Eveniment-Social

EXCLUSIV! Când, cum și în ce condiții vom putea merge la muzee, Teatrul Național, Operă, Filarmonică, Ateneu sau Bojdeucă! Ce reguli trebuie să respectăm au stabilit managerii instituțiior celebre din Iași – GALERIE FOTO

Publicat: 12 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

După săptămâni întregi de izolare sau autoizolare, ziua de 15 mai 2020 este reperul pentru apariția unor măsuri de relaxare, revenire la o oarecare normalitate pe fondul acestei pandemii groaznice de COVID-19! În acest context, autoritățile centrale vor veni și cu o serie de prevederi speciale și pentru redeschiderea instituțiilor de cultură. În acest context, fie că este vorba despre muzee, Operă, Teatrul Național, Teatrul „Luceafărul”, Filarmonica, Ateneul Național sau Palatul Culturii, managerii acestora din Iași se pregătesc intens de acest moment. Reporterii Cotidianului BUNå ZIUA IAȘI (BZI) au obținut reacții de la majoritatea dintre ei, din această perspectivă. Toți precizează că, atunci când se vor stabili de către autorități prevederile legale cu privire la reluarea activităților culturale și artistice, totul se va face cu respectarea cu strictețe a normelor de siguranță medicală. În plus, unii anunță că au în pregătire spectaculoase evenimente în aer liber, mult mai ușor de organizat pe fondul coronavirusului

Ziua de 15 mai 2020 este reperul pentru apariția unor măsuri de relaxare, pe fondul acestei pandemii groaznice de COVID-19! În acest context, în jurul datei de 1 iunie este posibilă și redeschiderea instituțiilor de cultură. Aici, fie că este vorba despre Opera Națională Română (ONRI), Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri”, Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul”, Filarmonica de Stat „Moldova”, Ateneul Național, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) sau sau Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM), managerii acestora din Iași se pregătesc intens de acest moment.

Reporterii Cotidianului BUNå ZIUA IAȘI (BZI) au obținut reacții de la majoritatea dintre ei, în acest context. Aceștia arată că, atunci când se vor stabili de către autoritățile centrale prevederile legale cu privire la reluarea activităților culturale și artistice, totul se va face cu respectarea cu strictețe a normelor de siguranță medicală. În plus, unii anunță că au în pregătire spectaculoase evenimente în aer liber, mult mai ușor de organizat pe fondul coronavirusului.

Când și cum se redeschid toate muzeele și instiuțiile de cultură din Iași! Ce spun managerii acestora

Pe de altă parte, managerii arată că vor avea nevoie de fonduri suplimentare pentru a achiziționa cele necesare pentru protecția medicală a vizitatorilor, publicului și angajaților. Mulți încă sunt în căutarea banilor pentru a face acest lucru. Oricum, toți arată că lucrurile nu vor fi la fel ca înainte de pandemie.

„În aceste zile, așteptăm recomandările și măsurile pe care trebuie să le aplicăm, de la autoritățile centrale. Muzeele se pot redeschide, dar e clar că vor fi anumite condiții în care se va face asta. Apoi, căutăm fonduri pentru a achiziționa cele necesare pentru siguranța medicală, de la tunel și până la termoscaner digital pentru detectarea temperaturii umane, dispozitive automate pentru dezinfecție și alte materiale de protecție. Dacă vor fi reguli drastice trebuie să vedem cum le vom putea respecta. De tunel, spre exemplu, am avea nevoie la Bojdeuca lui Creangă, un loc foarte vizitat. De asemenea, noi avem multe muzee cu suprafețe mici și intrarea vizitatorilor se va face etapizat, uneori căte unul sau trei”, a menționat scriitorul Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Național al Literaturii Române.

Mai multe spectacole și concerte în aer liber

Interesante variante pentru a derula cât mai multe momente culturale cu public au găsit cei de la ONRI, Teatrul „Luceafărul” sau Ateneul Național. Coordonatorii acestora spun că va fi o vară plină, fără prea multe pauze și cu cât mai multe evenimente programate în aer liber.

