Titlurile zilei

Exclusiv! Cunoscut om de afaceri din Iași, diagnosticat cu COVID-19. Mai multe persoane au intrat în contact cu acesta. DSP a declanșat deja o anchetă epidemiologică

Publicat: 19 mart. 2020

Omul de afaceri este internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Înainte de a afla că suferă de noul tip de coronavirus, acesta a intrat în contact direct cu mai multe persoane, printre care și cadre medicale. Ancheta epidemiologică este în desfășurare

Medicii epidemiologi din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași sunt, din nou, în alertă, după ce un cunoscut om de afaceri din Iași a fost diagnosticat cu coronavirus. Până la diagnosticare, omul de afaceri ieșean a intrat în contact cu mai multe persoane, inclusiv cadre medicale, fără să bănuiască ceva. Luni (16 martie) seara, medicii i-au dat teribila veste și Paul Pricop, patronul SC Niciman SA, firmă care se ocupă cu închirierea spațiilor, a aflat că are temutul virus și se află de atunci internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Din spusele reprezentanților spitalului, starea de sănătate a lui Paul Pricop este stabilă. Direcția de Sănătate Publică a declanșat o anchetă pentru a se stabili persoanele care au intrat în contact cu omul de afaceri și ce măsuri de impun după finalizarea cercetărilor.

Când va fi gata ancheta epidemiologică?

Din informațiile deținute se pare că Paul Pricop a mers în cursul zilei de duminică, 15 martie, în traijul de la Spitalul de Boli Infecțioase unde a luat contact cu pacienți și cadre medicale fără să știe că este infectat. De asemenea, acesta ar fi mers chiar în cabinetul unui medic unde a discutat cu acesta și apoi a plecat la domiciliu și a revenit a doua zi, luni, și seara testul a arătat că suferă de noul tip de coronavirus.

Societatea Comercială Niciman SA unde Paul Pricop este acționar majoritar, a avut în anul 2018 un profit de aproape 400.000 euro.
După discuția cu omul de afaceri, medicii epidemiologi care efectuează ancheta vor întocmi o listă cu persoanele care au intrat în contact direct cu Paul Pricop în vederea testării acestora și izolarea la domiciliu sau spitalizare pentru cei care vor avea un rezultat pozitiv după prelucrarea probelor.
Până la finalizarea anchetei epidemiologice și întocmirea listei cu persoanele care au avut contact direct cu omul de afaceri și apoi sunt testați.

Respectați indicațiile medicilor

Spalați-vă mâinile de multe ori; evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute; nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile; acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți; nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul; curațați toate suprafețele cu dezinfectanți pe baza de clor sau alcool; utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave; produsele „MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase; sunați la 112 daca aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile; animalele de companie nu transmit coronavirus.

Acoperiți-va gura și nasul daca stranutați sau tușiți!

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spala cu apa și sapun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apa și sapun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe baza de alcool de 60%. Spălarea mâinilor elimina virusul. Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastra și alte persoane, în special când acestea tușesc, stranuta sau au febra, deoarece picaturile de saliva pot transmite virusul de la o distanța apropiată. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gura, astfel evitați atingerea daca nu v-ați spalat bine mâinile.

Acoperiți-va gura și nasul daca stranutați sau tușiți. Daca aveți infecție respiratoare acuta, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperita sau într-un șervețel de preferat de unica folosința, purtați masca de protecție si spalați mainile. Daca in momentul în care tușiți va acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.
Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul. Antibioticele funcționeaza doar impotriva bacteriilor nu împotriva virusului.

Curațați toate suprafețele cu dezinfectanți pe baza de clor sau alcool

Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnalbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform.
Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați ca sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistența persoanelor bolnave.

Comentarii
  • Tocmai ce zisei ca pe la Restaurantul Central sta toata ziua un interlop Ciobanu poreclit Mitu din satul Tansa care dupa cum zisei fusese plecat niscai prin Italia de a venit acasa acum o saptamina .
    Belcestiul colcaie de Covit-19 si patronii Drobota si Mariana incalca bunul simt si mai rau ,Legea .Legea s-a modificat si zadarnicirea transmiterii bolilor grave duce la 15 ani de puscarie

Adauga un comentariu