National

Este obligatoriu de astăzi! Ce trebuie să aveți dacă mergeți la medic

Publicat: 01 iul. 2020
ALT=
Este obligatoriu de astăzi. Ce trebuie să aveți de astăzi dacă mergeți la medic

Este obligatoriu de astăzi! Românii care merg la medic vor trebui să aibă la ei, începând de astăzi, 1 iulie, cardul de sănătate care devine obligatoriu pentru anumite servicii medicale precum spitalizarea de zi sau continuă, investigaţii paraclinice, RMN, ecografie, dar şi pentru eliberarea medicamentelor de la farmacie.

Excepţie de la această regulă fac consultațiile la medicul de familie și la specialistul din ambulatoriu, unde se poate merge fără acest document până pe 30 septembrie, a anunţat Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). În plus, aceştia pot oferi în continuare consultații de la distanţă.

„Această consultaţie la distanţă este acordată de medicul specialist sau medicul de familie dacă acesta consideră că poate fi acordată la distanţă. Dacă medicul consideră că pacientul trebuie să vină în cabinet pentru o consultaţie, este decizia medicului. Dacă în urma acestor consultaţii pacientul primeşte o prescripţie medicală, fie ea şi online, pacientul trebuie să valideze cu cardul primirea acestor medicamente”, a declarat Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS.

În schimb, pentru serviciile medicale de urgenţă, aşa cum s-a întâmplat şi până acum, nu este nevoie în prezent de card de sănătate.

Este obligatoriu de astăzi: Documente prelungite până pe 30 septembrie

De asemenea, mai arată comunicatul Casei de Sănătate, s-a prelungit până la data de 30 septembrie termenul de valabilitate pentru următoarele documente a căror valabilitate expiră până la această dată:

– biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare;

– biletele de trimitere pentru specialități paraclinice;

– recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive – ce se depun / se transmit la casa de asigurări de sănătate;

– deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive;

– deciziile de aprobare emise de către comisia de specialitate de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru efectuarea investigației PET-CT.

Medicii de familie pot prescrie în continuare pentru pacienții cronici inclusiv medicamentele restricționate din Lista de medicamente compensate și gratuite care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, cu mențiunea că pentru medicamentele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice și a unor formulare specifice (medicamente notate cu (*)1, ()1Ω și (*)β în Lista de medicamente compensate și gratuite) este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament, la termenele prevăzute în protocoalele terapeutice sau în scrisorile medicale.

Economie de peste 30 de milioane de euro

De asemenea, persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru care a fost instituită măsura de carantină ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu COVID-19 beneficiază de concedii și indemnizații pentru carantină, indiferent de locul în care aceasta se instituie.

Președintele CNAS, Adela Cojan, a declarat că prin această prelungire a valabilității cardurilor de sănătate se face o economie de peste 30 de milioane de euro.

„Soluția de prelungire a certificatelor inscripționate pe cardurile naționale va face economii substanțiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm, în care există o presiune financiară suplimentară în sistemul de sănătate determinată de pandemie”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Costurile acestei soluții sunt în valoare de aproximativ 550 de mii de lei, față de 165,4 milioane de lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate.

Adauga un comentariu