O intrebare frecventă este dacă semințele de in măcinate sunt cu adevărat toxice. Află tot ce trebuie să știi despre consumul lor.
Acestea sunt cultivate încă din anul 3000 î.Hr. pentru beneficiile lor pentru sănătate. În prezent, sunt adăugate în foarte multe diete, întrucât oferă multiple avantaje pentru multe afecțiuni.
Sunt cu adevărat semințele de in măcinate toxice?
Aceste semințe nu sunt toxice dacă sunt consumate în cantități moderate și preparate într-un mod corect. Cu toate acestea, ele conțin glicozide cianogenice, compuși ce pot elibera cantități mici de cianură în organism. Acești compuși sunt prezenți în mod natural în semințele de in, dar în doze mici, corpul uman îl poate metaboliza fără probleme.
Nutrienții din semințele de in este posibil să nu aducă beneficii tuturor celor care le consumă. Acestea ar trebui evitate sau consumate după ce s-a discutat cu un medic dacă se întâlnesc următoarele situații: dacă se folosesc anticoagulante, medicamente pentru a scădea colesterolul și antiinflamatoare nesteroidienă.
De asemenea, dacă ai cancer de sân sau un uterin sensibil la hormoni , dacă ești însărcinată sau alăptezi și dacă ai alergie la acestea. Este recomandat să se evite consumul lor crude și necoapte, măcinate și cu mult lichid, pentru a preveni problemele digestive și a evita compușii toxici.
În cazul uleiului, este indicat să se achiziționeze doar în recipiente mici, în flacoane închise la culoare și să fie depozitat la frigider, întrucât se poate deteriora foarte repede.
Aceste semințe se pot adăuga în apă sau amesteca în smoothie-uri, se pot pune peste cereale sau iaurt, se pot folosi în produsele de patiserie sau pune în salate proaspete.
Ce beneficii îți aduc acestea, dacă sunt consumate moderat?
Se cunoaște faptul că acestea îmbunătățesc sănătatea inimii din mai multe puncte de vere. Acestea sunt bogate în acizi grași omega-3, ce ajută la scăderea riscului de atac de cord. În același timp, pot să scadă colesterolul rău „LDL” și pot crește colesterolul bun „HDL”.
Lignani, compușii din ele, au fost asociați cu un risc mai mic de cancer, în special de cancer de sân și de prostată. Semințele acestea sunt una dintre cele mai bune surse de ligani, având un conținut de până la 800 de ori mai mulți decât orice altă plantă.
Sunt adesea folosite ca și supliment de fibre, întrucât dețin cantități mari. Se găsesc atât în formă insolubilă, cât și solubilă de fibre, ce pot îmbunătăți sistemul digestiv. Forma insolubilă adaugă volum scaunului, ceea ce ajută intestinele să proceseze deșeurile într-un mod mai eficient. Fibra solubilă ajută la absorbția colesterolului, înainte ca acesta să ajungă în sânge.
Consumul acestora poate ajuta și la gestionarea glicemiei. Se cunoaște faptul că persoanele ce adaugă semințele în dieta lor observă o scădere de aproximativ 20% a glicemiei. Deși acestea nu înlocuiesc alte forme de gestionare a ei, pot ajuta persoanele cu diabet să își controleze nivelul de glucoză.
Semințele de in măcinate pot să îți aducă multiple beneficii pentru organism, dacă sunt consumate moderat și corect, astfel încât să nu fie toxice.