Sanatate

Este obligatoriu să iei antibiotic după mușcătura de căpușă? Iată recomandările medicilor

Publicat: 20 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Este obligatoriu să iei antibiotic după mușcătura de căpușă Iată recomandările medicilor
De precizat este că unele căpușe sunt purtătoare de boli, care se manifestă în primele zile sau la câteva săptămâni după ce a avut loc mușcătura.

Te întrebi dacă trebuie să iei antibiotic după mușcătura de căpușă? Iată cum să previi și să tratezi mușcăturile de căpușă, în conformitate cu recomandările medicilor.

Căpușele își fac veacul în natură. Pot fi întâlnite în iarbă, copaci, arbuști sau în grămezi de frunze. Oamenii și animalele acestora sunt ca un magnet pentru căpușe, iar mușcăturile lor sunt, de regulă, inofensive. Însă, uneori, ele pot provoca reacții alergice și pot transmite boli către persoanele sau animalele pe care le-au mușcat. În aceste cazuri, mușcătura de căpușă poate deveni foarte periculoasă sau chiar fatală.

De cele mai multe ori, mușcătura de căpușă nu prezintă niciun simptom, dar sunt și persoane care se confruntă cu durere sau umflătură în zona afectată, iritație, senzație de arsură în locul mușcăturii, bășici sau dificultate de respirație (dacă mușcătura este severă). De precizat este că unele căpușe sunt purtătoare de boli, care se manifestă în primele zile sau la câteva săptămâni după ce a avut loc mușcătura. Printre simptomele des întâlnite se numără: roșeață sau iritație în zona afectată, iritație pe tot corpul, gât înțepenit, dureri de cap, greață, slăbiciune, dureri musculare sau articulare, febră, frisoane sau noduri limfatice umflate.

o căpușă în blana animalului de companie
Oamenii și animalele acestora sunt ca un magnet pentru căpușe, iar mușcăturile lor sunt, de regulă, inofensive.

Este obligatoriu să iei antibiotic după mușcătura de căpușă?

Deoarece căpușele pot transmite boli foarte periculoase (boala Lyme sau borelioza, tularemia, erhlichioza), este nevoie de tratament imediat.

Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci, atunci când ești mușcat de o căpușă, este să mergi la medic, pentru a o îndepărta. Dacă nu ai posibilitatea, îndepărteaz-o singur. Te poți ajuta de un dispozitiv special sau poți folosi o pensetă. Prinde căpușa cât mai aproape de suprafața pielii și trage, fără să o îndoi sau să o învârti. Fii atent să nu mai rămână părți de căpușă în zona afectată și curăță bine cu apă și săpun. Imediat ce ai extras căpușa din piele, introdu-o în alcool sanitar și apoi într-un recipient bine sigilat.

Este recomandat să mergi la medic, pentru a vedea dacă ai nevoie să urmezi un tratament (cu antibiotic sau nu). În funcție de zona în care ai fost mușcat și de locul în care te afli, există diferite riscuri la care te expui în urma unei mușcături de căpușă. Doar medicul este specialist este în măsură să îți explice care sunt riscurile, complicațiile și ce poți face după ce ai fost mușcat de o căpușă.

mușcătură de căpușă
Deoarece căpușele pot transmite boli foarte periculoase (boala Lyme sau borelioza, tularemia, erhlichioza), este nevoie de tratament imediat.

Cum previi mușcăturile de căpușă?

Din fericire, mușcăturile de căpușă pot fi prevenite. De exemplu, atunci când te afli în zone de pădure sau cu iarbă, poartă haine care îți acoperă mâinile și picioarele. Când te afli în drumeții, mergi pe mijlocul potecilor și folosești, obligatoriu, soluție anti-căpușe. De asemenea, este indicat să folosești permetrină cu o concentrație de 0,5% pe hainele şi echipamentul cu care călătoreşti.

Cu două ore înainte de a merge afară, fă un duș sau o baie. Verifică-ți constant pielea în zonele predispuse mușcăturilor de căpușe, mai ales dacă ai mers în spații frecventate de acestea. Zonele în care căpușele ales să se „cuibărească” sunt brațele, spatele urechilor, între picioare, între degete, în spatele genunchilor și în păr.

Din momentul mușcăturii, durează aproximativ 24 de ore pentru o căpușă să transmită o boală persoanei atacate. De aceea, trebuie să identifici și să elimini cât mai repede căpușa, pentru a scădea riscurile apariției vreunei boli.

o căpușă pe o floare galbenă
Verifică-ți constant pielea în zonele predispuse mușcăturilor de căpușe, mai ales dacă ai mers în spații frecventate de acestea.
Adauga un comentariu