Actualitate

Exclusiv! Zeci de ieșeni își cer anual înapoi timbrul de mediu în instanță! Autoritățile spun că există o soluție pentru cei care își vor banii

Publicat: 23 oct. 2019

O femeie a pierdut litigiul intentat finanțiștilor. Ieșeanca le cerea magistraților să oblige Fiscul să îi returneze suma achitată drept timbru de mediu. Finanțiștii spun că nu mai este nevoie de astfel de procese, deoarece există un fond special pentru returnarea banilor către contribuabili.

Zeci de ieșeni pierd timp, bani și nervi în fiecare an, încercând să își recupereze taxa de poluare auto. Aceștia apelează la instanțele de judecată, neexistând vreo altă modalitate de a-și primi banii înapoi. O femeie din Iași nu a avut câștig de cauză, recent magistrații Tribunalului Județean respingându-i acțiunea. „Instanța respinge ca inadmisibilă acțiunea formulată de reclamanta Mihaela R., în contradictoriu cu pârâta Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași în numele și pentru Administrația Județeană a Finanțelor Iași. Respinge cererea reclamantei privind acordarea cheltuielilor de judecată”, au precizat judecătorii ieșeni. De remarcat este faptul că decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

De unde a pornit scandalul

În urmă cu câteva luni, Mihaela R. a dat în judecată DGRFP Iași. Femeia le-a cerut magistraților să dispună anularea actului administrativ emis de DGRFP Iași, respectiv restituirea timbrului de mediu, plus dobânzile de rigoare. Mai exact, aceasta a solicitat anularea deciziei de calcul în baza căreia a achitat suma de 13.237 de lei, reprezentând timbrul de mediu, obligarea Fiscului la restituirea sumei achitate și plata dobânzii legale aferentă.
„Solicit obligarea pârâtei la plata sumei într-o singură tranșă, precum și la plata cheltuielilor de judecată. Am achiziționat un autoturism marca Hyundai Santa Fe fabricat în 2006 și, pentru a-l înmatricula în România, am fost obligată să achit timbrul de mediu impus de OUG nr. 9/2013. Pe 13 septembrie 2017 m-am adresat Administrației Județene a Finanțelor Publice Iași cu o cerere prin care solicitam restituirea sumei de 13.237 de lei. Acea cerere nu a fost soluționată printr-o decizie ca act administrativ. Decizia emisă de pârâtă privind calculul timbrului de mediu este nelegală, deoarece nu își găsește aplicabilitate în cauză, iar taxa de poluare a fost percepută cu încălcarea dispozițiilor Tratatului Comunității Europene”, a menționat ieșeanca în fața judecătorilor.
La rândul lor, finanțiștii au cerut respingerea acțiunii. „Ca urmare a intrării în vigoare a OUG nr. 52/2017, reclamanta nu mai poate solicita direct instanței restituirea timbrului de mediu, întrucât actul normativ prevede o procedură specială. Astfel, s-a creat cadrul legal privind instituirea unei proceduri administrative de restituire a taxei speciale, așa încât nu se mai justifică această acțiune. Existența unei proceduri speciale de restituire a sumelor atrage implicit respingerea acțiunii reclamantei. Din adresa de pe 9 aprilie 2019, transmisă de Serviciul de Evidență pe Plătitor Persoane Fizice – Biroul Compensări Restituiri Persoane Fizice, rezultă că reclamanta a depus o cerere de restituire. Cererea a fost soluționată, efectuându-se o solicitare către Administrația Fondului de Mediu privind alimentarea contului «Disponibil din timbru de mediu pentru autovehicule», în vederea restituirii sumei înscrise în Decizia de soluționare prin care i s-a recunoscut reclamantei dreptul privind restituirea sumelor solicitate”, au subliniat reprezentanții DGFPJ Iași.loading...

Adauga un comentariu