Titlurile zilei

Este oficial! Primul ieșean diagnosticat cu coronavirus este vindecat! Bărbatul a fost externat și este în afara oricărui pericol! Iată care este povestea lui

Publicat: 20 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Este oficial Primul ieșean diagnosticat cu coronavirus este vindecat Bărbatul a fost externat și este în afara oricărui pericol Iată care este povestea lui

Primul ieșean depistat cu coronavirus a fost externat ieri. Este vorba despre bărbatul de 42 de ani, din Nicolina. După două teste consecutive, medicii au decis că poate merge acasă. Acesta va sta acasă în autoizolare încă 14 zile, după care va putea ieși în comunitate fără a mai reprezenta un risc. În tot acest timp, bărbatul va fi monitorizat de către medicii epidemiologi din cadrul DSP Iași. Ancheta epidemiologică nu s-a finalizat încă, iar specialiștii DSP încearcă să identifice contacții bărbatului și traseele pe care acesta le-a avut de la intrarea în țară.

Primul pacient ieșean cu coronavirus, externat

Pe data de 10 martie, Iașul avea să înregistreze primul caz de coronavirus. În dimineața zilei menționate anterior, un apel la 112 a anunțat faptul că un bărbat care locuiește în cartierul Nicolina are simptomele specifice coronavirusului. Acesta a explicat medicilor că are febră, dificultate în respirație și durere în gât. După ce a răspuns afirmativ la toate întrebările care conduc la diagnostic, cadrele medicale l-au testat, iar probele au ieșit pozitiv. În data de 10 a început isteria la Iași. Operatorii video ai cotidianului „Bună Ziua Iași” au ajuns în fața blocului bărbatului exact în momentul în care acesta era transportat cu izoleta de către medici. O serie de ieșeni s-au adunat în jurul ambulanței și priveau cu disperare bărbatul cărat cu o targă cel puțin înspăimântătoare de către personalul medical îmbrăcat în costume specifice. A fost pentru prima dată în Iași când ceea ce văzuseră la TV era chiar în fața lor. Acolo s-a înțeles pentru prima dată cât de aproape suntem de ceea ce avea să se întâmple ulterior.

A creat panică în tot orașul

Ieșeanul diagnosticat cu coronavirus în data de 10 martie a stârnit panică în tot orașul. Întors dintr-o excursie în Veneția pe data de 2 martie, bărbatul nu respectase regulile de autoizolare. Opt zile la rând, acesta s-a plimbat prin oraș, neștiind că poartă noul virus. Acesta venise cu un microbuz care tranzita Iașul pentru a ajunge în Republica Moldova. Microbuzul era ocupat de cetățeni moldoveni. Bărbatul s-a oprit la Iași. Fiindcă nu a declarat că vine din Veneția, zonă declarată roșie în acea perioadă, autoritățile nu l-au putut monitoriza. Acesta a spus ulterior autorităților că simptomele au început să se instaleze la două zile de la întoarcerea în țară, și anume pe data de 4 martie.

„Se întâmplă și astfel de situații”

Părinții bărbatului de 42 de ani, primul ieșean diagnosticat cu coronavirus, au fost anchetați la sânge și se află în continuare în autoizolare până pe data de 24-25 martie. După ce medicii infecționiști au preluat probe, testul părinților a ieșit negativ. Mulți s-au întrebat cum e posibil, având în vedere că au stat timp de opt zile sub același acoperiș cu fiul lor. Răspunsul a fost dat de către managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

„Se întâmplă și astfel de situații. Nu toți contacții direcți sunt predispuși la infectarea cu COVID-19. Organismele răspund diferit”, a specificat prof. dr. Carmen Dorobăț pentru BZI.

De atunci, cu peste 200 de cazuri mai multe

În data de 10 martie, ieșeanul de 42 de ani era cel de-al 31-lea caz. Ieri erau înregistrate 277 cazuri la nivel național. În numai nouă zile s-au adăugat listei 246 de cazuri. Ieri, la Iași erau înregistrate 32 de cazuri, iar doi pecienți din numărul total au intrat în sala de Anestezie și Terapie Intensivă, din cauza unor complicații ale bolii. Primul este un sucevean în vârstă de 71 de ani cu cancer limfatic și cel de-al doilea, tot din Suceava, în vârstă de 38 de ani.

Adauga un comentariu