În ultimii ani, tot mai mulți tineri se întorc din străinătate pentru a-și deschide afaceri cu fonduri de la stat sau de la Uniunea Europeană. Afacerile din mediul rural sunt finanțate și prin intermediul grupurilor de acțiune locală. Una dintre afacerile care a prins contur este a unei croitorese dintr-o comună din Iași. Femeia este dată drept exemplu de autoritățile care au gestionat acordarea fondurilor nerambursabile
După ani grei de muncă în altă țară, ieșenii, mai ales tinerii cu inițiativă, aleg să renunțe la salariile mari, pentru a se întoarce în România. Aceștia își încearcă norocul și depun proiecte pentru a obține banii nerambursabili oferiți de stat sau de Uniunea Europeană. Potrivit specialiștilor din domeniu, în ultimii doi ani se observă o creștere a numărului acestor tineri interesați de dezvoltarea economiei locale.
„Vin deja la noi informați și deciși în ce vor să investească. Au o bază financiară care îi ajută să înceapă afacerea”, susține Maria Hudema, director executiv al GAL-ului Valea Prutului.
Un exemplu în acest sens este Maria Huțanu, o tânără de 37 de ani care s-a întors în satul Stânca, comuna Victoria, după mai mulți ani de muncă în Anglia.
S-a întors din Anglia pentru a-și deschide o afacere
Povestea Mariei este ca a multor croitorese din Iași sau din țară care sunt nevoite să plece să lucreze în străinătate pentru salarii mai mari. Croitoresele foarte bine pregătite preferă să plece să lucreze pe salarii de câteva mii de euro, în străinătate. Una dintre țările alese de acestea în ultima perioadă este Anglia.
„Eu sunt de meserie croitoreasă, am lucrat în mai multe firme din Iași. Am preferat să plec în Anglia pentru copil. A crescut, nevoile au crescut și ele și am plecat să muncesc în fabricile de acolo, pe mai mulți bani”, susține Mariana Huțanu.
Deși banii primiți de croitorese în Anglia nu se compară cu salariile din România, domeniul confecțiilor fiind unul dintre cele mai prost plătite, ieșeanca nu a mai rezistat și a decis că e momentul să se întoarcă în țară pentru a-și deschide propria afacere.
Proiect aprobat la finanțare
Anul 2017 a fost anul când ieșeanca a plecat din Anglia cu planuri mari. A venit la Iași, s-a interesat ce presupune să obții fonduri europene și a depus un proiect la GAL-ul Valea Prutului. După câteva luni de muncă a primit și răspunsul de la reprezentanții GAL-ului. Proiectul fusese acceptat la finanțare și urma să primească 70.000 de euro pentru a-și deschide un atelier de confecții chiar în comuna natală.
„Am vrut să am ceva al meu. E mai greu la început, când deschizi o afacere. Însă sunt bucuroasă că acum am vânzări și sunt aproape de familie. Am angajat o fată, croitoreasă, tot de aici din sat”, mai spune Mariana Huțanu. Prima tranșă din suma totală a fost deja cheltuită, fiind achiziționate mașini de cusut, de surfilat, masă de călcat, canapea și scaune. „Acum, în noiembrie, primesc și restul banilor. Până acum am realizat și acel target impus prin proiect”, mai spune ieșeanca.
Un model de succes
Faptul că afacerea e în continuă dezvoltare o confirmă și vânzările. Tânăra a vândut în jumătate de an produse de aproximativ 5.000 de euro. Produsele confecționate în atelierul de croitorie sunt lenjerii de pat personalizate, fețe de masă, prosoape, toate făcute la comandă.
„Sunt produse din bumbac. Acum mi-am făcut clienți mai mulți, am și pagina de facebook, particip la târguri”, mai spune ieșeanca.
Afacerea sa este considerată un model de succes de către reprezentanții GAL-ului Valea Prutului.
„Noi am și prezentat-o pe doamnă ca atare, adică drept un model de întreprinzător. Dezvoltă comunitatea locală și practic acesta e scopul finanțării prin intermediul GAL-ului. Sunt finanțate afaceri mici, dar care contează. Noi am observat că tinerii vin cu niște bănuți din afară și vor să își deschidă o afacere în comuna de unde provin”, mai spune Maria Hudema.
În perioada 2017-2019, prin intermediul GAL-ului Valea Prutului au fost finanțate 26 de proiecte în valoare de 1,8 milioane de euro