Magazin

Ești șofer începător? Iată ce trebuie să știi despre Cartea Verde cu care pleci în străinătate

Publicat: 18 oct. 2021

Dacă ai obținut de curând carnetul de șofer, atunci probabil că ești dornic să călătorești cât mai mult cu mașina, inclusiv în afara țării. Pentru minimizarea consecințelor în cazul evenimentelor nefericite petrecute pe șosea, a fost introdus un sistem de asigurare internațională, ce funcționează pe baza documentului numit Cartea Verde. Acesta este emis odată cu polița RCA pentru autovehiculul tău și este obligatoriu.

Află tot ce trebuie să știe un șofer începător despre asigurarea prin Cartea Verde

Ce este Cartea Verde

Eliberată odată cu cu asigurarea de tip RCA, aceasta este un certificat internațional de asigurare auto care acoperă riscurile privitoare la eventualele accidente auto ce pot avea loc în altă țară decât cea în care a fost emis actul. 

Cum arată Cartea Verde

Pentru câteva decade, ea a fost imprimată pe hârtie verde, iar din luna iulie a anului 2020, și-a modificat aspectul, imprimarea acesteia executându-se pe suport de hârtie albă. Actul are în continuare aceeași denumire, iar cărțile verzi emise înainte de această dată și-au păstrat valabilitatea.

Valabilitatea Cărții Verzi

Cartea Verde acoperă riscurile la care sunt expuși conducătorul autoturismului, cât și pasagerii aflați în mașină sau pietonii implicați într-un eventual accident. Asigurarea este validă pentru aceeași perioadă ca polița RCA alături de care a fost emisă. 

Poate fi folosită pe teritoriul statelor în care se află un Birou Național, membru al Consiliului Birourile. Această entitate se ocupă de implementarea sistemului Cărții Verzi în statele Spațiului Economic European. Dat fiind că asigurarea internațională auto este obligatorie, grăbește-te să închei o poliță RCA cu o companie de încredere, precum Asirom și beneficiază de Cartea Verde fără cheltuieli suplimentare. Deși a fost abolită verificarea acestui document în momentul trecerii granițelor, lipsa lui duce la sancțiuni serioase. 

Cum folosești Cartea Verde dacă ești vinovat în cazul unui accident

Dacă ești responsabil pentru incident petrecut pe carosabil, atunci trebuie să completezi datele din formulare de constatare amiabilă sau să aștepți sosirea autorităților competente, în funcție de legislația fiecărei țări. De asemenea, trebuie să furnizezi o copie a Cărții Verzi pe care o detii celuilalt șofer implicat în accident, alături de copii după permisul tău auto, după certificatul de înmatriculare al autoturismului sau orice alt document necesar soluționării pagubelor.

Cum folosești Cartea Verde dacă celălalt vehicul este vinovat în cazul unui accident

În acest caz, atât tu, cât și șoferul responsabil pentru incident, trebuie să completați formularul de constatare amiabilă. Pe lângă detaliile legate de identificarea celuilalt vehiculului, trebuie să incluzi numărul și seria Cărții Verzi, precum și perioada de valabilitate a acesteia. Pentru a obține despăgubirile necesare, va trebui să contactezi, după caz, societatea care a emis asigurarea pentru vehicul, BAAR (Biroul Asigurătorilor Auto din România) sau biroul național din statul pe teritoriul căruia a avut loc accidentul. 

Prin urmare, nu pleca în călătorie fără să ai la tine documentul Cartea Verde, iar în cazul unui eveniment nefericit, folosește-te de această asigurare pentru a acoperi costurile survenite în urma accidentului.

Sursa foto: Unsplash.com

Adauga un comentariu