Miercuri, 5 februarie 2025, a avut loc vernisajul expoziției „Metamorfoze III” la Academia Română – Filiala Iași, unde artista vizuală Ofelia Huțul, în vârstă de 68 de ani, și-a prezentat multitudinea de tablouri personale. Primele două expoziții, Metamorfoze I și II, au avut loc la Iași, respectiv Pitești.
Expoziția Ofeliei Huțul este deschisă publicului larg până pe 14 februarie
Ofelia Huțul, în vârstă de 68 de ani, este un artist vizual și este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Iași. Titlul expoziției, „Metamorfoze III”, definește esența demersului artistic propus. Transformarea este o constantă a vieții, un proces care se manifestă în natură, în existența umană și în întregul univers. Printr-o serie de lucrări expresive, Ofelia Huțul explorează această dinamică, transpunând pe pânză momente de schimbare, evoluție și renaștere.
„«Metamorfoze» nu înseamnă nimic altceva decât ceea ce spune cuvântul. Despre noi înșine poate, despre larvele care se transformă în fluturi, despre ceea ce se întâmplă în adâncuri, peste tot sunt metamorfoze. În fiecare clipă, totul se mișcă și este dinamic, universul este dinamic. Am încercat să surprind aceste lucruri pe pânze, armonia și spiritualitatea. Eu sper să fi reușit, pentru că primesc feedbackuri pozitive, admiratorii artei mele îmi spun că simt așa bucurie în fața tablourilor, că atunci când le privesc, parcă le vine să pășească în vârful picioarelor și să vorbească în șoaptă, pentru că se simt, așa, ca și cum ar fi în fața unui mister. Sunt stări speciale surprinse pe pânză, pentru că asta am intenționat să fac”, a povestit Ofelia Huțul.
Publicul va avea ocazia să descopere, până pe 14 februarie 2025, compoziții în care realitatea se îmbină cu dimensiuni simbolice, conturând un discurs ce evocă aspirația spre armonie și spiritualitate. Printr-un limbaj vizual propriu, artista sugerează treceri subtile între concret și abstract.
Arta vizuală este pentru Ofelia Huțul o terapie
Pentru artistă, pictura a fost dintotdeauna un refugiu și o formă de terapie. În momentele dificile, procesul de creație a devenit un mod de a depăși suferința și de a găsi un echilibru interior. Arta vizuală permite evadarea din realitate și îi oferă posibilitatea de a construi lumi noi, în care emoțiile sunt transformate în imagini.
„Arta vizuală a fost pentru mine, atunci când am avut necazuri, niște tragedii care mi-au traversat viața …a însemnat o adevărată terapie. E ca și cum te uiți la un film și pe parcurs mai uiți puțin de tine, dar în artă este mult mai captivant. Cei care pictează cred că pui pensula, și prin talentul pe care îl ai de la Dumnezeu totul arată bine. Talentul, în schimb, trebuie cultivat mereu, și fără exercițiu, nu există performanță. Am avut un fiu care a plecat dintre noi la 30 de ani, și el a urmat liceul de arte, dar îl simt mereu cu mine. Mai am o fiică și un băiat, îmi sunt alături. Trăiesc, în primul rând, pentru familia mea, și mai apoi pentru artă. Nici chiar arta trebuie pusă pe primul loc, mai ales la mine, care am pierdut atât. Fiul meu este psiholog și a venit și mi-a văzut expoziția, și sunt extrem de fericită și emoționată pentru asta, pentru că este ocupat și vine mai rar. Fiecare zi în care eu îmi deschid propria expoziție sunt fericită. Atunci când ești un artist pasionat, nu ieși niciodată la pensie”, a povestit Ofelia Huțul.
O lucrare din expoziție atrage în mod special atenția vizitatorilor, artista vizuală fiind întrebată mereu dacă tabloul este un autoportret sau nu. Acest tablou accentuează ideea că orice operă de artă conține o parte din creatorul său.
„Am un tablou în expoziție, despre care lumea întreabă mereu dacă este autoportret. Atunci când un pictor realizează un portret, o figură umană, ceva din autor pune și în portret. Poate fi considerat drept un autoportret, pentru că, metaforic vorbind, îmi place să privesc în zare, spre ceruri, de acolo îmi trag spiritualitatea. Vrem pace atât între ființele umane, cât și între celelalte viețuitoare, și iubim pacea, liniștea și armonia. Artiștii, asta doresc, acesta este mesajul lor, a celor cu energii pozitive, să transmită pace. Fiecare își dorește să fie altceva, dacă ați observat. Peștii doresc să zboare, păsările doresc să înoate, oamenii care merg pe pământ sunt invidiați de cei care nu pot să meargă, dar ei doresc să zboare. Există și un zbor în lumea viselor, și acolo îmi place mie să mă ridic”, a spus Ofelia Huțul.
În viziunea Ofeliei Huțul, arta este mai mult decât o simplă expresie plastică, este un mijloc de explorare a sinelui și a relației sale cu universul, iar prin expoziția sa dorește să transmită pace.