Eveniment-Social

Expoziție cu specii de ciuperci comestibile și toxice, în acest weekend, în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași

Publicat: 09 oct. 2021
Imagine de la expoziția de ciuperci comestibile și toxice, colectate din secțiile Grădinii Botanice
Specialiști de la Grădina Botanică "Anastasie Fătu" și din cadrul Laboratorului de Cercetare a Fungilor de la Facultatea de Biologie a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași organizează expoziția cu specii de ciuperci comestibile și toxice programată astăzi, 9 și mâine, 10 octombrie 2021

Laboratorul de Cercetare a Fungilor de la Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează expoziția cu specii de ciuperci comestibile și toxice. Începând de astăzi, 9 octombrie 2021, ora 10:00, până mâine, 10 octombrie 2021, ora 19:00, în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași, vor fi prezentate eșantioane proaspete din specii cunoscute sau mai puțin cunoscute, care surprind prin forme, dimensiuni, culori, dar și prin importanța alimentară, farmaceutică și ecologică în cadrul ecosistemelor în care cresc

Specialiști de la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” și din cadrul Laboratorului de Cercetare a Fungilor de la Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași organizează expoziția cu specii de ciuperci comestibile și toxice, colectate din secțiile Grădinii Botanice, pădurile din împrejurimile Municipiului Iași și din zona montană a județelor Neamț și Suceava. Începând de astăzi, 9 octombrie 2021, ora 10:00, și până mâine, 10 octombrie 2021, ora 19:00, vor fi prezentate eșantioane proaspete din specii cunoscute sau mai puțin cunoscute, care surprind prin forme, dimensiuni, culori, dar și prin importanța alimentară, farmaceutică și ecologică în cadrul ecosistemelor în care cresc. Speciile vor fi însoțite de diagnoze în care sunt explicate principalele caractere ce permit evitarea confuziilor între ciupercile comestibile și cele toxice. Expoziția poate fi vizitată pe aleea din Secția Ornamentală (în fața corpului administrativ), prețul de intrare este de 10.00 lei, iar pentru grupurile organizate este de 5.00 lei. Fotografiatul este liber.

Buretele viperei de pe Dealul Bârnovei

Plecând de la toate acestea, este de-a dreptul spectaculos ceea ce au descoperit cercetătorii de la Grădina Botanică. Concret, pe dealul situat în localitatea Bârnova, aceștia au reperat ciuperca numită popular buretele viperei, cea mai toxică specie din România.

„Vorbim de un univers fascinant al ciupercilor pe care-l prezentăm. Toate exemplarele prezentate au fost culese, atât din județul Iași, dar și din cele aflate în vecinătate. Scopul este, pe lângă cel științific, și unul de informare a publicului cu privire la efectele mortale atunci când sunt consumate ciupercile toxice. Vrem să demontăm și miturile conform cărora, prin diverse leacuri populare, se pot combate efectele negative ale consumării speciilor toxice… Nu există așa ceva, iar efectele sunt extrem de grave asupra organismului uman!”, arătau cei de la Grădina Botanică Iași.

Ciupercile au și un rol extrem de important pentru natură, dar și pentru economie. Din păcate, pe fondul defrișărilor masive din păduri, diversitatea speciilor de ciuperci are de suferit. Spre exemplu, seceta de anul acesta a condus la dispariția multora dintre ele. Inclusiv a Amanitei phalloides. Această specie de ciupercă se găsește în zone apropiate Iași, anume pe dealul de la Bârnova, deoarece preferă un sol calcaros.

Punctele de atracție ale expoziției din Grădina Botanică Iași

Punctul de atracție al evenimentului este reprezentat de cele peste 170 de specii de ciuperci comestibile, toxice și otrăvitoare. Acestea au fost strânse de doctoranzi ai Laboratorului de Cercetare a Fungilor de la Facultatea de Biologie a UAIC, din pădurile de foioase și conifere localizate în împrejurimile Municipiului Iași, dar și din județele Bacău, Neamț și Suceava. Vor putea fi admirate eșantioane proaspete cu Amanita phalloides (buretele viperei), cea mai toxică specie din România, precum și numeroase alte specii cunoscute sau mai puțin cunoscute, care surprind prin forme, dimensiuni, culori și importanță în stabilitatea și sănătatea ecosistemelor naturale.

Comentarii
Adauga un comentariu