Prima pagină » Local » Eveniment științific cu un mare impact organizat de Institutul de Istorie ”A.D.Xenopol”

Eveniment științific cu un mare impact organizat de Institutul de Istorie ”A.D.Xenopol”

02 nov. 2024, 16:36,
în Local

Vineri și sâmbătă, 1-2 noiembrie, Institutul de Istorie ”A.D.Xenopol” a organizat un eveniment științific cu un mare impact pe plan național și internațional. Tema simpozionului a fost ”Câmp de bătălie, ocupați și incertitudine (Geo)Politică: Moldova 1944”.

Dacă ziua de 1 noiembrie a fost dedicată comunicărilor științifice de o înaltă valoare istorică, ziua de sâmbătă a fost dedicată vizitei în teren pe frontul de luptă de la 1944 pentru apărarea Patriei. Traseul a inclus, o primă vizită de documentare la pădurea Mânzești, din comuna Rediu jud Iași, pe viitorul traseu care are denumirea de ”Eroi pe fronturi paralele”. Aici, Cezar Cioran președintele Asociației Iași Detectează, istoricul Marius Chelcu de la Asociația ”Rediu lui Tătar” împreună cu Leonard Stafie reprezentant al Asociației Titu Maiorescu, asociații care fac parte din Grupul de Asociații sub denumirea ”Pentru Neam și Țară”, au făcut o scurtă prezentare a artefactelor descoperite pe linia frontului. Cu această ocazie au fost prezentate și activitățile desfășurate pe raza județului Iași de către Grupul de Asociații ”Pentru Neam și Țară” pentru punerea în valoare a Operelor Comemorative de Război cât și pentru promovarea idealurilor naționale. Istoricul Marius Chelcu de la Asociația ”Rediu lui Tătar” a făcu o prezentare a traseului istoric ”Eroi pe fronturi paralele” din pădurea Mânzești.

Activitatea a continuat la Cimitirului Eroilor Neamului amplasat la Biserica din Rediu Comuna Rediu jud Iași , Cimitirul Eroilor din comuna Lețcani județul Iași și ultima oprire a fost în comuna Bălțați pe dealul Podișu pe aliniamentul de apărare din cel de al Doilea Război Mondial.

Așadar, doua zile încărcate de semnificații istorice și foarte utile pentru cei care duc mai departe stindardul dragostei de Neam și Țară și nu numai. Nu trebuie să uităm pe cei care și-au pus umărul la desfășurarea acestui eveniment: Asociația ”Rediu lui Tătar”, Memorialul Ulmi-Poleni, Aplisen,ESQ Vilage, ROMSILVA Direcția Silvică Iași, Agenția Națională Pentru Arii Protejate și Grupul de Asociații sub denumirea ”Pentru Neam și Țară”

Felicitări tuturor celor care s-au ocupat de organizare și mulțumim tuturor celor care au fost alături de Grupul de Asociații Pentru Neam și Țară. Mulțumim Bună Ziua Iași pentru susținere și promovare.

Grupul de Asociații sub denumirea ”Pentru Neam și Țară”

Asociațiile componente ”Pentru Neam și Țară”:

Asociația Sfântul Ierarh Alexandru;
Patronatul Cerunia;
Asociația Iași Detectează;
Asociația Titu Maiorescu.
Asociația Cultul Eroilor Regina Maria Filiala Bacău subfiliala Slănic Moldova;
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România Filiala Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`