Actualitate

EXCLUSIV! Raiul milionarilor din Iasi, distrus de un afacerist german! Un bloc hidos a fost construit peste case. Primarul a fost amendat in timpul controlului/ FOTO

Publicat: 30 sept. 2019

@ Ca la prosti, intr-un film din comuna Rediu @ Responsabilii din primarie au fost prinsi ca au eliberat o autorizatie de construire fara respectarea legii @ Incompetenta sau interese financiare? @ Blocul a aparut tocmai intr-o zona de case @ Beneficiar este un afacerist german @ Primarul s-a frecat pe burta, bucuros, pentru ca nu a semnat autorizatia @ Viceprimarul a facut un gest si a eliberat autorizatia cand seful era plecat @ "Eu nu imi asum semnatura pe acea autorizatie. Au semnat viceprimarul si de la Urbanism. Eu le-am spus sa aiba grija, pentru ca acolo locuiesc oameni influenti, este si un general acolo. Ce sa le fac? Sa raspunda…", a declarat Vasile Haidau @ Viceprimarul da vina pe inspectorul de la Urbanism @ "Eu chiar in momentul asta nu pot vorbi, pentru ca am o problema de sanatate. Putem vorbi maine dimineata (astazi- n.r.)", a fost explicatia inspectorului @ Primarul a fost amendat cu 5.000 lei pentru ca a incercat sa impiedice controlul Inspectoratului de Stat in Constructii @ Locuitorii cer ca autorizatia de construire sa fie anulata

Au scapat de dracu', dar au dat de tac'su! Mai multi ieseni cu diverse ocupatii si stare financiara peste medie au vrut sa scape de betoanele din municipiu si au cumparat terenuri in comuna Rediu, sat Breazu. Pe strada Garoafelor au aparut in ultimii ani mai multe case individuale, cu regim mic de inaltime, care confera un aer cochet zonei.

Linistea locuitorilor a luat sfarsit in cursul acestei veri. Michael May, cetatean german, prin societatea May Bauhaus SRL, infiintata in aprilie 2019, a obtinut autorizatie de construire pentru locuinte colective, regimul de inaltime avizat fiind de P+2+M.

In total, urmau sa se amenajeze opt apartamente. Vecinii au facut front comun si au reclamat constructia neamtului avizat prin autorizatia nr. 83/17.05.2019.

"Domnule, uitati-va cum a construit. Aici este o zona de case. Cum sa faci locuinte colective, cand nici macar canalizare nu este. Nu a respectat nici procentul de ocupare al terenului. Pe proprietar nu l-am prins niciodata, mai venea cineva seara. Cum au dat cei de la Mediu asa ceva, cei de la DSP? Unde sunt locurile de parcare?", a spus un vecin.

Reclamatia a ajuns la Inspectoratul Judetean de Stat in Constructii Iasi. Culmea, inspectorii au gasit grave nereguli in autorizatia obtinuta de dezvoltatorul german. Primaria Rediu a eliberat o documentatie, care arata ori incompetenta, ori rea-credinta.

"Documentatia in baza careia s-a eliberata Autorizatia de Constructie nu contine: carte funciara actualizata la zi, extras din planul cadastral actualizat, planul topografic vizat de OCPI, referatele de verificare pentru documentatia tehnica pe specialitati la cerintele stabilite prin memoriul tehnic. In teren nu s-a respectat regimul de aliniere fata de limitele laterale si posterioare ale cladirilor invecinate. Autorizatiile de construire sau de desfiintare, emise cu incalcarea prevederilor legale, pot fi anulate de catre instantele de contencios administrativ, potrivit legii. Anularea autorizatiilor de construire sau de desfiintare poate fi ceruta, in conditiile legii, si de catre prefect, inclusiv la sesizarea expresa a organelor de control al Inspectoratului de Stat in Constructii", se arata in concluziile raportului.

De precizat, ca mansarda imobilului a devenit peste noapte etaj in toata regula. Conform autorizatiei, investitia este de aproape 500.000 lei, cu speranta unui profit mult mai mare. Suprafata terenului este de 509 metri patrati. Michel May nu a putut fi contactat pentru a formula un punct de vedere.

