Prima pagină » Actualitate » Este interzis pentru românii care au terenuri! Când nu se poate construi chiar dacă actele sunt în regulă
Este interzis pentru românii care au terenuri! Când nu se poate construi chiar dacă actele sunt în regulă

Este interzis pentru românii care au terenuri! Când nu se poate construi chiar dacă actele sunt în regulă

21 mart. 2025, 12:00,
Mirela Gabriela Todosi în Bzi.ro

Este interzis pentru românii care au terenuri! Codul Civil arată că orice construcție realizată pe un teren aparține, legal, proprietarului acestuia. Se prezumă că lucrările au fost efectuate de proprietar, pe cheltuiala sa, dacă nu există probe contrare. Iată însă când nu se poate construi chiar dacă actele sunt în regulă.

Este interzis pentru românii care au terenuri!

Orice persoană are dreptul să facă o construcție doar pe terenurile pe care le are în proprietate. Codul Civil definește buna-credință ca fiind situația în care autorul construcției s-a bazat pe informațiile din cartea funciară și a avut convingerea legitimă că terenul îi aparține sau că are dreptul de a construi acolo. De exemplu, un constructor care a cumpărat terenul printr-un act juridic aparent valabil, dar care ulterior s-a dovedit nul, poate invoca buna-credință dacă nu știa despre viciul titlului său.

Pe de altă parte, rea-credința intervine atunci când o persoană construiește știind că terenul nu îi aparține sau nu respectă normele legale, cum ar fi lipsa unei autorizații de construire. În aceste situații, consecințele juridice sunt mai severe. Dacă o lucrare este realizată parțial pe terenul autorului și parțial pe terenul vecinului, soluțiile diferă în funcție de buna sau reaua-credință a constructorului:

  • Dacă autorul lucrării a fost de bună-credință, vecinul poate cere înscrierea unui drept de coproprietate în cartea funciară, proporțional cu valoarea contribuției fiecărei părți.
  • Dacă autorul lucrării a fost de rea-credință, vecinul poate cere fie ridicarea construcției, cu despăgubiri pentru prejudiciul cauzat, fie înscrierea dreptului său de coproprietate, dar luând în considerare doar jumătate din valoarea contribuției constructorului.

Românii care vor obține mai ușor titluri de proprietate

Conform unui nou proiect de lege, românii vor putea obține mai ușor titlurile de proprietate pentru terenurile aferente casei de locuit și anexelor gospodărești edificate anterior datei de 1 ianuarie 1990, precum și curții și grădinii din jurul acestora. Titlul de proprietate este un document oficial care confirmă dreptul de proprietate pe care îl au românii asupra unui bun imobil, cum ar fi o casă sau un teren.

Prin noua completare la legea existentă, procedura de atribuire a titlurilor de proprietate va deveni mult mai simplă. Având în vedere numărul mare de cereri depuse de către români, această schimbare va ușura activitatea atât a comisiilor locale de fond funciar, cât și a comisiilor județene de fond funciar. Noua lege va veni mai ales în ajutorul proprietarilor de case, care vor să obțină un titlu de proprietate și asupra terenurilor aferente gospodăriei. Legea va intra în vigoare de anul acesta.

„În cazul terenurilor aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti edificate anterior datei de 1 ianuarie 1990, precum şi curţii şi grădinii din jurul acestora, proprietarii caselor de locuit, inclusiv cei care au cumpărat imobilul potrivit prevederilor Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului, cu modificările ulterioare, sau cei care au dobândit aceste imobile prin acte translative de proprietate pot solicita la primăria localității sau, după caz, la primăriile localităţilor în raza cărora se află situat terenul atribuirea în proprietate a terenurilor deţinute, atribuire care se face prin emiterea ordinului prefectului, la propunerea primăriilor, făcuă pe baza verificării situatiei juridice a terenurilor, în condiţiile prezentei legi.”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

,,Cetățenii pot solicita la primăria localităţii sau, după caz, la primăriile localităţilor în raza cărora se află situat terenul atribuirea în proprietate a terenurilor deţinute, atribuire care se face prin emiterea ordinului prefectului, la propunerea primăriilor, făcută pe baza verificării situaţiei juridice a terenurilor, în condiţiile prezentei legi.”

O altă lege care îi vizează pe români se referă la diferența dintre bună-credință și rea-credință atunci când vine vorba de construirea pe un teren. Un constructor care a cumpărat terenul printr-un act juridic aparent valabil, dar care ulterior s-a dovedit nul, poate invoca buna-credință dacă nu știa despre viciul titlului său.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Rețeta de cozonac a Annei Lesko. Vedeta le-a dezvăluit gospodinelor un secret despre timpul de dospire
Playtech.ro
Oraşul în care nu ai voie să te naşti. Este chiar în Europa
observatornews.ro
Amenda primită de un șofer care a parcat doar 33 de secunde pe un loc privat, în Viena
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Putin, decizie de ultimă oră. Războiul se oprește
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Neluțu Varga a demis antrenorul și conducerea de la CFR Cluj! S-au bătut în vestiarul ardelenilor
Playtech.ro
Ce se face cu anafura primită de Paște și cum trebuie păstrată corect în casă
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
TRAGEDIE înainte de Paște! A murit Dragoș Cristescu! Mare om a fost!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Minivacanţă Paşte 2025. Compensaţii financiare pentru cei care lucrează de marea sărbătoare, amenzi uriaşe pentru angajatori
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 aprilie 2025
19 aprilie 2025