International

Executivul de la Budapesta va majora taxa specială plătită de MOL

Publicat: 08 dec. 2022
Executivul de la Budapesta va majora taxa specială plătită de MOL
Executivul de la Budapesta va majora taxa specială plătită de MOL

Executivul de la Budapesta a anunţat că va majoră de la 40% la 95% taxa specială plătită de grupul local de petrol şi gaze Mol în urma profitului făcut din diferenţă de preţ dintre ţiţeiul rusesc Ural şi petrolul Brent. Anterior, tot mai multe rafinării au anunțat că nu au suficient carburant.

Această taxă, care iniţial era de 25%, se majorează a doua oară. Astfel, statul va prelua întreaga marja de profit.

Executivul de la Budapesta va majoră taxa specială plătită de MOL

Miercuri, 7 decembrie 2022, premierul Ungariei Viktor Orban a anunţat că Executivul de la Budapesta va lua „profiturile suplimentare” din vânzările de combustibii ale companiilor ungare de petrol şi gaze. Decizia a venit la o zi după ce a fost eliminat plafonul de preţ la carburanţi, în contextul în care mulţi oameni au intrat în panică şi au achiziţionat cantităţi mari de combustibili.

După ce autorităţile locale au decis să plafoneze preţurile la benzina şi motorina la 480 de forinţi pe litru, mai mulţi distribuitori străini au redus livrările de combustibil.

Preţul la carburanţi a fost plafonat în luna noiembrie a anului trecut, însă din cauza problemelor ce ţin de aprovizionare, guvernul a reduc schema de plafonare în iulie. Plafonarea preţurilor la carburanţi urma să expire la finalul acestei luni.

Preţul plafonat este valabil până la 31 decembrie 2022, însă ar putea fi prelungit dacă petrolul rusesc va continua să ajungă în Ungaria. Or, Ungaria depinde în mare măsură de resursele de energie din Rusia, întrucât importa 85% din gaze şi 65% din producţia petrolieră. De aceea, Ungaria se include printre ţările care evita sancţiunile propuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei.

Mai multe benzinării din Ungaria au rămas fără carburanţi din cauza plafonului de preţ

Sute de benzinării din Ungaria au rămas fără carburanţi după decizia Guvernului privind plafonarea preţului. Anterior, mai multe plângeri s-au înregistrat din cauza lipsei de carburanți cu preț fix. Din cele 2.000 de benzinării care există în țară circa 500 nu au suficienți carburanți.

De altfel, un sfert din benzinăriile din Ungaria, în care se includ peste 100 de benzinării din reţeaua MOL au întâmpinat probleme în aprovizionarea cu benzina. MOL a subliniat că plafonarea preţului la carburanţi a generat cererile mari la benzinării, în timp ce competitorii şi-au redus importurile. În ultimele luni, MOL a aprovizionat până la 1.700 din toate cele 2.000 de benzinării din Ungaria.

În ultimele luni, MOL a aprovizionat până la 1.700 din toate cele 2.000 de benzinării din Ungaria. Mai mult, rafinăria de la Száhahalombatta funcţionează doar la capacitatea parţială, iar lucrările de mententanta încă nu se prevăd.

Vă aducem aminte că cotația petrolului a ajuns la cel mai redus nivel din acest an, după ce protestele anti-lockdown din China au generat îngrijorări privind evoluţia cererii de carburant în cel mai mare importator mondial de ţiţei.

În acest sens, tot mai mulţi cetăţeni cumpăra carburanţi din ţară vecina, Slovacia, deşi acolo preţul este de 1,7 euro pe litru.

Așadar, reiterăm faptul că executivul de la Budapesta va majoră taxa specială plătită de MOL. Astfel, preţul la benzină va creşte la aproximativ 640 forinţi pe litru, în timp ce preţul la motorină va fi de 699 forinţi pe litru.
Adauga un comentariu