Primarul: "Sunt oameni cu influenta"

Intr-un dialog cu reporterii BZI, Vasile Haidau, primarul PNL al comunei Rediu, a spus senin ca nu este responsabil de eliberarea autorizatiei de construire. Chiar si asa, a primit o amenda de 5.000 de lei. "Da, am primit o amenda, dar am platit-o. Eu nu imi asum semnatura pe acea autorizatie. Au semnat viceprimarul si cel de la Urbanism. Eu le-am spus sa aiba grija, pentru ca acolo locuiesc oameni influenti, este si un general acolo, sa aiba grija cum elibereaza autorizatiile. Ce sa le fac? Sa raspunda… Cei de la Mediu cum au dat avizul? De ce sa plateasca primarul?", a spus Haidau. Curios este ca primarul a fost amendat de Inspectorat pentru ca a impiedicat controlul si nu a pus la dispozitie documentele solicitate. Proiectul dubios a fost autorizat tocmai cand primarul lipsea de la serviciu. "Nu era domnul primar. Eu am semnat in locul lui. Exista un compartiment de specialitate care a avizat acest proiect", spune viceprimarul Stefan Paraschiv. Totul s-a spart in capul lui Ciprian Cleminte, inspectorul care si-a pus semnatura pe autorizatie. "Eu chiar in momentul asta nu pot vorbi, pentru ca am o problema de sanatate. Putem vorbi maine dimineata (astazi-n.r.)", a fost explicatia inspectorului.

Si-a anuntat demisia

Ulterior, Ciprian Cleminte a revenit cu un punct de vedere, prin care si-a anuntat demisia. Acesta considera ca a fost intimidat de catre inspectorii de la ISC. "Am colegi arhitecti care se plang de atitudinea de superioritate a Inspectorilor din cadrul ISC, ce nu mai contenesc sa dea amenzi, intrucat s-au trezit in sfarsit, nu ca au devenit un instrument de represiune politica; toti sunt angajati dupa culoarea politica, iar inspectorii vechi, care nu se pot adapta la sistem, sunt maziliti si inlocuiti cu fii de directori, deputati, senatori, parlamentari etc; nu se mai multumesc cu 0,6 la suta taxa, ci mai percep beneficiarilor si penalizari de inca 0,1 la suta, uneori calculate intentionat gresit, (oamenii simpli nu se pricep, ei vor sa faca receptia la casa si platesc oricat), pentru ca nu au declarat inceperea lucrarilor in termenul de 12 luni. Suntem obligati, desi este obligatia titularului autorizatiei de construire, ca la anuntarea finalizarii lucrarilor sa solicitam acestora dovada achitarii taxei la ISC. Un abuz mai mare nici ca se putea. Inteleg ca este nevoie de bani la buget, dar sa fiu amenintat ca o sa imi arate ei cine sunt… ca suntem niste pulifrici care nu ne invatam minte… etc. Acesta nu este un comportament demn de un Inspector, ci de un inspector (cu i mic). Din cauza acestei atitudini de intimidare ma simt nevoit sa-mi dau demisia, desi imi pare rau pentru locuitorii comunei Rediu, care in lipsa unui inlocuitor, vor fi nevoiti sa astepte emiterea documentelor pana la 30 de zile de catre Consiliul Judetean Iasi, ei fiind obisnuiti cu solutionari de documente de pana la 3-4 zile. Din punctul meu de vedere, autorizatia de construire a fost emisa in limitele legii, conform prevederilor din PUG, a avizelor si a acordurilor si a studiilor de specialitate. Uneori nu este de ajuns un grup de oameni stransi in biroul domnului primar, care strigau «Noi nu vrem bloc! O sa vedeti ce o sa patiti cu noi. Mergem la televiziune, la DNA etc. O sa murim cu voi de gat!». De cealalta parte, beneficiarul cunoscand prevederile si regulamentul PUG, poate sa ne acuze de abuz in serviciu ca nu emitem autorizatie de construire in conditiile legii", a spus Cleminte.

Vezi si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: "Ma luati la intrebari pe mine?" – FOTO, VIDEO

Bagati in comisia de disciplina

Primarul Haidau a anuntat ca cei vinovati vor fi anchetati in cadrul Comisiei de Disciplina. Primarul vrea sa propuna ca leafa viceprimarului si a inspectorului sa fie taiata. Acum, locuitorii de pe strada Garoafelor vor sa obtina in instanta anularea autorizatiei si chiar demolarea cladirii. Prefectul Marian Serbescu a precizat ca a primit raportul ISC. "Analizam oportunitatea atacarii in contencios administrativ. In acest moment, lucrarile sunt suspendate. Daca va fi introdusa actiunea, si autorizatia va fi suspendata", a declarat prefectul.

