National

Eugen Teodorovici: „Măsuri fundamentale pentru #salvarea economiei românești prezentate antreprenorilor români de către HABARNISTUL finanțelor publice”

Publicat: 09 sept. 2020
Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu
Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu

În mediul on-line a apărut un videoclip înregistrat în timpul unei întâlniri cu oamenii de afaceri din Iași a minsitrului de Finanțe, Florin Cîțu. Acesta a fost întrebat de ce nu sunt cumpărate echipamente anti-coronavirus de către statul romând de la producătorii din țară. Acesta a oferit câteva răspunsuri vagi, fiind vizibil depășit de situația în care se afla. Ulterior, întrebat despre plata taxelor restante, Florin Cîțu a bufnit în râs. Acesta a plasat responsabilitatea agenților economici.

După acest eveniment, Eugen Teodorovici, fostul ministru de Finanțe în Guvernarea PSD, a criticat reacția ministrului de Finanțe. Acesta îl numește pe Florin Cîțu „habarnist” și îl acuză de faptul că nu este interesat de oamenii de afaceri din România.

„Cele 5 măsuri fundamentale pentru #salvarea economiei românești prezentate antreprenorilor români de către HABARNISTUL finanțelor publice:
1. CONSILIUL JUDEȚEAN 🤨
2. NU ȘTIU 🤦🏻‍♂️
3. POATE PREȚUL 💰
4. SPER SĂ AJUNGEM ȘI ACOLO 🙏🏻
5. NU AM RĂSPUNSUL AICI 💆🏻‍♂️
Asta-i atitudinea lui Vasile #Cîțu pus față în față cu cei despre care pretinde că reprezintă o prioritate a guvernului #PNL❗”, a declarat Florin Cîțu.

 

Eugen Teodorovici: „Pandemie … pentru unii mumă, pentru restul ciumă”

Eugen Teodorovici a vorbit despre modul în care a gestionat Guvernul Orban pandemia de coronavirus dar și modul în care sectorul privat a fost afectat. Acesta consideră că Executivul s-a împrumutat „peste măsură”, cu dobânzi foarte mari, fără a aduce vreun beneficiu României.

„Pandemie … pentru unii mumă, pentru restul #ciumă❗️

Pandemia, ca piatră de încercare pentru #economie, a lovit puternic în sectorul privat care se zbate din greu să supraviețuiască fără sprijin real din partea unor impostori ce spuneau că va fi prioritatea zero a guvernului PNL.

În condițiile în care nu mai putem vorbi despre indicatori de performanță, precum rentabilitate sau profitabilitate, ci numai despre efectele dezastruoase ale recesiunii economice induse de “fantasticii” liberali, traduse în creșterea ratei şomajului care este la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani și reducerea drastică a activității firmelor, ce le afectează stabilitatea financiară, până la închiderea a zeci și sute de afaceri, vedem, totuși, în #analiza publicată astăzi de Ziarul Financiar, că sectorul bancar este deasupra crizei cu un #profit net de 2,8 mld. lei pentru primul semestru al anului 2020, mai mare decât în perioada similară a anului 2019❗️

Profit, da? Nu o ușoară scădere, nu stagnare, ci o creștere a indicatorilor pentru activitatea bancară.

Asta-i imaginea fidelă a măsurilor de relansare economică adoptate de PNL❗️Și un singur fericit „vinovat”, guvernul Orban, care s-a împrumutat peste măsură la dobânzi grase, a subvenționat fără limită dobânzile bancare la programele guvernamentale și a „oferit” cu generozitate garanții de stat prin programe cu dedicație specială pentru clienții politici.

Nu este condamnabil că avem indicatori în creștere pentru activitatea băncilor, ci este #nedrept, #cinic și #jignitor că mediul de afaceri și populația sunt cei obligați să achite nota de plată a acestei crize. Că, așa cum motivează reprezentanții sistemului bancar, pandemia a scos la suprafață toate aceste vulnerabilități ale sectorului economic în comparație, nu-i așa, cu rezistența sau robustețea sistemului financiar-bancar❗️

Totuși, nu de lecții și teorii din partea bancherilor avizi și a guvernului corupt aveau nevoie acum micul întreprinzător, omul de afaceri și angajatul cu venitul redus sau rămas șomer, ci era de așteptat ca, într-un moment dificil ca acesta, măcar sistemul bancar (în locul guvernului incompetent!) să fie cel care își asumă rolul de mână forte și să urmărească să ajute mediul economic și populația să depășească această #criză❗️Ar fi fost, în sfârșit, un gest de onoare și un semn de respect față de toți, ca băncile să le fie alături și să ajute economia reală – producătorii, comercianții, agricultorii, transportatorii, industria turismului și ospitalității – și să sprijine angajații și populația.

Mai mult decât oricând, era necesar ca băncile să aibă o strategie de tip #win-win și să conştientizeze că orice măsură luată trebuia să urmărească, în egală măsură, salvarea firmelor de la faliment şi a locurilor de muncă și creșterea propriei cifre de afaceri și a profitului net❗️

P.S.: Mă întreb dacă reprezentanții HoReCa au citit analiza din ZF”, a declarat Eugen Teodorovici.





Adauga un comentariu