Local

Exploziv. Scandal mocnit pe zeci de milioane de euro în județul Iași. Revoltă uluitoare a muncitorilor de pe traseul axei rutiere Iași-Suceava – UPDATE

Publicat: 04 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Exploziv. Scandal mocnit pe zeci de milioane de euro în județul Iași. Revoltă uluitoare a muncitorilor de pe traseul axei rutiere Iași-Suceava - UPDATE
Drumul județean Iași-Breazu, inclus în axa rutieră Iași-Suceava

Mărturie șocantă a unor persoane apropiate de unul din cele mai importante proiecte de infrastructură din județul Iași. Una din firmele care lucrează la reabilitarea drumurilor județene incluse în axa rutieră Iași-Suceava este acuzată de faptul că nu-și mai plătește oamenii. O persoană care lucrează la acest proiect a reclamat faptul că, de mai multe luni, societatea respectivă nu și-a onorat obligațiile salariale. Societatea Alpenside SRL a câștigat alături de General Trust Argeș SRL primele două loturi din acest proiect. Cu toate acestea, scandalurile s-au ținut lanț de acest proiect derulat încă din mandatul trecut al Consiliului Județean Iași

Situație fără precedent în județul Iași. Un proiect derulat cu fonduri europene de Consiliul Județean Iași se află în mijlocul unui scandal monstru. Societatea Alpenside SRL București, cea care a câștigat procedura derulată de CJ pentru axa rutieră Iași-Suceava, este contestată tocmai din interior. Unii angajați s-au declarat nemulțumiți de situația internă a firmei, după ce aceasta nu și-ar mai fi onorat obligațiile față de ei.

Contract uriaș din banii luați de la CJ Iași. Lucrarea înaintează în ritm de melc

Contractul de reabilitare a primelor două loturi din axa rutieră Iași-Suceava a fost atribuit firmei Alpenside SRL din București. Firma a bătut palma cu cei de la Consiliul Județean Iași pentru 21,8 milioane de euro, sumă care include ambele loturi contractate. Este vorba despre lotul 1 pe DJ 282 limită Iași – Rediu – Movileni – Gropnița – DJ 281D (29,584 km). Lotul doi prevede lucrări pe DJ 281D de la Coarnele Caprei – Focuri – Gropnița și DJ 281B Coarnele Caprei – Belcești (DJ 281), în lungime de 22,001 km. Însă de la semnarea contractului lucrările au înaintat extrem de greu, firma neavând suficiente utilaje pe traseu pentru a face față proiectului.

Mărturia unui angajat al firmei care a prins potul în județul Iași. Reacția Alpenside SRL

Cu toate că au prins milioane de euro din fondurile europene destinate acestui proiect, cei de la Alpenside SRL au fost acuzați că nu și-au plătit angajații. Unul dintre aceștia chiar a cerut explicații, sugerând că șefii au dat vina pe CJ Iași pentru lipsa banilor.

„Lucrez la firma Alpenside SRL, care se ocupă de Axa Rutieră Strategică Iași-Suceava. Nu suntem plătiți de mai bine de două luni. Au motivat faptul că cei de la Consiliul Județean Iași nu au plătit”, a spus o persoană angajată a Alpenside SRL și care lucrează la acest proiect de reabilitare a infrastructurii din județul Iași. Pe de altă pate, cei de la Alpenside SRL au susținut că informația este falsă. „Informația transmisă este falsă. Salariile s-au primit la timp. Programul a ajuns la 40 la sută din stadiul de execuție, iar noi vom respecta contractul”, au transmis cei de la Alpenside SRL.

Conducerea Consiliului Județean Iași nu a răspuns apelurilor telefonice ale redactorilor BZI pentru a comenta situația.

Epopee fără sfârșit pe axa rutieră Iași-Suceava. Lucrare cu probleme pe toate loturile

Axa rutieră Iași-Suceava reprezintă un drum lung de 170 de kilometri până în municipiul din județul vecin. Cea mai mare parte a lucrărilor, pe 92 de kilometri, se vor derula pe județul Iași. Contractul pe județul Iași a fost împărțit pe 3 loturi. Două dintre acestea au fost atribuite asocierii Alpenside SRL- General Trust Argeș, în timp ce al treilea se află în evaluare. Inițial, acesta a fost atribuit asocierii Alpenside SRL- SC WFA Impex SRL, însă a fost contestat și repus în analiză.

Ulterior, a fost atribuit asocierii Eky Sam SRL – Dimex 2000 Company SRL – Big Conf SRL. Și aceasta a fost contestată însă de către asocierea Daroconstruct SRL- Rutador SRL, astfel încât lotul 3 va fi reluat de la bun început. Este vorba despre DJ 281 de la BeIcești – Ceplenița – DN 28B și modernizarea DJ 281 de la DN 28B – Scobinți – Lespezi (în lungime de peste 40 de kilometri), pentru 20 de milioane de euro.

UPDATE: Drept la replică

Replică la articolul ”Exploziv. Scandal mocnit pe zeci de milioane de euro în județul Iași. Revoltă uluitoare a muncitorilor de pe traseul axei rutiere Iași-Suceava” / 4 dec 2020 / bzi.ro

”Reprezentanții societății Alpenside SRL au fost contactați joi, 3 decembrie, de un jurnalist al publicației bzi.ro, căruia i s-a transmis că informația referitoare la faptul că Alpenside SRL nu ar fi plătit salariile angajaților este falsă. Precizările companiei au vizat faptul că drepturile salariale sunt plătite la zi, iar lucrările se desfășoară conform contractului, cu un stadiu fizic de 40%. Conținutul articolului menționat reprezintă o dezinformare și aduce un prejudiciu de imagine nemeritat companiei și angajaților.
Asigurăm opinia publică de faptul că Alpenside SRL acționează în piața construcțiilor în mod legal, etic și profesionist.”

În virtutea dreptului la replică și în spiritul normelor etice ale meseriei de jurnalist, vă rugăm să publicați integral textul de mai sus, în aceleași condiții de vizibilitate. De asemenea, vă asigurăm că suntem disponibili pentru orice solicitare de clarificări sau de informații.

Departamentul de Comunicare, SC Alpenside SRL

Adauga un comentariu