Eveniment-Social

Etapa a doua de admitere în clasa a V-a la mai multe colegii și licee din Iași

Publicat: 28 mai 2022
Elevi în clasă r
Elevii claselor a IV-a susțin ultima zi de testare

Sâmbătă, 28 mai 2022, elevii ieșeni susțin examenul de admitere în clasa a V-a la mai multe colegii și licee din Iași.

Reprezentanții unităților școlare în care numărul elevilor înscriși este mai mare decât numărul de locuri pentru clasa a V-a au optat pentru astfel de testări. Examenele în scopul admiterii în clasele gimnaziale au început încă de pe 14 mai 2022.

Admitere în clasa a V-a la nouă instituții de învățământ din Iași

Fiecare unitate de învățământ în care se va susține examenul de admitere în clasa a V-a a publicat pe site-ul propriu sau pe alte canale informații detaliate privind numărul de locuri, calendarul înscrierilor și al testărilor, disciplinele la care se susține proba și modele de subiecte. Unitățile de învățământ din Iași scot la concurs de la 2 clase, la 5 sau 6 (unele intensiv în limbi străine).

O parte dintre colegiile și liceele din Iași au organizat acest examen în data de 14 mai 2022.

Elevii din 9 instituții de învățământ din Iași vor susține sâmbătă examene în funcție de condițiile prevăzute de regulamentul școlar, asimilând concursurile tradiționale, deja recunoscute și apreciate în fiecare liceu în parte, astfel încât oportunitatea de promovare și de valorizare a ethosului fiecărei școli să fie fructificată în continuare cu succes.

Spre exemplu, elevii Colegiului Național “Costache Negruzzi” vor fi testați prin concursul „Ionel Teodoreanu”, la limba și literatura română, iar la matematică, concursul „Traian Lalescu”. Liceul Teoretic de Informatica „Grigore Moisil” va examina candidații prin concursul ”Urmașii lui Moisil”, atât la limba română, cât și la matematică. Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Iași va organiza concursul ”Eminent”, la limba și literatura română și matematică (înscrieri 9-25 mai), iar Colegiul Național ”Emil Racoviță” Iași organizează concursul ”Leris”, la Limba și literatura română, respectiv matematică.

Tot pe 28 mai, Liceul Teoretic ”Dimitrie Cantemir” Iași organizează concursul ”Cantemir – Junior”, la limba și literatura română și Matematică, Liceul Teoretic ”Miron Costin” Iași, concursul ”Materom”, la limba și literatura română și matematică, iar Liceul Teoretic ”Al. I. Cuza” Iași, concursul ”Cheia succesului” la limba și literatura română, respectiv matematică.

Cele mai mute dintre licee vor afișa rezultatele examenelor în aceeași zi, în jurul orei 18.00. Luni, 30 mai 2022, între 8.00 și 10.00 este programată depunerea contestațiilor, între 10.00 și 12.00 reevaluarea lucrărilor scrise pentru care s-au depus contestații, iar la ora 13.00 afișarea rezultatelor finale.

Inspectoratul Școlar Județean Iași nu s-a ocupat de planificarea examenului de admitere

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași, Antonina Bliorț, a declarat că instituția nu are atribuții legale în planificarea, organizarea și susținerea testărilor, însă a coroborat într-un calendar unic informațiile oficiale primite din școli, astfel încât cei interesați să poată avea, din timp, toate datele necesare formulării unei opțiuni care să corespundă nevoilor și intereselor tuturor elevilor.

„Inspectoratul Școlar Județean Iași monitorizează acest demers, dar organizarea propriu zisă este a unităților școlare”, a declarat Antonina Bliorț.

În județul Iași, în instituțiile de învățământ cu medii foarte mari de admitere, majoritatea elevilor sunt înscriși încă din clasele mici considerându-se că astfel vor avea șanse mai mari să studieze acolo și la liceu,  concurența fiind foarte mare.
Adauga un comentariu