„Din ceea ce am discutat cu ministrul Culturii (Bogdan Gheorghiu – n.r.), mai devreme de 1 iunie 2020 nu vom putea redeschide. Între timp, ne-am pregătit pentru acest moment și am achiziționat tunel pentru dezinfecție, termoscanere, am luat măsuri de precauție sanitară. În plus, vom avea pentru început reprezentații cu doar 50 de spectatori în Sala Mare „Radu Beligan”. Desigur, vom avea câte patru-cinci spectacole pe zi pentru a putea veni cât mai mulți oameni. Ne vom axa, vara, pe cât mai multe evenimente pe care le vom derula în aer liber, așa cum am și făcut în anii trecuți”, a precizat și Andrei Apreotesei, managerul Ateneului.

În completare, Beatrice Rancea de la ONRI spune că, ușor-ușor, instituția e pregătită pentru redeschidere.

„Așteptăm deciziile de la Ministerul Culturii pentru a vedea cum vom proceda și cu maximum de siguranță sanitară. Vom relua, în prima fază, repetițiile, iar apoi, în anumite condiții, și spectacolele. Vom merge pe derularea unor evenimente în aer liber”, a spus și aceasta.

Când și cum se va redeschide Palatul Culturii din Iași

Un alt obiectiv, de maximă atracție atât pentru ieșeni, dar mai ales pentru turiști este Palatul Culturii din Iași, dar și toate muzeele, atât din municipiu, cât și cele din județ. Și aici sunt în derulare anumite investiții și se organizează totul special pentru redeschidere în anumite condiții.

„Am dialogat cu ministrul Culturii și așteptăm să vedem ce vor spune și anunța cei de la Minsterul Sănătății. Deja am achiziționat ce am putut ca măsuri de precauție sanitară, un tunel de dezinfecție, dar nu cu UV, pentru că e periculos. Mai trebuie și dispozitive automate de dezinfecție la mâini și la picioare. Sunt multe elemente de care trebuie să ținem seama și pe care trebuie să le respectăm. Desigur, pentru muzeele din aer liber e simplu să fie redeschise, dar la altele e mai dificil”, clarifică și dr. Lăcrămioara Stratulat, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.

Și prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, managerul de la Filarmonica de Stat «Moldova» Iași pregătește de acest moment.

„Da, vom relua activitatea, dar cu anumite condiții stricte. Ne vom adapta la un repertoriu pentru concerte de Cameră, cu mai puțini artiști, astfel încât să fie respectate normele. Și la public, e clar că vom avea în sală doar cât este permis, cu păstrarea distanței de protecție sanitară, cu măști și dezinfectare. Totul în condiții, repet, sigure și fără expunere”, completează profesorul Prelipcean.

Managerul de la „Luceafărul”: „Suntem pregătiți să redeschidem”

Și Ioan Holban, managerul Teatrului pentru Copii si Tineret „Luceafărul” este în plină activitate legată de redeschiderea activității.

„Da, suntem pregătiți să facem acest lucru și cu respectarea normelor. Vom vedea ce se va decide. Am avut norocul ca, înainte de pandemie, să demarăm repetițiile la o nouă premieră, anume «Frumoasa din pădurea adormită» și, după aceea, în aceste săptămâni, actorii au repetat acasă. Vreau să vă spun că pentru un actor e foarte grea revenirea pe scenă dacă pauza e de durată, de până la patru sau șase luni. Memoria te lasă, vocea, greutatea, apoi să fie pe scenă, readaptarea la public, lumini… Aici nu e chiar așa de ușor! Cu toate aestea, au lucrat și cei de la atelierele artistice, desigur tot de acasă, la schițe, decor, costume. Am ținut totul aproape. Acum, bugetul nostru a fost micșorat și trebuie să găsim banii pentru a cumpăra materiale de protecție sanitară.

Oricum, nu se pune lacătul pe teatru, vom reveni și vom organiza spectacole, cu mai puțin spectactori la început, și în sălile noastre, cu 150 și cu distanțarea necesară. Ne gândim și la multe spectacole în aer liber, la Bojdeucă de exemplu sau pe Esplanada din fața teatrului nostru. Am fost bucuroși și de succesul cu piesele transmite on-line și care au avut un impact fantastic. Îmi aduc aminte de o familie din Spania care a urmărit o piesă și copilul lor s-a îndrăgostit de personajul vulpii și a spus că vrea să vină la Iași să vadă piesa. E emoționat așa ceva, îți dau lacrimile și te motivează să faci totul spre a reveni la normal”, a declarat și Holban.

Adauga un comentariu