Prima pagină » Culinar » Este șunca presată periculoasă? Iată tot ce trebuie să știi înainte să o consumi

Este șunca presată periculoasă? Iată tot ce trebuie să știi înainte să o consumi

17 mart. 2025, 15:41,
în Culinar

Ca și toate mezelurile, șunca presată poate fi periculoasă dacă este consumată în cantități mari.

Carnea din care este făcută această șuncă trece printr-un proces intens de prelucrare, astfel încât să reziste mult mai mult și să aibă un cost mai mic pentru consumator.

De ce este șunca presată periculoasă?

Pentru a rezista cât mai mult, să aibă un gust plăcut pentru consumator și un preț mic, industria alimentară adaugă acestui produs și altor mezeluri aditivi alimentari, precum coloranți, conservanți, potențiatori de aromă și antioxidanți. Acești antioxidanți nu sunt naturali și sănătoși, ci unii sintetici, care trebuie să diminueze impactul pe care îl au asupra organismului alți adivi, precum nitrații, folosiți ca și conservanți.

Pe etichete găsim frecvent o înșiruire de denumiri, precum dextroză, lactoză, glucoză, ce sunt forme de zahăr, care ne pot face foarte ușor să depășim doza zilnică recomandată, deoarece aproape toate produsele conțin sare sau zahăr.

Protecția Consumatorilor a avertizat că șunca din supermarketuri de orice fel, intră în categoria alimentelor cu multă grăsime, sare, zahăr, conservanți, aditivi cancerigeni și procesate, iar persoanele ce consumă în fiecare zi aproximativ 50 de grame de șuncă presată pot crește incidența de cancer colorectal cu aproximativ 20%.

De asemenea, se cunoaște faptul că cel puțin jumătate din șunca comercializată are în compoziție o cantitate mare de apă, pentru a fi mai grea la cântar și că poate deține și monoglutamat de sodiu, care poate fi cancerigen.

De la consumul acesteia în mod regulat poate apărea, obezitatea, depresia, tulburări de vorbire, anxietate, boala Parkinson, oboseală și alte efecte negative.

Iată de ce trebuie să eviți alimentele procesate

Este foarte important să consumăm alimente proaspete și naturale în viața noastră și să limităm consumul celor procesate, acordând atenție etichetelor și alegând opțiuni cât mai sănătoase.

Consumul excesiv de alimente procesate poate pune în pericol sănătatea, întrucât au un conținut scăzut de nutrienți esențiali, precum mineralele, vitaminele și fibrele și dețin multe calorii goale, zaharuri, sodiu și grăsimi nesănătoase.

De asemenea, sunt frecvent îndulcite cu zahăr adăugat și conțin grăsimi saturate periculoase și cantități mari de sodiu. Alimentele procesate conțin și mulți aditivi alimentari precum coloranții și aromele artificiale, ce pot fi asociate cu reacții alergice și probleme de digestie ce pot afecta sănătatea pe termen lung.

Procesele lor de prelucrare pot reduce valorile nutritive și să creeze compuși chimici dăunători, precum prăjirea la temperaturi mari, ce poate forma acrilamida, care este cancerigen. Consumul acestora excesiv poate duce la creșterea riscului de afecțiuni cronice, precum hipertensiune arterială, boli de inimă și diabet.

Din aceste motive, este important să înlocuiești mâncarea procesată cu cea naturală, unde poți alege alimente proaspete, bogate în vitamine, să gătești acasă pentru a avea control asupra ingredientelor utilizate, să alegi proteine slabe, să eviți băuturile ce sunt îndulcite și să alegi gustări sănătoase.

Din aceste motive șunca presată este periculoasă, precum orice alt aliment foarte procesat, fiind indicat să consumăm produse cât mai puțin sau deloc procesate pentru a ne păstra sănătatea.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Cât costă să devii pilot în România. Salariul poate ajunge la 100.000 de euro pe an
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Construcția istorică de la granița României care unește destine. Lucrările încep sâmbătă
SportpeSurse
George Simion i-a surprins pe toți cu gestul său! Ce a făcut cu o săptămână înainte de alegeri
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025