Prima pagină » Sanatate » La psiholog » Esti hipersensibil? Este scris in gene!
Esti hipersensibil? Este scris in gene!

Esti hipersensibil? Este scris in gene!

18 iun. 2020, 21:13,
în Sanatate

Esti hipersensibil, este scris in gene! Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Queen Mary din Londra, unele dintre diferentele de sensibilitate intre oameni provin din gene.

Nivelurile de sensibilitate difera de la persoana la persoana. Lacrimi necontrolate sau bucurii mari, toata lumea reactioneaza diferit la evenimentele de zi cu zi. Dar ce sunt aceste reactii? O echipa de oameni de stiinta englezi si-au pus intrebarea.

Esti hipersensibil, este scris in gene!

Pentru a intelege acest mecanism, cercetatorii de la Universitatea Queen Mary din Londra au comparat perechi identice si non-identice de gemeni in varsta de 17 ani, pentru a determina cat de mult au fost afectati de experientele pozitive sau negative si, astfel, sa determine nivelul de sensibilitate. Cu aceasta observatie, oamenii de stiinta au dorit sa inteleaga in ce masura diferentele de sensibilitate pot fi explicate de factori genetici sau de mediu in timpul dezvoltarii fiecarei persoane. De fapt, gemenii crescuti impreuna cunosc acelasi mediu, dar nu au neaparat aceleasi gene.

Rolul mediului

Rezultat? Oamenii de stiinta au descoperit ca 47% din diferentele de sensibilitate intre indivizi se datoreaza geneticii, iar 53% factorilor de mediu, noteaza Sante Magazine. Rezultatele au fost publicate in Molecular Psychiatry.

„Toti suntem afectati de ceea ce experimentam – sensibilitatea este un lucru pe care il impartasim cu totii ca trasatura umana de baza. Dar difera si in functie de impactul experientelor asupra noastra. Oamenii de stiinta au crezut intotdeauna ca exista o baza genetica pentru sensibilitate, dar aceasta este prima data cand suntem in masura sa cuantificam cat de multe dintre aceste diferente de sensibilitate sunt explicate de factori genetici „, explica Michael Pluess, profesor de psihologie la Queen Mary University din Londra.

Greutatea genelor

Ca parte a acestui studiu, un grup de 2.800 de gemeni a fost impartit intre 1.000 de gemeni identici si 1.800 de gemeni non-identici. Gemenilor li s-a cerut apoi sa completeze un chestionar. El evidentiaza diferite tipuri de sensibilitate. „Daca un copil este mai sensibil la experientele negative, el poate deveni mai stresat si anxios in situatii dificile. Pe de alta parte, daca un copil este mai sensibil la experientele pozitive, el poate fi mai reactiv la o buna parentalitate sau poate beneficia mai mult de interventiile psihologice la scoala. Studiul nostru arata ca aceste aspecte diferite ale sensibilitatii au toate o baza genetica”, specifica co-investigatorul, Dr. Elham Assary.

Rezultate care ar putea ajuta toata lumea sa isi gestioneze sensibilitatea zilnic si sa o inteleaga mai bine, asigura profesorul Pluess: „stim din cercetarile anterioare ca aproximativ o treime din oameni se afla la capatul superior al spectrului de sensibilitate. In general, sunt mult mai puternic afectati de experientele lor. Acest lucru poate avea atat avantaje, cat si dezavantaje. Deoarece stim acum ca aceasta sensibilitate se datoreaza atat biologiei, cat si mediului, este important ca oamenii sa isi accepte sensibilitatea ca o parte importanta a ceea ce sunt si sa o vada ca o putere si nu doar ca o slabiciune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2024
13 decembrie 2024