Vezi si: Tranzactie imobiliara record in mijlocul Iasului: se vinde un teren in valoare de peste 4 milioane euro

In trecut, prefectul a cerut in instanta anularea unei autorizatii emise de Primaria Iasi pentru doi investitori. Acestia au pornit construirea unui bloc cu regimul de inaltime de D+P+4E, in Copou, pe bulevardul Carol nr. 40-42. Locuitorii au reclamat faptul ca nu s-a respectat regimul de inaltime. De proiect se ocupa Ioan Amarie, fiul unui fost procuror de la Parchetul General Anticoruptie, actualmente cu denumirea de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), si Petru Abatacesei, afacerist din Dorohoi, administrator al societatii Delta Con SRL. In anii trecuti, cei doi asociati au constuit un bloc cu cinci etaje in cartierul Nicolina.

Comentarii
 • Păi bine domnule primar este normal sa puneti problema așa; Au semnat viceprimarul si cel de la Urbanism. Eu le-am spus sa aiba grija, pentru ca acolo locuiesc oameni influenti, este si un general acolo, sa aiba grija cum elibereaza autorizatiile, cetățenii României nu sant egali in drepturi sa intelegem ca in com Rediu doar cei care detin sau au deținut funcții importante sant auziți prostimea doar votează

  • Ai dreptate, dar domnul primar impreuna cu fii lui daca au 12 clase cumulat… vai de mama lor. A luat numai spaga, i-a dat autorizatie lui… de P+3Etaje si el a facut 10 etaje. Ce sa ii eri lui domnul primar. Nu il mai lasa PNL -ul sa candideze si acum el stie ca nu mai iese primar asa ca fura cat poate. Nu ati vazut ce mall si-a facut in curte omul?

 • BZI.. Cetateanul german de care spuneti e doar pe acte.. Cel care construieste este Mugurel Zarughevici…..Terenul a fost(si este) al lui.. El vine si sfideaza pe toata lumea aici.. Verificati si o sa vedeti ca terenul a fost vandut (doar in acte) anul acesta..

 • Domnule primar ,se poate te faci ca nu cunosti
  pe nașul meu Zarughevici ? terenuri ,combinații etc in parohia noastră 2007 ,2008 ehei ce vremuri

 • Primarul este corupt.. A luat șpaga si acum se face ca ploua.. Zarughevici asta crede ca toti sunt prosti si o sa umple de blocuri aici…

 • Cum, ăi, tharanilor de la Rediu, cum, nu vreti bloc la voi in sat ? Nu vreti vecini noi,moderni, care sa stea la bloc IN SAT ? Si acu bietu Cipri ce sa faca ? Sa dea spaga indarat ?

 • Pe nevasta lu’ Zarugrievuci am p i ș a t-o in freza. Pe bu la ngiu la puscarie si pe inspectorul de la primarie legat si dat foc in blocul care se dorea a fi construit!!!

 • ‘intimidat de inspectorii de la ISC’.. Respectati legea nesimtitilor si nu va mai intimideaza nimeni dak sunteti corecti… Vi se cer acte de la ISC.. autoritate indreptatita sa faca acest lucru si voi sunteti tari in gura de parca ar fi mosia voastra..

 • ‘intimidat de inspectorii de la ISC’.. Respectati legea nesimtitilor si nu va mai intimideaza nimeni dak sunteti corecti… Vi se cer acte de la ISC.. autoritate indreptatita sa faca acest lucru si voi sunteti tari in gura de parca ar fi mosia voastra..

 • la Valea Lupului ,intre case, PREACORUPTUL MIHAILIUC bantuie PE NEVAZUTE, dand autoriztii construire blocuri , spagarilor autointitulati ,,dezvoltatori”,rezultatul coruptiei se vede din parcarea de la Carefur ERA.BLOCURI CONStRUITE LA MARE INGRAMADEALA ,cu balcoane rezemate pe stada luminii ,FARA,spatii verzI DESERVITE DE O CANALIZARE MUUULT SUBDIMENSIONATA ,STRAZI SPARTE de utilajele de mare tonaj,care circula zi si noapte (DOAMNE, CE EVAZIUNE SE FACE !),CARACALUL E PARFUM PE LANGA mosia lui MIHAILIUC DE LA Valea Lupului. …. SI TOTUSI EXISTA CONSTITUTIE,COD PENAL,COD CIVIL, DIICOT ,DNA ,PROCURATURA….SI ALTE INSTITUTII CU FUNCTIONARI PLATITI GARAS CA SA APERE DREPTURILE OAMENILOR DIN TOATA TARA,DECI SI DIN VALEA LUPULUI,CHIAR NU VAD, AU FOST MITUITI SA ORBEASCA ,? NU SE MAI POAAATE CHIAR TREBUIE FOLOSIT PARUL SI BATA, ASTA VRETI?

