Prima pagină » Local » Este nevoie urgent de trombocite şi sânge pentru Claudiu Pistol, un tânăr profesor internat la IRO Iaşi! Bărbatul se luptă cu o formă acută de leucemie – FOTO

Este nevoie urgent de trombocite şi sânge pentru Claudiu Pistol, un tânăr profesor internat la IRO Iaşi! Bărbatul se luptă cu o formă acută de leucemie – FOTO

15 apr. 2024, 02:00, 1 ,
Codruța Șoroagă, în Local

Claudiu Pistol, profesor la Liceul „Spiru Haret” Moinești, are urgent nevoie de trombocite şi sânge, după ce a fost diagnosticat cu o formă acută de leucemie. Tânărul este internat în prezent la Institutul Regional de Oncologie Iaşi.

Un tânăr profesor internat la IRO Iași are nevoie urgent de trombocite și sânge

Alina Pistol, soţia lui Claudiu Pistol, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care cere ajutorul tuturor cunoscuților. Astfel, persoanele ce doresc să îi vină în ajutor lui Claudiu pot dona trombocite și sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine din Iași. De asemenea, pot dona sânge la orice alt centru de transfuzii din țară, cu condiția de a specifica pentru cine au donat și spitalul la care este internat pacientul.

„Soțul meu, prof. Claudiu Pistol (Liceul «Spiru Haret» Moinești), se află într-o situație gravă de sănătate, cu o formă acută de leucemie. Fac acest demers deși, în general, ținem la intimitate și discreție, dar este o situație de viață vs. moarte. Îl puteți ajuta, la modul real și vital, donând, MAI ALES, TROMBOCITE, DOAR la CRTS IAȘI, dacă sunteți bărbați cu vârsta între 18-45 de ani, aveți între 60-100 kg și, eventual, ați mai donat, având o viață echilibrată. De asemenea, puteți dona și sânge pt. el (orice grupă), la CTS Bacău sau orice alt CTS, indiferent de sex, declarând pt. cine o faceți (e internat la IRO Iași). Vă mulțumim și vă rog să distribuiți!”, este mesajul postat de Alina Pistol, soţia lui Claudiu Pistol.

Ce presupune donarea de trombocite

Trombocitele, cunoscute și sub numele de plachete sanguine, sunt componente ale sângelui, cu rol în procesul de coagulare. Sunt câteva categorii de pacienți care necesită donare de masă trombocitară, printre aceștia numărându-se cei oncologici, cu boli hematologice, care au suferit un transplant, cu traumatisme sau cei care au avut un accident. Pacienții bolnavi de cancer care sunt supuși tratamentelor cu citostatice se confruntă cu un nivel extrem de scăzut al trombocitelor. Cea mai eficientă metodă pentru refacerea acestuia estre transfuzia cu „celule VIP”, așa cum sunt numite trombocitele de către doctori. Există un aparat special ce separă componentele sângelui încă din faza de donare.

Prelevarea trombocitelor se face într-un sistem autorizat, închis, steril și apirogen, cu instrumente sterile de unică folosință. Sângele este recoltat de la nivelul brațului, trombocitele fiind extrase imediat, restul sângelui întorcându-se la donator. Deoarece majoritatea globulelor roșii revin la donator, intervalul dintre două trombocitafereze este de 4 săptămâni. Mai exact, orice pacient sănătos poate dona trombocite în fiecare lună. Este un procedeu destul de simplu, o singură oră fiind necesară pentru a salva viața unui bolnav de cancer.

Trombocitele pot fi utilizate atât în tratamentul tuturor formelor de cancer, cât și în tratarea unor maladii rare. Pot dona bărbații cu vârsta până în 45 de ani. Aceștia trebuie să aibă o greutate de peste 60 de kilograme, dar nu mai mult de 100. Donatorii trebuie să fie sănătoşi, să nu prezinte simptome de gripă sau răceală.

De asemenea, trebuie să nu fi luat aspirină sau antiinflamatorii în ultimele 5 zile şi să nu fi consumat alcool în ultimele 48 de ore. Înainte de donare se recomandă consumul de lichide (apă, ceai, suc sau iaurt), cel puţin o jumătate de litru. Venele donatorilor trebuie să permită recoltarea, iar numărul de trombocite trebuie să fie mai mare de 200.000/mmc.

Persoanele care doresc să doneze trombocite și sânge pentru Claudiu Pistol, tânărul profesor internat la IRO Iaşi, trebuie să știe că Centrul de Transfuzii Sanguine Iași este deschis de luni până vineri, în intervalul orar 7.30-13.30.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *