interesant să văd unde lucrați…. Și cum voi vă faceți treaba…
  Maestre… În 1917 au murit mai putini oameni în război.. Covidul ucide mai mult decât glonțul..

 • Bunicul meu a luptat in cel de al doilea Război mondial, a fost luat prizonier 8 ani de zile, familia a crezut ca a murit, n-a avut nici o veste despre el in toți acești ani. Când a revenit acasă nu-l mai recunoșteau copiii. Si-a reluat viata, a muncit, nici nu s-au sinchisit autoritățile să-l declare Erou!Modestie si bun simt! Mai sunt niște,, Eroi fictivi” de pe la Revoluție in România! Profitori, de legi speciale, in fapt! Ti-e sila! Românie, te iubim, cu bune, cu rele….

 • @nicu
  Mamele făceau 7-8 copiii pentru că nu aveau de ales..
  Le veneau bărbații de la crâșmă beți rangă… Cu chef de dragoste… Dacă nu stăteau… Le ieșeau vânătăi…

  Din păcate Durex nu avea reprezentanță în România… Păcat…
  De se grăbeau un picuț acum nu mai râdea o țară întreagă de prostia moldovenilor….

 • Incep sa cred si eu ca acest virus e modificat genetic si e facut in laborator…cum dracu de ii evita mai mult pe prosti?Stiu multi oameni super destepti si responsabili care au murit de acest virus de rahat si nu inteleg cum unii de genul celor care comenteaza aici de genul Sosoanca au fost feriti…Clar ca prostii sunt protejati de Covid…ba ce noroc pe voi!

 • Spre deosebire de tine Caligula care pe langa prost erai si nebun noi prostii avem imunitate si minte odihnita !, nu te lua de noi ca te batem din experienta ! , =)

 • Spre deosebire de tine Caligula care pe langa prost erai si nebun noi prostii avem imunitate si minte odihnita !, nu te lua de noi ca te batem din experienta ! , =)

 • Comentariile pro ‘eroi’ sunt lasate de vreun pui de ‘medic’, care se cred superioara rasei. Ptr faptul ca au facut 6 ani de facultate si rezidentiat totul li se cuvine. Cine stie si cum au trecut examenele, cate restante au avut. De asta sunt atatea cazuri de malpraxis.
  Colegi cu corigenta in liceu la.biologie acum is.medici:)) trageti-voi concluziile.

 • Iasi, ai dreptate dar partial, da ,mintea odihnita o au doar prostii deci nu te contrazic…iar imunitate…nu stii ce e aia nici daca te loveste peste ceafa…dar exista ceva numita Karma si simt asa ca ai sa-ti vomiti plamanii printr-un tub…sa te gandesti la mine cand o sa se intample inevitabil asta, imunule! :))Valabil pentru toti Sosonistii de pe aici!Ps:Apropo, sa stiti ca Pamantul nu este plat ….:))

Adauga un comentariu