Europarlamentarul Cristian Terheș a vorbit la BZI LIVE despre rolul istoric și fundamental al Zilei de 24 Ianuarie 1859. Invitatul a reiterat importanța deținerii unui ideal, ca atunci când te afli într-o funcție ce presupune clădirea, susținerea și menținerea bunului demers al unei țări, să îți cunoști de fapt prioritățile.
Cristian Terheș susține de altfel că interesele europene nu ar trebui să înlocuiască niciodată, sub nici o formă, interesele naționale.
Cristian Terheș a vorbit la BZI LIVE
Europarlamentarul Cristian Terheș a discutat la BZI LIVE despre semnificația istorică a Zilei de 24 Ianuarie 1859, asociind totodată idealurile oamenilor politici de atunci cu a celor din zilele noastre. Bineînțeles, în acest caz, vom vedea pe parcursul emisiunii, lipsurile clasei politice de la guvernare și dezintegrarea graduală a unui stat suveran puternic.
„Dacă vă uitați la perioada secolului XIX, au fost trei țări care s-au unit, au devenit independente în Europa. Germania, Italia și România. Iar în România, clasa politică a făcut Unirea, pentru că au știut să profite de un eveniment istoric care se aseamănă cu cel din zilele noastre.
A fost clasa politică românească de atunci care a știut să navigheze în acele ape tulburi, pentru a putea să realizeze o țară pentru români.
Sărim peste ani, în perioada actuală. Și vedem ce clasă politică avem. Una din păcate, lipsită de idealuri, una care nu mai crede în propria țară, una care vinde suveranitatea națională și constituționalitatea României, efectiv aruncând pe apa sîmbetei reușita unei clase politice după 1848.
Cred că sunt importante aceste momente istorice în făurirea României pentru a înţelege de unde venim, să înţelegem această moştenire pe care am primit-o şi să o ducem mai departe.
Nici o ţară nu va avea respect faţă de tine, dacă tu nu vei avea respect faţă de tine. În momentul în care eşti conştient de drepturile pe care le ai, trebuie să te comporţi ca atare, dar actuala clasa politică românească nu mai face asta. Este o clasă politică fară nici un ideal. Cei de la mijlocul secolului XIX aveau un ideal”, a spus Cristian Terheș.
Cristian Terheș: „Cum să poţi vorbi de bunăstarea Europei când ţie îţi merge rău?”
Europarlamentarul a mai spus de altfel că politicienii zilelor noastre ar trebui să ia în calcul în primul rând interesele naționale. Primul lucru pe ordinea de zi ar trebui să fie satisfacerea nevoilor poporului român, nu mulțumirea occidentalilor. Toată această tendință de a respecta ordinele venite de la Bruxelles, Viena, Paris ar trebui să dispară!
„”Nu s-a terminat idealul ăsta la 1859, a continuat. Cât de complicat a fost navigarea în apele tulburi în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Dar să ajungi astăzi, în 2023 să nu mai ai nici un ideal, să te comporţi ca o slugă la nivel european!?
Niciodată interesele europene nu pot să înlocuiască interesele naţionale! Cum să poţi vorbi de bunăstarea Europei când ţie îţi merge rău?
Proiectul european dacă vă uitaţi în istorie, a fost făcut tocmai petru a aduce pace prin prosperitate. E important aspectul acesta. Credeţi că România degeaba este ţinută în afară?
Trebuie să ne întoarcem înapoi la idealuri şi să stabilim ce vrem să facem în această Europă unită. Vrem să arătăm acelaşi mimetism din ultimii 10 ani, să ridicăm mâna şi să spunem ‘da, să trăiţi…’ sau să venim şi să spunem ce interese avem?”, a conchis Cristian Terheș.
Asta depinde pe cine intrebi !, ca doar daca ma uit la cum a fost furat Rompertol ar trebui inpuscati citeva duzine de puliticieni cleptomani
Asta in teorie. In practica, sclavii coloniei dovedesc ca se poate .