Titlurile zilei

EXCLUSIV! Rețeta dată de un medic de familie a ucis un învățător! A murit de botulism pentru că a primit picături de ochi!

Publicat: 02 dec. 2019

Acuzații grave aduse la adresa medicului de familie care nu a tratat corespunzător simptomele bărbatului cu botulism. Familia acestuia spune că bărbatul, fost învățător, a murit din cauză că în loc să fie trimis la spital, i s-au prescris picături de pus în ochi. Medicul neagă totul. Soția acestuia a fost și ea internată și starea de sănătate este stabilă

Pacientul diagnosticat cu botulism a decedat sâmbătă noaptea. Familia acestuia acuză medicul de familie de neprofesionalism. Rudele susțin că medicul nu ar fi fost atent la toate indiciile date de către acesta atunci când s-a prezentat la cabinet. Medicul de familie din comună i-ar fi dat o trimitere la Oftalmologie, în condițiile în care bărbatul avea o stare generală gravă. Soția bărbatului este internată acum la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași, fiind diagnosticată și ea cu botulism. În situația ei, așa cum spune familia, lucrurile sunt sub control, întrucât răspunde bine la tratament. Medicul de familie care l-a trimis la oftalmolog pe bărbatul diagnosticat la spital cu botulism primește acuzații grave.

A murit de la o conservă de pește

În urmă cu două săptămâni, un bărbat în vârstă de 62 de ani din comuna Erbiceni, județul Iași, a ajuns la spital, după un apel la 112. Acesta prezenta simptome clare, care conduceau la un singur diagnostic. Ajuns într-o stare gravă, acesta era suspect de botulism, diagnostic confirmat de cadrele medicale. Consumase o conservă de pește, preparată în casă.

„În joia respectivă (21 noiembrie- n.r.), unchiul nostru abia venise de la biserică cu soția lui. Au preparat în casă o conservă de pește, iar peștele era proaspăt. La scurtă vreme, li s-a făcut rău. Ambii au început să aibă scaune proaste, să simtă că li se dublează vederea și aveau stări de vomă. Mătușa mea a vomitat mai mult, unchiul însă nu. A doua zi de dimineață s-a prezentat la medicul de familie din comună. Acesta i-a prescris picături de ochi și l-a trimis acasă, în condițiile în care unchiul meu i-a povestit toate simptomele. Dacă îl trimitea direct la spital, unchiul meu ar fi trăit astăzi”, povestește Mihaela Butnaru, nepoata acestuia.

Medicul de familie, acuzat că nu a trimis pacientul la spital

Sâmbătă dimineața (23 noiembrie), după ce starea bărbatului se înrăutățise extrem de tare, familia acestuia a decis să cheme ambulanța. Ajuns la spital, a intrat în comă și a fost internat în secția de Anestezie și Terapie Intensivă. La aproape două săptămâni de la internare, a fost declarat decesul bărbatului care a lăsat în urmă o familie îndurerată și care cere dreptate.

„Dacă medicul de familie ar fi fost capabil să îi înțeleagă simptomele și să cheme o ambulanță, unchiul meu ar fi fost în viață. Din păcate, a ajuns la spital când toxina era deja adânc pătrunsă în organism. Dacă vineri, și nu sâmbătă, ar fi ajuns la spital, probabil ar fi fost acum lângă noi. Stâlpul familiei a plecat mult prea devreme”, adaugă nepoata Mihaela.

Învățătorul a murit înainte de a-și cunoaște nepoata din străinătate

Bărbatul a fost un învățător îndrăgit în comuna Erbiceni. Ieșise de doi ani la pensie și se pregătea să-și vadă pentru prima dată nepoțica născută în străinătate. Din păcate însă, a plecat înainte de a o îmbrățișa și de a-i putea oferi căldura și iubirea de bunic.

