Actualitate

Evazioniştii care vor achita prejudiciul scapă de închisoare. Legea, promulgată de Klaus Iohannis

Publicat: 31 mart. 2021
Klaus Iohannis cu mască
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind modificarea şi completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale

Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, legea prin care evazioniştii care achită prejudiciul scapă de închisoare. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind modificarea şi completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Actul normativ stabilește că persoanele acuzate de evaziune fiscală de până la 100.000 de euro scapă de pedeapsa cu închisoarea dacă plătesc în întregime prejudiciul.

Legea care prevede că se poate aplica o amendă în locul închisorii, în cazul persoanelor acuzate de o evaziune fiscală de până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul, este constituțională, au decis, în 17 februarie, cu majoritate de voturi, judecătorii CCR.

„Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate (după conexarea celor trei sesizări cu același obiect formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secțiile Unite, de Guvernul României și de Avocatul Poporului) și a constatat că sunt constituționale, în raport cu criticile formulate, dispozițiile Legii privind modificarea și completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale”, a arătat CCR.

Dacă prejudiciul nu depășește 100.000 euro se poate aplica pedeapsa cu amendă

Modificările aduse legii arată că „în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă.

Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amendă. În cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare; Dispoziţiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaţilor chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) şi (1 prim)”.

Comentarii
 • Deci si Iohanis isi va plati impozitul la meditatiile pe care le-a facut, cand era inspector de fizica pe judetul Sibiu,calculul plecand de la cele 6 case,cu chiria aferenta.Si-a pregatit terenul.

 • Ba nu te-ai saturat sa repeti ca un papagal trist ce-ai auzit acum cativa ani la haznaua 3,ceva de la tine nu poti reproduce? Cred ca ai o viata trista,zoombificata de popa raspopit de la hazna!

 • Eu am vazut hotarari judecatoresti, care se pot verifica pe portalul instantelor,iar tu vorbesti dupa ce spunre infractorul,adica Iohanis.Este trist cand nu stii de unde sa te informezi.

 • Aceasta lege a fost facuta de ciordache si votata de majoritatea parlamentara psd ista.Iohanis a fost pus in situatia de a o promulga asa cum a facut si cu Kovesi insa oile behaitoare psd iste citesc doar acest ziar de kkt sau belesc ochii la dejectiile de la haznaua 3

 • DA! DA! Joha este un sfant si trebuie pupat in cur vesnic el nu face nici o magaria niciodata. Nu-i asa Anonim?? Toate cacaturile facute de joha is de fapt ale lui Dancila si Dragnea, ca sa fie clar e lege in Monitorul Oficial al securistior.

 • boule ia de te informeaza oaie psd-ista,cu aceasta lege vor scapa de parnaie toti hotii indiferent de culoarea politica,dar tu behai aceleasi prostii de la haznaua 3!

 • Ce scriu eu si ce intelegi tu ….NINO NINO ….sa behaim PEEESEEESEEE nu-i asa?? lasa gaozarule ca tu totdeauna ai dreptate …vezi ca e nevoie la BOR de destepti ca tine cu „ochelari de cal”; numai acolo aia au adevarul non-stop in gura si-n cur ca tine.

 • mai prostl pulii tu faci parte din categorii analfabetilor functionali,ti-am spus sa te informezi boule nu ca am sau nu dreptate,aici vorbim de fapte adevarate,loaza psd-ista cu creerii facuti muci de ventilatorul de cacat haznau 3,si treci la munca nu sta pe net asistat social psd-ist

 • Te-ai descris impecabila mai sus. Atata credit pot sa-ti dau. Iar faptul ca te-ai enervat imi confirma ca am absoluta dreptate in tot ce am zis despre tine. I-ati medicatia frustratule co o sa-ti crape vena aia din cap si doamen pazeste ramai doar cu hemeoroidul de Joha pe post de pompita. Poti sa-l lingi in cur pe Joha cat vrei tu (argumentul meu era simplu si tinea de logica elementara nu de informat de pe la vreo Latrina). Succesuri ba mortule de foame …. te-ai gandit vreo se cunda ca poate stau pe net pt ca am tot ce-mi trebuie si nu situatea mea finaciara e problema? Logiac ca nu to doar esti sigurul din univers care stie adevareul despre orice.

 • fraiere tu mi-ai confirmat ca esti un ANALFABET FUNCTIONAL (persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit) eu nu m-am enervat,indivizi ca tine intalnesc zilnic,prosti dar au dreptate cine ti-a spus ca-l pup in cur pe Iohanis,ai dedus tu oaie psd-ista,eu am spus un lucru concludent si ADEVARAT si asta nu ca detin eu adevarul absolut,ai dedus ca-s mort de foame,saracie mi-e mila de tine si inca ceva pune mana si invata gramatica limbii romane ca esti varza obositule hai pha!

 • Va certati ca prostii uite aici: Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul.
  Legea, inițiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, supranumit ”Mitralieră”, a primit votul final din partea Camerei Deputaților pe 15 decembrie 2020, în ultima zi a legislaturii trecute. Deputații PNL și USR au votat împotriva inițiativei.
  Actul normativ prevede că cei inculpați pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, infracțiune care în prezent se pedepsește cu închisoarea, scapă doar cu amendă dacă achită integral prejudiciul, iar dacă dau și 20% în plus, fapta nu se mai pedepsește deloc, indiferent de cuantumul evaziunii.
  Legea nu e chiar buna ptr ca daca nu-i afli pe hoti au scapat,vor plati doar cei descoperiti.In SUA faci si puscarie si-ti confisca si bunurile ilicite in Romania este acea prezumtie ca averea dobandita este legala. Nu cred ca ar trebui sa existe o astfel de prezumtie” astfel statul si-ar recupera banii iar hotii pot fi pedepsiti

 • Exact cum ai dedus si tu hidrocefal securist ca eu asi fi psdist deci nu inteleg ce te bulbuci atata, mai ales ca zici ca dai de astia ca mine zilnic aici unde esti tu angajat ….succesuri la puici in curul johanist; si apropos psd e tot a lui joha demult tare. Daca tot esti asa cult si citit si cum mai vrei tu ba ciuperca ia in considerare si realitatea evidenta. In ce priveste gramatica, doar nu-ti inchipui ca am sa acord „dialogului” cu tine, un bou, atentia de a scrie corect grmatical. Hai siktir ne-obositule.

Adauga un comentariu