Local

Este oficial! Care au fost cauzele incendiului de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria” Iași – Video

Publicat: 13 iul. 2021
Clădirea arsă, mai multe mașini de pompieri, salonul afectat de incendiu
Incendiul care a avut loc recent la Spitalul pentru Copii "Sfânta Maria", din Iași

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași au finalizat ancheta cu privire la cauzele izbucnirii incendiului de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria” Iași.

Conform informațiilor furnizate de aceștia se pare că flăcările au pornit de la un  scurtcircuit electric și de la efectul termic al curentului electric.

„Peste 30 de pompieri au intervenit pentru stingerea incendiului izbucnit la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria” Iași. În urma apelului primit în data de 22.06.2021 la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi, la ora 18:54, care anunța un incendiu la etajul II al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria” Iași, au fost alertate mai multe echipaje de pompieri și personal medical specializat care să acționeze pentru salvarea persoanelor aflate în pericol și lichidarea incendiului. În zona de manifestare a incendiului, au fost mobilizate 6 autospeciale de stingere, 2 autospeciale de intervenție la înălțime, o autospecială de descarcerare, 3 echipaje SMURD de prim ajutor, 1 echipaj T.I.M şi 1 autospecială pentru transport personal și victime multiple.

După ajungerea primelor echipaje la fața locului s-a procedat la efectuarea recunoașterii operative și evaluarea situației. S-a constatat că incendiul se manifesta la etajul II al pavilionului B, acesta având destinaţia de birou. Au fost evacuate din zonele de risc un număr de 31 de persoane, dintre care 13 pacienți-copii și 18 adulți – părinți și cadre medicale. Concomitent cu acțiunile de salvare, s-a constituit dispozitivul de stingere și limitare a extinderii incendiului. Acesta a fost localizat în scurt timp, nu au fost înregistrate victime, iar pacienţii au fost evacuaţi în siguranţă. În vederea stabilirii cauzei probabile de producere a incendiului s-a constituit o comisie formată din specialiști din cadrul inspectoratului.

Analizând toate circumstanțele prezentate, comisia formulează două cauze probabile de producere a incendiului: scurtcircuit electric și efectul termic al curentului electric. Menționăm că Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria” Iași face parte din categoria de clădiri de sănătate cu spitalizare continuă, care la data punerii în funcţiune, nu se supunea legislaţiei specifice privind avizarea/autorizarea din punct de vedere al securităţii la incendiu”, se arată în declarațiile reprezentanților ISU Iași.

Adauga un comentariu