  • La primaria Valea Lupului autorizatiile le da baiatul lui Haidau, cel mare, Haidau Radu, de asemenea nu are scoala facuta la stat si e casatorit cu Mihaela, care e director la Hotel Unirea, deoarece patronul de la Unirea a primit niste teren in folosinta de la priamria Rediu:))) Toate se leaga intre ele, se pun cap la cap:)

  • Primarul habar nu stie care e treaba. Noi,urbanistii, arhitecto-inginerii facem manevrele gheboase, iar primaru semneaza ca fraieru. Cand si cand ii mai lasam sa picure cate un oscior din spagile barosane date pentru blocuri, pentru constructii cu POT depasit, cu regim de inaltime ilegal, cu distanta minima intre constructii nerespectata. De acolo se schimba des masinile, de acolo vine malaiul gros. Orice se poate daca ungi bine. Chiar si drum betonat gros de 90 cm prin fata casei cu drapel. Din bugetul primariei, si ce daca mai sus e doar glod si balta ?

 • Blocul hidos de pe splai bahlui Nicolina …cu 12 etaje …e bun amplasat pe malul garlei? In functie de spaga! Chirica irseanul care taie panglicute nu stie ce si cum se construieste si cine! La anul o noua casuta de 500 000 de coco pe numele cainelui! Bani din salariul de bugetar! Bugetari mai bogati decat privatii! Curios! O tara de hidosi in functii cu aere de imunizati universal! Canci justitie!

 • Cea mai apropiata comuna de centru Iasului si cea mai slab dezvoltata, deoarece este condusa de un primar incompetent la care primeaza spaga si isi vede doar interesul sau.

 • Cum sa fii la doar 6 km de centru iasului si sa arate in halul acesta o comuna? Sunt blocuri, locuiesc oamenii acolo, tineri, cum sa pleci la o nunta cu pantofii plini de glot, doar pentru ca domnul primar si-a facut doar pentru el, baietii aucase, si-a tras terenuri…Doamne fereste, daca mai iese porcanul asta primar, NU VA SUPARATI DAR VA MERITATI SOARTA, PENTRU CA DOAR VOI IL PUTETI DA JOS, PRIN VOT.

 • Chiar e buna tare asta, cica il pune sa candideze pe Catalin, fiul cel mic. Cum poate un partid sa fie de acord cu asa ceva, pai baiatul asta are scoala profesionala, nu are o zi muncita, decat la bar la tasu, e de plans dragilor, nu e de ras. Oameni ca el sa conduca o comuna care face parte din zona metropolitana? Pai imi inchipui cum rade Catalin de Viorica Dancila, dar fara suparare el e mult sub Prim Ministrul nostru.

 • Haidau Vasile are dosar la securitate, a fost turnator la Tamaz Frigocarne. El fura si spunea ca altii au facut asta. Se poate verifica foarte usor

 • La noi in rediu pe dealul zorilor dacă nu locuiește nici un general se pot construi blocuri fără sa respecte legislația in vigoare.fara sa respecte regim de înălțime, cu locuri de parcare sub fereastra, cu toate ca legislația specifica ca locurile de parcare trebuie dispuse la min 5m de ferestre, cu pubele la 2m de fereastra (când ar trebui sa fie minim 10), fără spațiu verde ….. fără respectarea POT ȘI CUT conform PUG aprobat. Se poate chiar și intabula și recepționa o casa fără sa aibe distantele specificate in autorizația de construire. Asta e România noastră, sunt legi pt fiecare

 • Haideti sa dam cartile pe fata domnilor autorizatia e semnata de domnul viceprimar,e de notorietate legatura dintre el si mugurel Zarughevici,dupa ce au vandut impreuna mult teren in rediu,i-ar fi semnat oricand si vina cade pe inginerul de la urbanism care probabil nu a refuzat autoritatea domnului viceprimar.Toata lumea care si-a facut o casa in rediu stie ca procedura a fost mult mai simpla decat la alte primarii si in general dl cleminte ajuta pe toata lumea si nu a existat o mafie a urbanismului cum este in alte parti.Pana nu demult delegarea atributiilor primarului in ceea ce priveste semnarea autorizatiilor era interzisa dar psd-ul cu codul administrativ a rezolvat-o.Primarul Haidau o fi el cum o fi dar a dat dovada de o sinceritate debordanta: „stia ca acolo sunt oameni influenti ” ,confirma un fapt evident :in Romania reclamatiile sunt luate in seama daca sunt facute de cine trebuie si unde trebuie.

Adauga un comentariu