Local

Excursie de 5 zile în Spania pentru aleșii Iașului! Firma care a făcut lipeala a încasat milioane de euro de la județ. În spatele combinației se află un afacerist cu lipici la contractele cu CJ – DOCUMENT

Publicat: 11 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Excursie de 5 zile în Spania pentru aleșii Iașului Firma care a făcut lipeala a încasat milioane de euro de la județ. În spatele combinației se află un afacerist cu lipici la contractele cu CJ - DOCUMENT
Câțiva consilieri județeni vor pleca în luna octombrie 2021 în Spania, pe banii Consiliului Județean, la prezentarea unui echipament de sortare a deșeurilor, derulată de partenerul unui afacerist din Iași

Câțiva consilieri județeni vor pleca în cursul lunii octombrie 2021 în Spania, la Valencia via Madrid, la o prezentare a unei stații de tratare a deșeurilor. Consiliul Județean va deconta câteva mii de euro pentru biletele de avion. Consilierii vor ajunge la partenerul de afaceri al controversatului Titel Sinescu, patronul Iasicon SA, abonat la banii județului

Patru consilieri județeni vor pleca tocmai în Spania să asiste la prezentarea unei instalații de tratare mecanico- biologică a deșeurilor din orașul Valencia, Spania. Cei 4 consilieri vor pleca în Spania în perioada 6 -10 octombrie 2021 pentru a asista la evenimentul respectiv. Cei 4 consilieri vor fi desemnați de plenul Consiliului Județean în ședința extraordinară din 14 septembrie 2021. Cel mai probabil, vor fi desemnați câte un ales de la fiecare dintre cele 4 formațiuni cu reprezentare în Consiliul Județean Iași. Compania SCTE Sorain Cecchini Tecno va susține prezentarea.

20.000 de lei pentru excursia de 5 zile în Spania

Deplasarea în Valencia presupune cheltuieli calculate la 1.400 Euro, 3.100 dolari și 440 lei. Practic, pentru cei 4 consilieri județeni se vor aloca 20.000 de mii de lei (4.000 de euro) din bugetul CJ pentru deplasarea acestora în Spania. Din acești bani, 1.000 de euro vor fi cheltuite pe biletele de avion pe ruta Bacău – Madrid. Aeroportul Iași nu are la această oră rută directă spre Madrid, compania „Wizz Air” urmând a deschide o astfel de cursă abia din decembrie 2021. Alți 400 de euro reprezintă biletele de tren pe ruta Madrid – Valencia, iar alți 2.000 de euro reprezintă suma destinată cazării celor 4 consilieri județeni.

Invitație din Spania pe banii CJ Iași. În spatele afacerii este Titel Sinescu, patronul Iasicon SA

Spaniolii de la SCTE Sorain Cecchini Tecno au strânse legături cu Iasicon SA, firma controversatului Titel Sinescu. Asocierea cu spaniolii i-a adus lui Sinescu un contract de circa 40 de milioane de euro de la CJ pentru a avea grijă de stațiile de tratare a deșeurilor din județ. Contractul cu CJ Iași a fost derulat extrem de greu, proiectul de la Stația de Tratare Țuțora pornind cu întârziere. Titel Sinescu a reușit ca în ultimii ani să se lipească la șefii județului. Firma acestuia a refăcut clădirea CJ Iași din strada Alecsandri, Muzeul Dosoftei, Casa Pogor, iar recent a pus mâna pe proiectul privind parcul industrial de la Lețcani.

Explicații pentru excursia din Spania a consilierilor județeni

În proiectul de hotărâre se arată faptul că spaniolii sunt experți în deșeuri, iar consilierii județeni pot acumula cunoștințe în acest domeniu.

„Având în vedere oportunitatea cunoașterii celor mai înalte tehnologii în ceea ce privește tratarea mecanico-biologică a deșeurilor și deschiderea SCTE Sorain Cecchini Tecno- Spania, de a împărtăși din vasta experiență în domeniu, s-a primit invitația mai sus menționată. În anul 2019 a demarat colaborarea Consiliului Județean Iași cu SCTE Sorain Cecchini Tecno, Spania, prin încheierea unui contract de delegare a gestiunii operării stațiilor de transfer și a instalațiilor de tratare a deșeurilor municipale în județul Iași, în cadrul proiectului privind sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Iași”, se arată în proiectul de hotărâre.

Din Italia, partenerul lui Sinescu s-a mutat în Spania

Firma SCTE Sorain Cecchini Tecno este din Roma, Italia, însă și-a extins portofoliul și în Spania. Cu Iasicon SA a început să lucreze de mai mulți ani, beneficiind de mai multe contracte în Iași. În proiect se arată și ce beneficii ar aduce vizita consilierilor în Spania, în perioada 6 – 10 octombrie 2021.

„SCTE Sorain Cecchini Tecno, Spania, a construit în jur de 60 de instalații de sortare mecanică -biologică a deșeurilor în diferite țări ale lumii, dintre care 15 astfel de instalații în Spania. Eliminarea și tratarea deșeurilor biologice reprezintă o provocare majoră pentru industria deșeurilor. Promovarea dezvoltării în județul Iași a industriilor de prelucrare/valorificare a deșeurilor reprezintă o măsură prioritară în cadrul direcțiilor de acțiune pentru creșterea calității vieții și protecției mediului înconjurător”, se mai arată în proiectul de hotărâre ce va fi discutat de plenul CJ Iași.

Vezi AICI proiectul de hotărâre prin care se va aproba plecarea celor 4 consilieri județeni în Spania

Adauga un comentariu