International

Estonia, pe urmele Letoniei: se va adopta o lege pentru demontarea monumentelor sovietice

Publicat: 11 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Estonia pe urmele Letoniei se va adopta o lege pentru demontarea monumentelor sovietice
Un proiect de lege care vizează demontarea monumentelor sovietice din spaţiile publice va fi adoptat în Estonia

Un proiect de lege care vizează demontarea monumentelor sovietice din spaţiile publice va fi adoptat în Estonia. Despre asta a anunţat guvernul estonian joi, 10 noiembrie 2022, subliniind că monumentele sovietice incită la ură în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia. De altfel, Letonia deja a început procesul de demolare a statuilor sovietice, acțiune care a determinat Moscova să-l convoace pe ambasadorul acestei țări.

Estonia este altă ţară din Europa care adopta o astfel de lege. Anterior, Parlamentul din Letonia, altă ţară baltică, a adoptat o lege care prevede retragerea tuturor plăcilor şi statuilor sovietice din ţara timp de patru luni. Încă la începutul lunii iulie, Letonia a menţionat că va demola aproape 300 de monumente sovietice, inclusiv uriașul memorial al victoriei din capitala Riga.

Estonia va adopta o lege pentru demontarea monumentelor sovietice

Decizia a stârnit controverse în ambele tari, întrucât atât Letonia, cât şi Estonia au comunităţi rusofone care deseori sunt în dezacord cu guvernele naţionale.

„Poziţia guvernului este că monumentele sovietice care incită la ură trebuie să fie retrase din spaţiul public”, a declarat, într-un comunicat, ministrul estonian al culturii, Piret Hartman.

Autorităţile încă nu au stabilit data votului pentur acest proiect. De altfel, după ce a ieşit din Uniunea Sovietică, în 1991, Estonia a distrus mai multe monumente sovietice. După invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârşitul lunii februarie, Estonia a decis să demoleze şi celelalte monumente.

De-a lungul timpului, relaţiile dintre Rusia şi statele baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, au devenit tensionate.

Letonia a început procesul de demolare a statuilor sovietice

De la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, Letonia a început procesul de demolare a statuilor sovietice. În acest sens, astăzi, 10 noiembrie 2022, Federaţia Rusă l-a convocat pe ambasadorul Letoniei la Moscova, Maris Riekstins, pentru a protesta față de „vandalismul de stat”. Anunţul a fost făcut de Ministerul de Externe rus într-un comunicat.

Federaţia Rusă s-a arătat indignată de aceste acţiuni şi a ameninţat cu represalii „sensibile pentru Riga”.

„Şeful misiunii diplomatice a Letoniei a primit proteste energice în legătură cu politica actuală de vandalism de stat a Letoniei privind demolarea monumentelor comemorative sovietice. Observăm această barbarie în cadrul liniei generale a Rigăi în direcţia glorificării nazismului”’, susține Moscova într-un comunicat.

În luna mai, în urma valului de indignare publică provocat de atacul asupra Ucrainei, deputații au adoptat o lege care prevede demolarea tuturor „obiectelor care glorifică regimurile sovietic și nazist” până la 15 noiembrie.

Ambasadorul Letoniei a fost informat şi despre „paşii legali” făcuţi de autorităţile letone pentru a crea „obstacole în activitatea centrului cultural Casa Moscovei din Riga şi a sanatoriului Jantarnij Bereg, în Jurmala, din Letonia, cu scopul unei posibile exproprieri a acestei proprietăţi ruse”.

„Ne rezervăm dreptul să luăm măsuri de represalii, inclusiv asimetrice, care fără îndoială că vor fi sensibile pentru Riga”, a avertizat Ministerul Afacerilor Externe din Rusia.

De la începutul războiului în Ucraina, în Europa Centrală şi de Est au fost demolate mai multe situri care comemorează înfrângerea naziştilor de către Armata Rosie. Mai multe guverne au adoptat o lege pentru demontarea monumentelor sovietice.

Adauga un comentariu