„Soția este și ea internată la Spitalul de Boli Infecțioase. Starea ei pare să fie mai bună, aceasta răspunzând la tratamentul administrat de medici. Avantajul ei a fost, probabil, că a putut să vomite mai mult decât unchiul meu, astfel că toxinele s-au eliminat mai bine. A primit extrem de greu vestea că soțul ei a murit. Era stâlpul casei, era baza casei. Au avut o relație extrem de frumoasă. Ne e frică să nu intre în depresie. E greu, foarte greu”, mai spune Mihaela.

„Câți oameni or mai fi murit din cauza ei?”

Familia învățătorului decedat din cauza botulismului acuză medicul de familie că nu l-a trimis la spital, unde poate ar fi putut fi salvat. Rudele au relatat reporterilor cotidianului BZI că au mai avut antecedente cu acest medic de familie și că mai sunt și alți localnici nemulțumiți de serviciile acestuia. Este vorba de dr. Valentina Nistor, unul dintre cei patru medici de familie din comuna Erbiceni.

„Și tatăl meu a ajuns la spital cu hemoragie internă. A fost la un pas de deces, dacă nu am fi chemat ambulanța. Medicul Nistor nu depistase în urma descrierii simptomelor ceea ce avea el. Mai sunt oameni în sat care se plâng de faptul că ea nu oferă servicii de calitate. Mă întreb, câți oameni or mai fi murit din cauza ei și noi nu am aflat? Oamenii se tem să spună adevărul!”, încheie nepoata bărbatului.

Medicul de familie neagă totul: „Nu este vina mea”

Contactată de reporterii cotidianului BZI, medicul de familie acuzat că ar fi prescris picături de ochi în loc să investigheze bolnavul a negat totul. Medicul Valentina Nistor spune că nu a prescris picături de ochi bolnavului și că acesta nu i-a prezentat toate simptomele pe care le avea. I-a prescris o trimitere la oftalmolog și apoi a auzit că este internat.

„Eu știu pacientul respectiv, pentru că ne cunoaștem de mulți ani. A ajuns vineri (22 noiemrbie-n.r.) pe la 11:00 dimineața la mine și mi-a spus că fusese la farmacie să ia picături pentru ochi. Farmacista l-a trimis la mine, spunându-i că are nevoie de consult. I-am pus întrebări, dar nu mi-a relatat nimic altceva decât că are vedere dublă. I-am dat trimitere la oftalmologie și a spus că merge chiar în ziua aceea la Policlinică. Eu am aflat de la cineva că el este internat la Boli Infecțioase. Nu este vina mea. Nu am mai primit plângeri până acum că aș fi tratat necorespunzător pacienții”, spune Valentina Nistor, medic de familie în comuna Erbiceni.

Primarul ia apărarea doctorului

Primarul comunei pare să fie mulțumit de serviciile medicului de familie. Acesta povestește că a auzit de cazul învățătorului diagnosticat cu botulism, însă nu crede că este vina medicului de familie pentru întârzierea plecării acestuia spre spital.

„Nu aș vrea să dau cu presupusul. Medicul de familie este bun, că și eu când am avut nevoie de serviciile dumneaei m-a tratat cu profesionalism. Am auzit că bărbatul, fost învățător în comuna noastră, ar fi mâncat o conservă de pește făcută în casă și că prezenta semne că-și pierde vederea. Mai mult nu știu”, spune Ionel Lungu, primarul comunei Erbiceni.

Starea soției este bună, dar medicii sunt rezervați

Soția bărbatului este internată la Spitalul de Boli Infecțioase, iar medicii susțin că, momentan, starea acesteia este stabilă, dar sunt rezervați. Medicii specialiști specifică motivul pentru care bărbatul a pierdut lupta cu viața.

„Starea femeii nu este gravă în acest moment și nu este internată la ATI. Rămâne în continuare sub atenta supraveghere a medicilor. Bărbatul diagnosticat cu botulism a decedat din cauza unei forme grave a acestei boli. I-a fost afectat sistemul nervos central”, punctează prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.loading...

Adauga un comentariu