Prima pagină » Titlurile zilei » Voi știți ce mâncați? Cel mai căutat produs pentru copii conține substanțe periculoase. Șunca Martinel este adusă din Germania și se vinde în supermarketuri – FOTO

Voi știți ce mâncați? Cel mai căutat produs pentru copii conține substanțe periculoase. Șunca Martinel este adusă din Germania și se vinde în supermarketuri – FOTO

01 nov. 2023, 02:00, 2 ,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

Șunca Martinel este cel mai căutat produs pentru copii. Reporterii BZI au analizat împreună cu specialiștii ingredientele acestui preparat care se vinde în supermarketurile din Iași, iar rezultatele sunt devastatoare pentru sănătatea micuților. Specialiștii le recomandă consumatorilor să citească atent etichetele produselor

Reporterii BZI au demarat o campanie intitulată „Voi știți ce mâncați”, prin care dezvăluie consumatorilor ce pericole se ascund în produsele ce se vând în supermarketurile din Iași. Etichetele acestora conțin ingrediente care nu au nicio legătură cu rețeta originală a produsului, E-uri, conservanți sau coloranți. Puține persoane verifică, fiind interesate de preț, întrucât toate alimentele s-au scumpit și tendința este de a le cumpăra pe cele mai ieftine.

De aceea, consumatorii nu știu la ce pericol se expun. Specialiștii avertizează că aceste preparate, consumate pe perioade îndelungate, pot îmbolnăvi. Produsul prezentat astăzi de reporterii BZI este șunca Martinel pentru copii. Acesta se comercializează în multe unități alimentare din Iași, inclusiv în supermarketul Kaufland, unde costă 8,25 lei. Martinel – Mortadella din carne de pasăre cu pastă de tomate, fără extract de drojdie, fără arome artificiale, fără coloranți artificiali sau fără lactoză și fără potențiatori de aromă adăugați – este produs de compania germană Reinert.

Cel mai căutat produs pentru copii conține substanțe periculoase

Deși este destinat copiilor, ingredientele prezentate pe eticheta produsului arată că nu ar trebui consumat de aceștia, dar nici de adulți. Șunca Martinel conține nu mai puțin de 10 ingrediente, iar jumătate dintre ele nu au nicio legătură cu rețeta originală. Șunca din pasăre ar trebui să conțină carne în proporție de 99 la sută și sare.

Cea produsă în Germania are 89 la sută carne de pasăre, de pui și de curcan, apă, grăsime de pasăre, pastă de tomate, stabilizatori, precum disfosfați, extract de condimente, dextroză, antioxidanți, cum ar fi acidul ascorbic, condimente, dar și nitrit de sodiu. Acest aditiv este periculos pentru organismul micuților. Potrivit specialiștilor, este folosit pentru ca termenul de valabilitate al produselor să fie cât mai mare.

„Există foarte multe metode prin care se asigură păstrarea îndelungată a produselor alimentare. O astfel de metodă este adăugarea de nitriţi şi nitrați de sodiu și potasiu, E249 și E252. Conform legislației europene, nitritul de sodiu se poate introduce în alimente doar în amestec cu sarea de bucătărie, iar concentrația maximă admisă este de 0,06 la sută”, susțin specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași. 7

Specialist: „Femeile însărcinate şi copiii trebuie să se ferească de acest aditiv”

Specialiștii atrag atenția asupra pericolului la care sunt expuși consumatorii.

„Femeile însărcinate şi copiii trebuie să se ferească de acest aditiv pentru că micuţii au hemoglobina diferită de cea a adulţilor, aceasta interacţionând mult mai puternic cu nitriţii. Consumul îndelungat de nitrit de sodiu poate creşte riscul de apariţie al afecţiunilor tiroidei de până la 3 ori, conform unui studiu efectuat pe femeile din statul american Iowa. Acest studiu a fost efectuat asupra femeilor ce au consumat apă contaminată cu nitriţi timp de 5 ani. În cazul copiilor, consumul de nitrit de sodiu poate creşte riscul aparitiei diabetului de tip 1.

Acest lucru se poate întâmpla dacă mama însărcinată consumă alimente ce conţin nitriţi sau apă contaminată. Riscul de diabet creşte şi dacă apa contaminată este consumată de către copii, dar și din produsele cu nitrați de sodiu, pentru o perioadă îndelungată. Inclusiv medicii susțin că o cauză a bolilor grave este alimentația. Dacă sunt consumate produse cu conservanți, aditivi, E-uri, perioade îndelungate, pot reprezenta cauzele îmbolnăvirii”, mai spun specialiștii din Iași.

Nitritul de sodiu se găsește și în legume

Nitritul de sodiu sau E250 este un conservant artificial ce se foloseşte în industria alimentară pentru inhibarea bacteriilor şi pentru intensificarea culorii produselor din carne (culoarea roz a mezelurilor scumpe şi a produselor din carne afumată).

„Se foloseşte nitrit de sodiu în special pentru inhibarea bacteriei Clostridium botulinum, ce produce boala letală numită botulism, dar şi pentru a inhiba oxidarea lipidelor, proces ce duce la râncezirea acestora. În anii ’20, SUA au schimbat modul în care era folosit nitritul în prepararea mezelurilor, acţiune ce a avut ca efect scăderea cu 69 la sută a cantităţii de nitrit folosit în acestea. Această decizie a influenţat foarte mult scăderea numărului de cazuri de cancer la stomac. Un alt efect dăunător asupra organismului uman este methemoglobinemia. Aceasta apare din cauza faptului că hemoglobina îşi pierde capacitatea de a transporta oxigenul către celulele organismului uman. Primele simptome ale acestei afecţiuni sunt apatia, durerile de cap, ameţeli, respiraţie greoaie şi culoarea violet a extremităţilor (buze, limbă, mâini, picioare)”, mai spun specialiștii din Iași.

Nitriții nu se găsesc doar în alimentele procesate, precum parizer, salam, carne afumată sau cârnați, ci și în diferite legume. Produsele vândute în Iași sunt verificate de inspectorii DSVSA, care au amendat supermarketul Lidl cu 30.000 de lei.

Conținut mare de sare în șunca Martinel

Tot pe eticheta preparatului Martinel este specificată cantitatea de sare, 2,3 grame/90 de grame de produs, fiind una mare, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum mediu de sare de 5 grame/zi pentru un adult și jumătate din această cantitate pentru un copil. Controalele inspectorilor Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor au scos la iveală mai multe nereguli la restaurantul Little Texas, deținut de soții Dan și Raluca Fiterman, patronii de la Ziarul de Iași.

Pe de altă parte, cel mai căutat produs pentru copii, șunca Martinel, conține mulți aditivi și E-uri și reprezintă un pericol pentru sănătatea micuților.

Comentarii
  • Mai , cum ați plecat voi de la Martinel SI ați cotit o așa , ușurel și ați ajuns la fițermănel. Nah , ca n are rimă dar nici sens acest articol

  • Deci F. a cumparat ZDI… Bine ca stiu! Uneori mai citeam ziarul ala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`