Eveniment-Social

Expoziția ,,Dimitrie Cantemir 300. Iași – Capitală Cantemiriană”. Când va avea loc evenimentul

Publicat: 07 sept. 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Expoziția Dimitrie Cantemir 300. Iași  Capitală Cantemiriană. Când va avea loc evenimentul
Palatul Braunstein din Iași

Primăria Municipiului Iași și Muzeul Municipal ,,Regina Maria” anunță deschiderea expoziției ,,Dimitrie Cantemir 300. Iași – Capitală Cantemiriană”, ce va avea loc duminică, 10 septembrie 2023, la Palatul Braunstein din Iași, începând cu ora 12.00.

Expoziția, organizată în contextul împlinirii a 300 de ani de la moartea principelui Dimitrie Cantemir, pune în valoare un impresionant număr de bunuri culturale ilustrative pentru opera științifică a acestuia: documente emise de cancelaria lui Dimitrie Cantemir, cu semnătura principelui, ediții rare ale lucrărilor eruditului domn, precum și alte valoroase mărturii materiale ale secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea.

Evenimentul este rezultatul unui parteneriat încheiat cu prestigioase instituții din România și din Republica Moldova: Academia Română, Filiala Iași a Academiei Române, Institutul de Studii Sud-Est Europene din cadrul Academiei Române, Biblioteca Națională a României, Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Iași, Biblioteca Centrală Universitară ,,Mihai Eminescu” Iași, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Asociația ,,Dar Publishing Development”, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Consiliul Raional Ialoveni și Asociația de Istorie Militară Republica Moldova.

Comentarii
  • Iesenii, și mai ales primarul, au o dominanta cu „Iași, capitala…” Capitala a orice, doar capitala sa fie. Că nu da bine pt primar sa fie doar primar de municipiu și reședință de județ. E sub demnitatea lui. Și bine cu porcarii de genul Iași, capitala p*lii.
    Că să fie clar: Iasul nu e capitala. A nimic. E un targ moldovenesc ce diferă de celelalte doar prin mărime și cantitate. Și desigurz prin mândrie (nejustificată) și pretenții.

  • FELICITĂRI, ieșenilor. Oare câți tineri din Iași, locali sau aflați la studii acolo, știu că savantul de talie europeană, Dimitrie Cantemir, este înmormântat chiar în Iași, în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, alături de Vasile Lupu(ctitorul acesteia) și de Al. Ioan Cuza?

  • Cuza a murit la Heidelberg. In exil, alungat de români și mai ales de biserica. Cea din urmă nu l-a iertat pentru secularizarea averilor ei. Dorința lui a fost sa fie înmormântat la Ruginoasa. A fost adus la trei ierarhi împotriva ultimei sale dorințe, tot de către biserica. Că parte a răzbunării. Așa că nu e nimic de admirat, ci doar de dărâmat. Trei Ierarhi.

Adauga un comentariu