Înainte de a lua antibiotic pentru a trata bronșita, trebuie să înțelegi în ce constă afecțiunea. Află, în rândurile care urmează, cum se manifestă bronșita, din ce cauze apare și care este cel mai bun tratament.
Bronșita reprezintă o afecțiune obișnuită a sistemului respirator, care constă în inflamarea bronhiilor terminale (căile respiratorii care leagă traheea de plămâni). Boala determină apariția mucusului, a tusei și respirației dificile. Atunci când inflamația este localizată atât la nivelul traheei, cât și la nivelul bronhiilor, putem vorbi despre traheobronșită.
Cauzele care duc la apariția bronșitei sunt agenții patogeni, precum: virusurile, bacteriile, vaporii toxici sau praful. În cazul adulților, de vină sunt și fumatul, astmul, leziunile toracice, imunitatea scăzută, existența bolilor cronice sau alte aspecte prezente în cadrul unui stil de viață nesănătos și dezechilibrat.
Pe lângă mucus, tuse și respirație greoaie, persoanele afectate de bronșită experimentează și senzație de arsură în piept, dureri de cap, febră, frisoane și respirație șuierătoare.
Este indicat antibioticul în tratarea bronșitei? Lista completă cu antibiotice recomandate de medici
Bronșita infecțioasă de natură virală NU se tratează cu antibiotice! Doar când vorbim despre bronșita infecțioasă cauzată de bacterii medicii prescriu antibiotice pentru a elimina infecția. Bineînțeles, sunt și cazuri în care este indicat antibioticul, chiar dacă este vorba despre o infecție virală, pentru a preîntâmpina o suprainfecție a căilor respiratorii.
Iată ce antibiotice recomandă medicii.
Amoxicilina
Amoxicilina este un antibiotic adesea prescris pentru pneumonie, gonoree, infecții ORL, infecții ale pielii sau ale căilor respiratorii și infecții urinare. Medicamentul poate fi găsit sub trei forme farmaceutice: capsule, pulbere pentru suspensie orală și pulbere injectabilă.
În urma administrării acestui antibiotic, pot apărea și reacții adverse, cum sunt: vărsături, diaree, dureri de stomac, urticarie, oboseală, lipsa poftei de mâncare sau, în caz de alergie la peniciline, şoc anafilactic.
Cefaclor
Cefaclor este un antibiotic eliberat sub mai multe denumiri, cum sunt: Ceclodyne, Cefaclor, Ceclor, Cefaklor. Mai mult, se găsește sub două forme farmaceutice, și anume: capsule și pulbere pentru suspensie orală.
Persoanele care iau acest antibiotic se pot confrunta cu: greață, constipație, dureri de cap, sângerări nazale, candidoză vaginală, tahicardie, lipsa poftei de mâncare, erupții cutanate, eritem și, chiar, șoc anafilactic. De aceea, medicamentul se administrează doar la recomandarea unui medic.
Cefiximum
Cefiximum poate fi găsit în farmacii sub numele de Eficef și sub formă de comprimate. Se administrează doar la recomandarea medicului și sub supravegherea acestuia, deoarece poate da următoarele efecte secundare: anxietate, somnolenţă, dureri de cap, prurit (mâncărimi), candidoză vaginală, diaree, vomă, greaţă, dureri abdominale (de stomac), umflarea picoarelor şi mâinilor, amorţeală în membre, tahicardie sau şoc anafilactic.
Acestea sunt cele mai recomandate antibiotice în caz de bronșită, însă există și altele. Se administrează doar la recomandarea unui medic!
Pentru bronșită, foarte eficiente sunt și inhalațiile, ceaiurile sau siropurile naturiste.