Titlurile zilei

Exasperarea unui bătrân nevăzător care riscă să ajungă pe drumuri! Costache Semean este singur pe lume: „A fost abandonat de toți cei dragi pe scările dispensarului!”

Publicat: 06 dec. 2022
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Exasperarea unui bătrân nevăzător care riscă să ajungă pe drumuri Costache Semean este singur pe lume A fost abandonat de toți cei dragi pe scările dispensarului
Bătrânul a rămas fără vedere acum 5 ani și a rămas singur pe lume. Din păcate, fiul pe care l-a adoptat l-a părăsit

În urmă cu cinci ani, un bătrân din comuna ieșeană Sirețel și-a pierdut vederea și a fost abandonat pe scările unui spital de către fiul pe care l-a adoptat în tinerețe. Acesta a fost devastat de situație, însă nu a mai avut niciun alt sprijin în familie, motiv pentru care a ajuns să locuiască într-un centru de bătrâni din județul Iași. Când au început să apară și alte probleme de sănătate, bărbatul a avut nevoie de un alt loc, unde să poată primi o îngrijire adecvată nevoilor sale medicale. Acum, bătrânul riscă să ajungă pe drumuri din cauza fondurilor insuficiente pentru achitarea azilului

Costache Semean a rămas fără nicio rudă pe care să se poată baza. Mădălina Elena Niță este asistentul comunitar al comunei Sirețel și încearcă de opt luni de zile să-l ajute, pentru a avea o bătrânețe liniștită, însă acum a ajuns la capătul puterilor, din cauza faptului că nu mai are resurse financiare ca să-i poată plăti integral șederea în azilul din județul Neamț, ce are o cotizație lunară mai mică față de celelalte și care răspunde nevoilor bătrânului.

o poză cu un bătrân care stă întins în pat
Bătrânul nevăzător se bazează pe asistenta comunitară din comuna ieșeană Sirețel și este singura lui bucurie

Costache Semean strigă după ajutor, pentru că riscă să ajungă pe drumuri

o poză cu o persoana care stă pe o canapea
Mădălina Elena Niță este îngerul păzitor al bătrânului nevăzător, care a ajuns să-și petreacă bătrânețea într-un azil din județul Neamț, însă nu mai are resurse financiare pentru a-și plăti șederea

Costache Semean este un bătrân care a locuit o viață întreagă în satul Humosu din comuna ieșeană Sirețel. Acesta a avut un fiu, pe care l-a adoptat în tinerețe și pe care l-a iubit foarte mult. Fiul adoptiv l-a părăsit pe bătrân în momentul în care a orbit.

„În momentul în care a orbit, a fost abandonat de către fiul adoptat. Timp de cinci ani a stat într-un centru de bătrâni, dar, în urma problemelor de sănătate, centrul nu l-a mai acceptat și am fost nevoită să caut un alt azil care se putea ocupa și de nevoile medicale ale acestuia. Am găsit unul în județul Neamț, ce are o cotizație lunară mai mică față de celelalte centre și am decis să-l plasez acolo”, povestește Mădălina Elena Niță, asistent comunitar în comuna ieșeană Sirețel.

Bătrânul are probleme cardiace și respiratorii, iar concentratorul de oxigen este salvarea lui. Azilul din județul Neamț îi poate asigura cele necesare. Indemnizația de care are parte este în valoare de 2.050 de lei, iar costul lunar pentru șederea și întreținerea lui este de 2.700 de lei. Până în luna noiembrie s-a reușit să se achite lunar sumele necesare, însă asistenta comunitară care se ocupă de el de opt luni de zile a ajuns la capătul puterilor și nu mai are cu ce să îi achite costurile.

„Indemnizația de handicap a domnului Semean este de 2.050 de lei. Ar fi fost nevoie de încă 450 de lei pentru a-l menține în azil și de încă 200 de lei pentru pamperși. Pentru primele trei luni am avut bănuți să îi achităm integral suma, apoi am apelat la primărie și la Consiliul Local. Trimiteam pensia domnului prin mandat poștal. Dar, deoarece pierdeam o sumă de bani, am decis să mutăm dosarul de indemnizație de handicap pe județul Neamț.

Când am mutat dosarul de pensie nu am știut că trebuie să fac cerere de acord-indemnizație din nou și a rămas fără bănuți. În luna noiembrie nu am reușit să achităm cotizația. Primăria de unde aparținea a zis că nu-l mai poate ajuta, deoarece acum are reședința în Neamț”, adaugă Mădălina Elena Niță.

Reporterii BZI au încercat să prezinte și punctul de vedere al primarului din Piatra Neamț, însă Adrian Carabelea nu a putut fi contactat, în ciuda apelurilor telefonice repetate. De la cabinetul primarului ni s-a comunicat că edilul este prins toată ziua în discuții importante.

o poză cu certificatul de handicap al bătrânului
Bătrânul are o pensie de handicap de 2.050 lei, iar costurile totale pentru șederea lui în azil sunt de 2700 lei

Îngerul păzitor al bătrânului este asistenta comunitară

o poză cu asistenta comunitară a comunei Sirețel
Mădălina Elena Niță se ocupă de cazul bătrânelului nevăzător de 8 luni de zile și a încercat să facă tot posibilul, pentru a-l menține în azil

Mădălina Elena Niță se ocupă de opt luni de cazul bătrânelului care a trăit o viață întreagă în satul Humosu, comuna Sirețel. Prin prisma locului de muncă, Costache Semean a ajuns să-i fie ca un bunic și își dorește să lupte în continuare pentru a-i oferi o bătrânețe liniștită.

„Mă ocup de acest bătrân de opt luni și mi-a devenit ca un bunic. Mi s-ar rupe sufletul, dacă ar rămâne în stradă, știind câte eforturi am făcut ca să-l menținem în acest azil”, mărturisește asistenta comunitară a comunei Sirețel.

Sufletul bărbatului se umple de fericire în momentul în care este vizitat de Mădălina. Femeia a rămas singura lui salvare și nu-și imaginează viața în alt fel. A trecut prin niște momente cumplite când a fost abandonat de fiul său.

„Simt că se bucură și i se umple inima de fericire când merg să-l vizitez. Pentru mine înseamnă foarte mult tot ce am făcut pentru el până acum și sper că voi reuși să-i ofer siguranță și în continuare”, mai spune femeia.

Cei care doresc să-l sprijine pe bătrânul care riscă să ajungă pe drumuri, din cauza fondurilor insuficiente pentru plata integrală a șederii lui în azil, o pot face, donând direct în contul bancar al asistentei comunitare care se ocupă de el.

Nume titular: Niță Mădălina-Elena.

Cont: RO40 BRDE 240S V772 7130 2400.

Comentarii
Adauga un comentariu